Helena keerde terug naar Villa Sparta in San Domenico.Later woonde ze in Florence en Lausanne. Helena overleed in 1982 op de leeftijd van 86 jaar in Lausanne.
Herkomst en betekenis Helena
Helena is een Griekse meisjesnaam, waarvan de betekenis 'fakkel' of 'de stralende, de schitterende' is. Helena is onder meer bekend uit de Griekse mythologie. Zij zou de mooiste vrouw op aarde zijn geweest en was getrouwd met Menelaos, de koning van Sparta.
Menelaos (Oudgrieks: Μενέλαος), ook wel Menelaus (Latijn) of Menelaüs (Nederlands) is een figuur uit de Griekse mythologie en was een koning van Sparta.
Helena (Helene) is in de Griekse mythologie een beeldschone vrouw. Haar vader is de oppergod Zeus en ze groeit op aan het hof van haar stiefvader Tyndareus, de koning van Sparta. Ze wordt gezien als de mooiste vrouw uit de oudheid. Haar schaking door Paris vormde de aanleiding voor de Trojaanse oorlog.
Een andere traditie (Stesichoros e.a.) wil dat niet Helena zelf, maar een op haar gelijkende schim door Paris wordt ontvoerd. De echte Helena wordt door Hermes uit Sparta ontvoerd en naar Egypte gebracht. De Trojaanse Oorlog (gevoerd omwille van een schim) zou daarmee volstrekt zinloos zijn geweest.
Het archeologische complex van Troje heeft 4000 jaar aan geschiedenis. Schliemann begon zijn opgraving in 1870, dit kan worden gezien als het begin van de moderne archeologie. Onderzoek heeft uitgewezen dat in het gebied al 8000 jaar geleden mensen aanwezig waren. Troye was vanaf 2500 v.
Het paard van Troje
Wel zijn er latere bronnen die schrijven over het verhaal van de soldaten die in een houten paard de stadmuren van Troje weten binnen te komen om in de nacht er weer uit te glippen en de poorten open te zetten voor de Grieken. Vaststellen dat dit verhaal waargebeurd is kan men dus niet.
Helena, de vrouw van Menelaos van Sparta, was volgens de Griekse mythologie de mooiste vrouw ter wereld. Zij werd geschaakt door de Trojaanse koningszoon Paris en vormde zo de aanleiding voor de Trojaanse oorlog.
Volgens Statius in zijn Achilleïs, de enige bekende bron voor deze versie, dompelde Achilles' moeder hem dadelijk na zijn geboorte in de fontein van de Styx (rivier in Hades, de onderwereld), om hem onkwetsbaar te maken.
Toen Agamemnon als overwinnaar terugkwam van Troje, met onder andere de Trojaanse prinses Kassandra als oorlogsbuit, vermoordde Aigisthos hem in bad. Een ander verhaal suggereert dat Aigisthos Klytaimnestra overhaalt Agamemnon te vermoorden in datzelfde bad.
Ajax was een Griekse held die vocht tegen de Trojanen en werd beschreven in de Ilias. Hij was de koning van Salamis en Periboea en stond bekend om zijn enorme dapperheid en grote postuur. Homerus beschrijft hem als de grootste Griekse held na Achilles.
Toen de Griekse vloot door een ongunstige wind bij Aulis werd opgehouden, offerde Agamemnon noodgedwongen zijn dochter Ifigeneia aan de godin Artemis. Na terugkeer uit de oorlog werd hij vermoord door zijn echtgenote Klytaimnestra en haar minnaar Aigisthos.
Volgens anderen wierp zij zich van een toren, of maakte een einde aan haar droefheid, door zich door ophanging van het leven te beroven. De door Paris bij Helena verwekte zonen kwamen, volgens sommige verhalen, om, door het instorten van een kamer, kort na hun vaders dood.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Het was een oorlog tussen de bewoners van de stad Troje en de Grieken die de stad Troje wilden veroveren. De mythe is gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het oude Griekenland rond het jaar 1180 voor Christus. De bekendste Trojanen waren Hector en Paris en de bekendste Griekse helden waren Achilles, Odysseus en Ajax.
Ilias . Ménélas (in het oud-Grieks Μενέλαος / Menélaos : "die de mensen steunt") is een personage uit de Griekse mythologie , koning van Sparta , zoon van Atreus en Erope . Echtgenoot van Helena en broer van Agamemnon , hij is een van de Achaeïsche helden van de Trojaanse oorlog .
Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
De Grieken richtten een slachting aan onder de nog (slaap)dronken Trojanen. De meeste mannen werden gedood, de vrouwen en kinderen werden als slaven meegevoerd. Troje bleef als een rokende puinhoop achter... In het paard zaten overigens onder andere: Odysseus, Menelaus, Neoptolemus, Philoctetes en Diomedes.
Oorspronkelijk een Griekse naam met de betekenis 'fakkel', dus 'de stralende, de schitterende'. De naam is verwant met hèlios (ouder èëlios) 'zon' en selènè 'maan', afgeleid van een wortel s(a)uel 'branden'. In de Griekse mythologie was Helena de vrouw van Menelaos, koning van Sparta.
Demeter is immers de godin van de landbouw en het koren, schenkster van groei en vruchtbaarheid. Behalve dat Demeter verzorgt, veroorzaakt ze óók jaarlijks de stilstand van de groei. Als haar dochter voor vier maanden in de onderwereld verdwijnt, is Demeter bedroefd en groeit er niets.
Er is weinig bekend over de taal die in Troje werd gesproken. Sommige wetenschappers vermoeden het Luwisch, anderen het Lydisch. Kloekhorst kwam tot de slotsom dat de oorspronkelijk taal van Troje mogelijk een voorloper van het Etruskisch was.
Op de boulevard van de stad Çanakkale, zo'n 35 kilometer van Troje, staat het paard dat in de film 'Troy' is gebruikt.
Op een bepaald moment won de nieuwsgierigheid het en opende Pandora de doos. In een klap kwamen daar alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kunnen treffen: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad. Als laatste kwam echter de hoop eruit, in de vorm van een vogel.
Moderne cultuur. Aan de beschreven list danken we de uitdrukking 'het paard van Troje binnenhalen', waarmee bedoeld wordt dat iemand zich een ramp op de hals haalt.