Lisa laat zien hoe dit heerlijk snoepgoed wordt gemaakt. Verrassend: ze begint in de haven van Amsterdam, daar liggen enorme bergen cacaobonen. Ze eindigt uiteraard in de chocofabriek waar voor elke letter een mal te vinden is waar vloeibare chocolade in gegoten wordt.
De oeroude traditie van de chocoladeletter begon in de middeleeuwen. Kinderen in kloosterscholen leerden namelijk met brooddeeg letters te maken, die ze mochten oppeuzelen zodra het ze was gelukt om een goede letter te kneden. Wat brooddeeg te maken heeft met chocoladeletters wordt duidelijk rond 1890.
Een chocoladeletter is chocolade in de vorm van een letter. Het is een typisch Nederlandse lekkernij die rond Sinterklaas wordt gegeven. Men krijgt meestal de eerste letter van de voornaam.
De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst, gedroogd. Eenmaal gedroogd zijn de cacaobonen klaar om verscheept te worden naar chocola producerende landen.
De M is de meest verkochte chocoladeletter. Er zijn veel Nederlandse voornamen die met een M beginnen, maar ook omdat moeder/mama met een M begint. Andere reden: er zijn nog steeds genoeg mensen die geloven dat in “M” de meeste chocolade zit. Ook de letter S van Sint en de letter P van Piet (en Papa) zijn populair.
Veel letters hebben over de lengte ribbels. Dankzij deze ribbels komen de letters makkelijker uit de vorm. Daarnaast maskeren de ribbels beschadigingen op het oppervlak van de letter.
De S is van Sinterklaas, daarover zijn de meeste mensen het wel eens. De M is vermoedelijk afkomstig van Moeder ; een veel gebruikte en toepasselijke 'beginletter' van een vrij algemene groep ontvangers van dit gebak.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Met 230 chocolademakers, staat Nederland net onder chocoladeland Zwitserland in de middenmoot. Opvallend is de hoge notering van België, met 751 chocolademakers staan onze zuiderburen op de 5e plaats in Europa. Ook het Nederlandse merk Tony Chocolonely vestigde zijn fabriek in België.
Elk jaar worden er zo'n 14 miljoen chocoladeletters verkocht, waarvan 70% uit melkchocolade bestaat. De M, P en S zijn de populairste letters.
Jaarlijks kopen de Nederlanders zo'n 22 miljoen chocoladeletters. Zo'n 80 procent van de letters is van melkchocolade, 12 procent is puur en 8 procent is witte chocolade. Sinds een aantal jaren hebben ook kinderen als Quirine en Zoë hun eigen letter.
De letter M is de dertiende letter in het moderne Latijnse alfabet. De M geeft de klank /m/ weer, zowel in de klassieke als in de moderne talen. De vorm is afkomstig van de Griekse letter Mu (Grieks) (Μ, μ) die zelf is gebaseerd op de Semitische letter Mem.
Chocolademunten: voer uit een legende
Volgens een oude legende wierp bisschop Nicolaas van Myra ooit gouden munten naar drie jonge meisjes. Waarom? Hij wilde ervoor zorgen dat ze hun bruidsschat konden betalen en zo uit de prostitutie zouden blijven. Nu strooit de Sint niet met echte, maar met chocolademunten.
Chocoladeletters bestellen | Albert Heijn.
Verkade chocoladeletter verpakt in een verzendklaar, wit of bruin brievenbusdoosje. Smaak: melk. Gewicht: 65 gram.
deze overname is juist een belangrijke stap in het realiseren van onze grote droom: Tony's Chocolonely Chocolade Circus in Zaandam, die zal in de komende jaren worden gebouwd.
Barry Callebaut is de grootste chocoladefabrikant ter wereld. Het bedrijf werd opgericht via een fusie tussen de Belgische onderneming Callebaut en het Franse Cacao Barry. Het is nu gevestigd in Zürich, Zwitserland, en is actief in dertig landen.
Tony's Chocolonely is een Nederlands bedrijf dat streeft naar 100% slaafvrije chocolade.
Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo'n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam 'Glorious'.
De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit, onder andere omdat hun herkomst en oogst zorgvuldig worden geselecteerd. Bovendien worden de cacaobonen erg fijn gemalen waardoor Belgische chocolade een zeer fijne structuur heeft (van 15 tot 18 micron).
Een boterletter, ook wel banketletter genoemd, is een letter, meestal een O-, S-, M- of (op de kop) W, van bladerdeeg, gevuld met spijs. Dit product wordt in Nederland doorgaans rond het sinterklaasfeest en kerst gegeten. Banketletters worden reeds vermeld in het boek Max Havelaar uit 1859.
Waar komt de banketletter vandaan? De banketletter komt van origine van de Nederlandse Antillen, dit was vroeger een Nederlandse kolonie. De vorm van de banketletter hing altijd af van de initialen van familie leden. Tegenwoordig worden de O, S en M het meest gemaakt en de M het meest verkocht.
Door deze ribbels komen de letters makkelijker uit de vorm. Dat is handig voor de fabrikant. En ook zorgen de ribbels ervoor dat kleine beschadigingen op de letter minder goed zichtbaar zijn.