Insecten zijn koudbloedige wezens die warmte nodig hebben om actief te zijn. Een lekker plekje in de zon vinden vele diertjes dan ook heerlijk. Plekken zoals rotsen, open stukken grond of op grassprieten en bloemen waar de zon op schijnt, zijn dan ook erg populair.
De meeste insecten kom je tegen tijdens een natuurwandeling. In botanische tuinen en graslanden rijk aan wilde bloemen, kom je voornamelijk vlinders, bijen en hommels tegen. Maar ook sprinkhanen vertoeven op de graslanden, zij leven voornamelijk van grassen en houden van veel zon.
Niet alleen vlinders en bijen zijn verzot op bloemen, ook sommige kevers zoals boktorren of penseelkevers zie je in de tuin wel eens op bloemen zitten. Zij dragen ook bij aan de bestuiving van planten. Inheemse struiken en bomen bieden meer kansen voor alle soorten insecten.
We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan.
In de chocola waar hij of zij van geniet, zitten er nog eens 6.000. Dat zijn stukjes kakkerlak, Indische meelmot, koffiebesboorder of cacaowants. Via spruitjes, paddestoelen en broccoli krijg je zomaar een paar honderd hele insecten in je lijf.
Niet alleen Latijnse naam
Als een product insecten bevat dan wordt dat op het etiket niet alleen vermeld met de Latijnse naam van het insect, maar ook met de naam die gebruikt wordt in het land waar het product wordt verkocht. Dat is zo vastgelegd in de Europese regelgeving.
Vanaf januari 2015 liggen er bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten in het schap. Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden.
De levensmiddelenindustrie moet voldoen aan de regelgeving inzake consumenteninformatie. Je wordt dus geïnformeerd als er insecten in je voedsel zitten, want dat moet bij de ingrediënten worden vermeld. In de Europese uitvoeringsverordening wordt de Latijnse naam voor huiskrekel, Acheta domesticus, gebruikt.
De meeste insecten leven op het land , in feite ongeveer 97%. Veel insecten brengen hun hele leven op het land door, zoals bijen en rupsen (die natuurlijk motten of vlinders worden). Sommige insecten leven echter in zoet water. Libellen beginnen hun leven in water zoals rivieren, meren en vijvers, maar gaan als volwassenen de lucht in.
Larven van insecten in de chocolade
Er bestaat namelijk een heuse cacaomot, die eitjes legt. „Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in”, zegt de plaagdierexpert.
Boomgaten, bladafval en onder boomstammen en rotsen zijn veelvoorkomende schuilplaatsen voor overwinterende volwassen insecten. De Mourning Cloak Butterfly is meestal de eerste vlinder die in de lente wordt opgemerkt, en dit komt doordat hij in de winter in boomgaten of andere schuilplaatsen overwintert.
Pesticiden en stikstof
De achteruitgang van insecten heeft een aantal oorzaken. Zo is meer grondbewerking funest voor larven die ondergronds leven (meikever, junikever). Pesticiden zijn niet alleen giftig voor plaagsoorten, maar ook voor de overige insecten, en verwaaien tot in natuurgebieden.
Insecten kruipen, krioelen, klimmen en vliegen vrijwel op elke plek. Geen wonder dat van alle diersoorten driekwart tot de insecten behoort. Alleen in Nederland zijn er al zo'n 20.000 soorten. Over de hele wereld zijn er minstens een miljoen verschillende soorten insecten.
Zo bevat een banaan onder andere E460 oftewel cellulose, een verdikkingsmiddel.Maar ook E300 oftewel ascorbinezuur oftewel vitamine C, wat ervoor zorgt oxidatieve reacties voorkomen worden.
Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen en kunnen van nature veel zitten in gedroogde vruchten, wijn en citroensap. Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen op sulfiet. Het kan gaan om hartkloppingen, huiduitslag of vochtophoping.
De drank Mountain Dew bevat het ook, net als veel ontbijtgranen, zoals Life Quaker Oats, bewerkte kaas, pasta, snoep en snoepjes, jam, gelei, mosterd en zelfs brood . Het wordt ook aangetroffen in cosmetica zoals lippenstiften, tandpasta, mondwater, shampoos en wasmiddelen en veel andere veelvoorkomende producten.
In deze lijst vinden we dan ook terug dat pindakaas een gemiddelde van 30 insectendeeltjes per 100 gram mag bevatten, die met het oogsten/verwerken van de pinda's mee zijn gekomen.
In je chocolade zitten gemalen larven
'Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in', vertelt Meerburg. 'We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot.
Het aanbod van voedingsmiddelen is zeer verscheiden, gaande van verschillende soorten proteïnerepen, tapenades, chocopasta, pasta tot verschillende soorten 'vleesvervangers' zoals burgers, schnitzel en kroketten. Verder is er ook een aanbod van snoepproducten zoals insectenlolly's en nougat op de markt.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
Wat zit er in je chocolade? Volgens ABC News bevat een gemiddelde chocoladereep bijvoorbeeld ongeveer 8 insectendelen . In een onderzoek uit 2017 van mieren- en insectenbestrijdingsbedrijf Terro, betekent dit dat chocoladeliefhebbers elk jaar bijna 6.000 insectendelen in hun dieet kunnen opnemen.
Het zijn pasta-wormen. Ze komen uit eieren die in de tarwe worden gelegd en het pasta-maakproces overleven.