Een warme douche is heerlijk, maar het maakt je wel moe. En dat heb je 's ochtends absoluut niet nodig. Om de hele dag meer energie te hebben, moet je de dag beginnen met een zogenoemde 'wisseldouche', ook wel Schotse douche genoemd.
We koelen namelijk aan het einde van de dag af: als het donker is, maakt je lichaam melatonine aan en zakt je temperatuur. Door warm te douchen schiet je lichaamstemperatuur even omhoog en vervolgens sneller omlaag, zodat je je moe voelt.
In 2019 analyseerden wetenschappers van de universiteit van Texas elf onderzoeken naar dit onderwerp. Daaruit bleek dat een warme douche of een warm bad voor het slapengaan de slaap verbetert. Mensen die een warme douche nemen, vallen zo'n zeventien minuten eerder in slaap dan mensen die dat niet doen.
Dermatoloog Mona Gohara vertelt dat het beter voor je huid is om 's avonds te douchen. 's Nachts is namelijk het moment voor je huid om te herstellen, net zoals dat jij je beter voelt na een nachtje goed geslapen te hebben.
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Vereist wel minstens twee tot drie minuten onder de koude douche staan. Het is de bedoeling dat je met warm en koud water doucht; probeer 3 minuten warm te douchen en vervolgens 2 minuten koud. Een warme douche is 37 tot 40 graden en een koude douche zo'n 20 graden.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Dus welk moment is het beste? Wetenschappers, dermatologen en allergologen lijken het erover eens te zijn: de avonddouche verdient de voorkeur. Enerzijds hebben studies aangetoond dat een douche, één tot anderhalf uur voor het slapengaan, gunstig zou zijn voor mensen met slaapproblemen.
Verschil is nihil
Maar je raadt het bijna al: het verschil tussen normaal- en het daltarief is inmiddels zo laag dat het weinig verschilt maakt of je je was 's nachts of overdag doet, vertelt energiedeskundige Joris Kerkhof van vergelijkingswebsite Independer.
Koud douchen doe je het beste in de ochtend zodat je er de hele dag profijt van hebt. Maar, in de avond kan het ook goed zijn. Dit kan namelijk helpen om dieper in slaap te vallen. Tip: begin rustig met je romp en dan je gehele lichaam.
Ook laat in de avond is een koude douche niet de beste optie. Door de energieboost die je ervan krijgt kan het zijn dat je minder goed slaapt als je nog laat onder de koude straal hebt gestaan. Als je koud wilt gaan douchen, kan je dit dan ook het beste zo vroeg mogelijk op de dag doen.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Naast de slechte lichaamsgeur en uitslag zou er ook een overvloed aan gist zijn en zeer waarschijnlijk ook bacteriën en schimmel op de lies, onderarmen, achterwerk en voeten. Je bent ook gevoeliger voor infecties. Dermatoloog Zeichner legt uit dat je een wonde altijd moet schoonmaken.
'De meeste mensen douchen te lang, te vaak en te heet', zegt hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van het Erasmus MC. 'Dat is slecht voor de huid. Vooral als je daarbij ook nog veel zeep en shampoo gebruikt. De huid droogt uit, goede bacteriën spoelen weg en de huid gaat meer talg aanmaken om zichzelf te beschermen.
Minder douchen heeft veel positieve voordelen. Zo verbruik je minder water en energie, wat niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor je portemonnee! Verder bespaar je een hoop tijd in je dagelijkse routine.
Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.
Gemiddeld gaan Nederlanders bijna 6 keer per week onder de douche en staan er per keer 7,4 minuten onder. Vooral jongeren van 15 tot 25 jaar douchen in verhouding vaak, gemiddeld zelfs meer dan een keer per dag. Ook douchen ze langer (8,4 minuten) dan mensen van 45 jaar of ouder.
Elke dag douchen is niet nodig
Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
De gemiddelde doucheduur is 7,7 minuten en het gemiddelde aantal liter water per persoon per dag voor het douchen komt uit op 46,2.
Omgerekend wordt er 5 keer per week gedouchet. Kinderen tot 12 jaar douchen om de dag. Pubers en jongeren douchen vaak én lang. Twintigers staan zomaar 12 minuten onder het warme water en dat bijna iedere dag.
Koud douchen blijkt niet alleen bij hitte een aanrader, maar het hele jaar door. Volgens schrijfster Rens Kroes biedt een koude douche allerlei gezondheidsvoordelen. Een Nederlands onderzoek wees bovendien uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.
De koude douche:
Bouw geleidelijk op tot 1 minuut. Doe dit minimaal 30 dagen achter elkaar. Een keer is geen keer. En om te kijken of het echt wat voor je is, is het minimaal nodig om het 30 dagen vol te houden.
Douchen in koud water veroorzaakt vernauwing onder je huid als het water ermee in contact komt. Om de homeostase (de thermostaat van je lichaam van 37,5 graden) te handhaven, zal je lichaam dan bloed uit diepere weefsels laten circuleren om je weer op te warmen.