De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Bij de Italianen thuis bestaat het diner vaak uit een secondo, vlees of visgerecht met groenten en wat brood. Ze eten dus een lichtere maaltijd dan tijdens de lunch. In restaurants eten de Italianen 's avonds wel een complete maaltijd.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
De meeste pizzeria zijn over de middag gesloten omdat het de gewoonte is dat pizza enkel 's avonds wordt gegeten. Ook hier geldt opnieuw de regel dat wie pizza eet over de middag wel een buitenlander moet zijn!
Omdat ze twee keer ontbijten, gaan Italianen gemiddeld later dan wij lunchen. En dat “gaan lunchen” mag je letterlijk nemen, ze eten meestal buiten de deur 's middags. Tussen 13.00 en 15.00 gaan ze dan ergens een lichte warme maaltijd nuttigen, met water of wijn erbij en gevolgd door een espresso.
Eetgewoonten. De Sicilianen eten zowel tussen de middag als 's avonds later dan u waarschijnlijk gewend bent. In de avond gaat men zelden voor 20.30 aan tafel. In toeristische gebieden kunt u meestal eerder aanschuiven en ook wordt tegenwoordig niet meer verwacht dat u een volledig menu bestelt.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
In het zuiden van het land loopt een werkdag doorgaans van 9 tot 13.00 uur, een middagpauze tot 16.00 uur en dan werk je weer tot een uur of 7 a 9 's avonds. In de rest van het land lijken de gemiddelde werktijden meer op hoe we dat in Nederland gewend zijn.
Als er iets belangrijk is voor Italianen, is het hun familie. Dus als er iemand dode familieleden begint te beledigen, weet je dat het menens is. Met deze traditionele Romeinse uitdrukking deel je mee dat de ontvanger afstamt van voorvaders met een dubieus moraal. Dat zeg je dus niet zomaar tussen neus en lippen door!
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
De Italianen eten anders dan hoe wij gewend zijn, een traditionele maaltijd bestaat uit vijf gangen: antipasti, primi piatti, secondi piatti, controni en dolci.
De lunchpauze start meestal om twee uur in de middag en duurt makkelijk tot vier uur. Vaak zijn winkels in die uren ook dicht. Dat klinkt als een luizenleventje, maar Spaanse werkdagen lopen door tot acht uur 's avonds. Dan snap je gelijk waarom ze zo laat dineren.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.
Italiaanse eetgebruiken. Eten en drinken, vooral van wijn, vormen een wezenlijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Piano, piano, even de tijd nemen en genieten van een uitgebreide maaltijd, liefst samen met familie en/of vrienden. Italianen pakken het heel anders aan dan Nederlanders.
Ook de pastasaus is heel miniem, de regel is dat als de pasta op is er geen saus meer in je bord mag liggen. Italianen eten pasta enkel met een vork en dus zonder lepel, wens je een lepel vraag dan om een cucchiaio (koekjajo uitgesproken).
Inclusief in Italië
Dan hoeft u wederom niet vaak na te denken over het geven van fooi. In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u 'servizio incluso' ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar mag wel met 5 à 10 procent.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Het avondeten. Je hoeft je in Napels niet voor 19.00 te presenteren in een pizzeria of restaurant, hoewel nu de stad iets drukker begint te worden met toeristen deze tijden wat aan het verschuiven zijn. Toch zal een Napolitaan pas na 20.00, maar eerder nog pas na 21.00 zich over het avondeten buigen.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Pizza's zijn over algemeen het goedkoopst. Een simpele margarita kost €5 tot €10, een pizza met iets meer beleg kost tussen €7 en €15. Pasta's beginnen bij €10, en afhankelijk van de ingrediënten kunnen ze tot ongeveer twintig euro kosten. Een dessertje kost bijna overal €4 tot €7.