Ook is het zeker een investering. Maar met een kamado kun je dan ook veel meer dan met een gewone barbecue. Je kunt er mee grillen, bakken, koken, roken, stomen en roerbakken en ingrediënten en gerechten er heel low and slow op garen.
Hoe steek je een Kamado grill aan
Goed, je hebt dus je Kamado, een zak kwaliteits houtskool, milieuvriendelijke en geur neutrale aanmaakblokjes, en een mooi stuk vlees. Misschien wel een stuk varkensschouder om pulled pork te maken.
Een kamado BBQ is volledig afsluitbaar
Ze zien er niet voor niets zo massief uit, ze zijn het ook! De kamado BBQ is zowel van onderen als van boven volledig afsluitbaar. Zo behoud je niet alleen de hitte, maar ook de rook én de lekkere barbecuesmaak!
Omdat de barbecue hitte goed vasthoudt en weerkaatst, heeft deze weinig houtskool en zuurstof nodig. Daardoor is minder ventilatie nodig dan bij andere barbecues. Vocht dat uit bijvoorbeeld vlees verdampt, gaat daardoor minder snel verloren. Bij meer uitstroom van lucht droogt vlees namelijk uit.
Een kamado heeft grote voordelen t.o.v. een gewone ketelbarbecue wat betreft isolatie waardoor je heel precies de temperatuur kunt regelen en er een betere warmteverdeling komt binnen de barbecue.
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Hoe het vocht uit je kamado BBQ laten verdwijnen
Steek je de kamado voor het eerst (weer) aan en heeft het vocht niet kunnen ontsnappen? Dan kan de keramische wand barsten.
Zelfs als het vriest of regent kun je je kamado gebruiken want weer of geen weer, het is altijd BBQ-weer! De kamado kan het gehele jaar door worden gebruikt, ook als het vriest.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behouden ze hun voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met goede houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een zeer lange brandduur.
Door het roosteren van vlees, groente of vis ontstaan chemische verbindingen die, ondanks dat ze een extra smaak geven, schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit zijn de zogenaamde PAKs, ofwel polycyclische aromatische koolwaterstoffen. PAK's ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen.
Wil je echt het beste van het beste, dan heb je de keuze uit de Big Green Egg, Kamado Joe (en dan voornamelijk de classic 3) of de Primo Oval Grill. Ga je voor dé iconische standaard met de allerbeste afwerking, dan kies je het beste voor de Big Green Egg. Ga je voor innovatie, dan kies je voor Kamado Joe.
Plaats je kamado bij voorkeur binnen en/of op een beschutte plek waar hij niet kan omwaaien. Kan je Grill Guru niet naar binnen in een schuur, bescherm hem dan met een regenhoes. De regenhoes zorgt ervoor dat je kamado beschermd wordt tegen weer en wind.
Laat 'm rustig opwarmen! Zo kan het vocht rustig verdampen en zo beperk je schade aan je kamado. Bij voorkeur een 50 tot 60 minuten op maximaal 100 graden. Doe dus even rustig aan als je op hoge temperatuur wilt grillen en bakken.
Gebruik je briketten (dat is bijna vloeken…) dan zal het as al snel de goede doorstroming van lucht langs de houtskool in je kamado belemmeren. Je merkt direct dat je kamado in temperatuur gaat dalen en niet op gang komt. Geen briketten gebruiken dus!
De meeste pizza's op de kamado BBQ worden gedurende 3 tot 5 minuten gebakken op een temperatuur van 300 graden. De temperatuur hangt af van de dikte van je pizza. Wanneer je een dunne bodem hebt met daarbij ingrediënten die voorgegaard zijn, is een temperatuur tussen de 250 en 300 graden geschikt.
Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima. Langer is niet nodig en beschadig je het keramiek alleen maar mee.
Een Big Green Egg gaat een leven lang mee, zeker als je hem goed onderhoudt. Benieuwd wat jij zelf kan doen om je EGG te onderhouden?
Een Big Green Egg kan minstens honderdduizend keer worden verhit zonder aan kwaliteit in te boeten. Een Egg gaat dus minstens een leven lang mee. Hierdoor kun je eindeloos op een gezonde manier ingrediënten en gerechten garen met een bijzonder smaakvol resultaat.
De temperatuur in de EGG is net zo stabiel als altijd en aan regen of sneeuw heeft hij maling. Zeker als je de Rain Cap erop zet.
Wanneer je een overkapping hebt en je kamado staat het hele jaar droog is een regenhoes niet echt noodzakelijk. Van de andere kant als je kamado in de zon staat beschermt de regenhoes ook tegen UV straling van de zon. Op deze manier verkleurt het keramiek niet door de jaren heen.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de BBQ goed te beschermen raden we je aan om de barbecue af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
De vorm van houtskool zorgt ervoor dat zuurstof goed door je ei kan stromen. Omdat, in tegenstelling tot ronde briketten, de vorm van houtskool grillig (leuke woordspeling) is, gaat de luchtstroom makkelijker door je kamado BBQ.
Vul je kamado voor ongeveer de helft met houtskool. Per merk is de hoeveelheid net wat anders.
De juiste bereidingstijd van de worst
Een dikkere worst zal in ongeveer 10 à 11 minuten gaar zijn. Reken voor de dunnere worstjes 5 à 6 minuten. Het vlees is gaar als de worst van binnen niet meer roze is. Heb je een barbecue met deksel dan kun je een paar minuten gaartijd minder rekenen.