In Overijssel, Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland ligt het aandeel jeugd hoger dan het landelijk gemiddelde van circa 28 procent. De meest vergrijsde provincie is Limburg waar 24 procent van de bevolking onder de 25 jaar is (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2022).
In 2012 waren jongeren nog gemiddeld 22,8 jaar toen ze zelfstandig gingen wonen. In 2017 was dat 23,5 jaar. Een stuk later dan volgens opvoedkundige Marina van der Wal ideaal is, namelijk 18 jaar. "Door je hele leven heen heb je gevoelige perioden waarin je dingen makkelijker leert dan later.
De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend. Vrouwen zijn minder vaak thuiswonend dan mannen.
De regio met het grootste aandeel 65-plussers is Zeeuws-Vlaanderen, met ruim 24 procent. Ook in andere regio's aan de randen van het land is de bevolking relatief sterk vergrijsd: in grote delen van Groningen, Drenthe, de Achterhoek, Limburg en Zeeland is meer dan 21 procent van de bevolking 65 jaar of ouder.
Deze gemeenten zijn vooral te vinden in Noord-Holland boven Amsterdam, Friesland, Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Twente, Zuid-Limburg, het zuiden van Noord-Brabant en Zeeland. Het meest vergrijsd zijn de gemeenten Rozendaal en Laren (NH), waar meer dan 65 procent van alle 18-plussers 50 jaar is of ouder.
Op 1 januari 2022 telt Nederland 3 525 453 inwoners van 65 jaar of ouder. Dat is 20,0 procent van de bevolking. De vergrijzing van Nederland is opgelopen: in 1990 was nog 12,8 procent van de inwoners 65-plus. Er zijn 2 672 346 mensen van 65 tot 80 jaar, en 853 107 80-plussers.
Het hoogste percentage gepensioneerden is te vinden aan de kust, in Zeeland, in Limburg, Gelderland, Drenthe en in Groningen (provincie). Wil je zo min mogelijk gepensioneerden om je heen wanneer je met pensioen bent, dan kun je het beste in Utrecht, Amsterdam, Almere en omgeving of de stad Groningen gaan wonen.
In 1956 werden gemiddeld 4 van elke 1000 mannen honderd jaar oud. 12 vrouwen wisten toen die leeftijd al te halen. Nu, in 2016 worden 30 van de 1000 mannen honderd jaar. Bij de vrouwen mogen er zelfs 60 per 1000 honderd kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart.
Okinawa in Japan, Ikaria in Griekenland, Ogliastra in Sardinië, Loma Linda in Californië en het Nicoya-schiereiland in Costa Rica zijn de vijf plekken op aarde waar de meeste inwoners van 100 jaar of ouder gezond en wel door het leven gaan.
1. Japan 83.7 jaar. Japan staat bekend om zijn vergrijzende bevolking. Er zijn meer dan 58.000 Japanners ouder dan 100 jaar.
In Overijssel, Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland ligt het aandeel jeugd hoger dan het landelijk gemiddelde van circa 28 procent. De meest vergrijsde provincie is Limburg waar 24 procent van de bevolking onder de 25 jaar is (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2022).
Vanaf 18 jaar kan je alleen gaan wonen. Dan ben je meerderjarig. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
De wet zegt dat je tot je 21e in jouw gezinshuis mag blijven wonen.
Meerderjarige kinderen uit huis zetten
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
Een uithuisplaatsing via de kinderrechter is geen vrijwillige uithuisplaatsing, maar een zogenoemde gedwongen uithuisplaatsing. U moet eraan meewerken als de kinderrechter toestemming aan de jeugdbeschermingsorganisatie (gecertificeerde instelling) geeft om uw kind uit huis te plaatsen.
Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor scholing, medische hulp, voeding, kleding en onderdak. Misschien is het financieel interessant om een huis te kopen voor of samen met je kind. Er zijn daarnaast tal van huurmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld particulier huren maar ook via de woningbouwvereniging.
Het kortste leven staat mensen in Tsjaad te wachten (49). Nederland staat met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar in de kopgroep.
Drenten, Friezen en Groningers zijn gemiddeld de langste mensen van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Uit cijfers blijkt dat de gemiddelde levensverwachting, zowel bij geboorte als bij 65-jarigen, het hoogst is in Zeeland (rond 82 jaar) en in Groningen het laagst (rond 80 jaar).
Het sterfterisico is de kans dat iemand sterft op een bepaalde leeftijd. Het sterfterisico is vooral hoog in het eerste levensjaar en vanaf 55 jaar.
Het individu heeft heeft waarschijnlijk de leeftijd van 45 jaar bereikt. Daarmee is de man de oudste oermens die ooit is beschreven. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Madrid Complutense in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
In het Trendscenario stijgt de levensverwachting bij geboorte tussen 2018 en 2040 van bijna 82 naar ruim 85 jaar. Dit betekent dat we er de komende 20 jaar bijna 4 jaar bij krijgen. Dit is ongeveer gelijk aan de groei van de levensverwachting in de afgelopen 20 jaar. Ook in de toekomst leven vrouwen langer dan mannen.
Portugal: de meeste zonuren in Europa
Ook is Portugal bijna koploper van Europa als het gaat om de meeste zonuren. Zakenblad Forbes heeft de Algarve zelfs uitgeroepen tot de beste plek ter wereld om na uw pensioen te wonen.
Binnen de top 3 zijn de verschillen klein: IJsland scoort 84,2 punten in de ranglijst, Nederland 83,3. Derde is Denemarken (82 punten), dat voor 2018 jarenlang nummer één was. IJsland, Nederland en Denemarken krijgen van Mercer daarom allemaal de 'A-status' dat hoort bij een 'eersteklas pensioensysteem'.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.