Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
Waar zitten de muggen in of rond het huis? Muggen leggen hun eitjes op stilstaand - liefst vervuild - water. Het is dan ook verstandig om ruimtes en containers te controleren waar je stilstaand water kunt verwachten en ervoor te zorgen dat hier geen water in blijft staan.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
Een volwassen mug leeft ongeveer één tot twee maanden. Gedurende deze tijd zal de mug moeten zien te overleven, voeden en zichzelf te reproduceren. Net als mensen en andere wezens hebben muggen energie nodig om zich voort te bewegen en in leven te blijven.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Mannetjesmuggen doen een paringsdans
Op warme zomeravonden kun je soms enorme zwermen boven struiken of bomen op en neer zien dansen. Want dat is de plek waar de vrouwtjes zich bevinden. De mannetjesmuggen scheiden feromonen af. Een geurstof die de vrouwtjes woest aantrekkelijk vinden.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken.
Niemand had verwacht dat muggen zo'n goed gehoor hadden. Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe vermoedden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
Muggen drinken ons bloed om praktische redenen
Muggen zijn eigenlijk vegetariër. Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Vooral in de nacht moet je uitkijken om geprikt te worden door een mug. Muggen zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen niet zo goed tegen droge lucht. Muggen zijn vooral 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is.
Alle muggen steken
Alleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben de specifieke voedingsstoffen uit ons bloed nodig om eieren te produceren. Mannelijke muggen eten alleen plantaardig materiaal en steken daarom geen mensen.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Herken muggennesten
Deze broedplekken komen voornamelijk voor op vochtige plekken. In huis zijn dit bijvoorbeeld de kelder, kruipruimte of in een afvoerputje. Zie jij de muggen rondvliegen in jouw tuin? Een hele grote kans dat zich hier een muggenplaag heeft ontwikkeld.
Door Aquatain amf in een kleine dosering over stilstaand water te gieten waar muggenlarven in zitten kunnen we muggenlarven zich niet meer vasthechten aan het water oppervlakte. Doordat muggenlarven zich niet meer vast kunnen hechten aan het wateroppervlakte gaan ze dood aan zuurstof tekort.
De kleur zwart trekt muggen het sterkst aan, gevolgd door de kleur rood. Grijs en blauw zijn neutrale kleuren voor de mug. Kaki, groen en geel vinden muggen de minst fijne kleuren.
De zesde en laatste naald wordt gebruikt om een cocktail van 100 verschillende stoffen onder onze huid in te spuiten. De stoffen bestaan voornamelijk uit enzymen die ervoor zorgen dat het bloed niet stolt en dat het gebied verdoofd blijft terwijl de mug zich voedt met ons bloed.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
In 31% van de gevallen kozen de muggen voor bloedgroep O. Nadien volgde AB (25%), B (19%) en A (18%). Ongeveer 7% van de gulzige muggen kozen voor verschillende “maaltijden”. De onderzoekers besluiten dat muggen een voorkeur hebben voor bloedgroep O.
In de diapauze daalt de activiteit van de stofwisseling en wordt de mug bestand tegen extreme omgevingsfactoren, oftewel kou. Het bijzondere van de mug is dat deze in elke levensfase: als eitje, larve én als volwassen mug in de diapauze kan overwinteren.
Muggen komen af op geur. In de eerste plaats op CO2, want dat ademen we allemaal uit en dat ruiken ze op grote afstand. Maar als ze dichterbij zijn, wordt het persoonlijker. Dan kiezen ze het lekkerste mensengeurtje uit.
Hoe meer vocht, hoe beter. Daarom richten vliegen zich altijd op de vochtigste gebieden van het lichaam: het speeksel in de mondhoeken en het traanvocht in de ooghoeken.