In Grou wordt geen Sinterklaasfeest gevierd, hier viert men op 21 februari Sint Piter. Voor buitenstaanders lijkt het op Sinterklaas, maar Sint Piter heeft een andere oorsprong. Op de zaterdag voor 21 februari komt Sint Piter aan met de boot aan in Grou. Hij draagt een witte mantel en rijdt op een Fries paard.
Sinterklaas – ook wel Sint, Sint Nicolaas of Goedheiligman – is een kindervriend die jaarlijks, rondom zijn verjaardag op 6 december, van Spanje naar Nederland en België afreist om iedereen cadeautjes te geven.
Nederland verandert van een grotendeels katholiek land in een protestants land. Dat lijkt slecht nieuws voor het Sinterklaasfeest: er komt een verbod op heiligenverering – en daarmee ook de viering van Sinterklaas. Ook in katholieke landen wordt Sint Nicolaas minder populair: het wordt alleen nog plaatselijk gevierd.
Sinterklaas wordt in Nederland massaal gevierd, maar wist u dat ons land lang niet de enige plek is die de Sint aandoet? Hij komt bijvoorbeeld ook in België, Tsjechië en Frankrijk. Sint-Nicolaas zelf is vrij stijlvast, maar zijn gevolg ziet er in sommige landen heel anders uit dan wij gewend zijn.
Heel bekend zijn natuurlijk de gezellige kerstmarkten en de adventsdagen. Maar ook Sinterklaas wordt hier gevierd. Niet zo uitgebreid als bij ons, maar toch! In Duitsland is het de Heiligen Nikolaus, of hier in Ostfriesland beter bekend als Sünnerklaas.
Hoe Sinterklaas bij mij thuis werd gevierd
Ja, hij is in Duitsland de hulp van 'Nikolaus'.
In België besloten ze het paard Slecht-Weer-Vandaag te noemen. De naam werd bedacht door scenarioschrijver Hugo Matthysen en voor het eerst geïntroduceerd in 1992 tijdens de eerste aflevering van het programma Dag Sinterklaas.
De geografische herkomst van de folkloristische Sinterklaas is volgens de huidige Nederlandse traditie niet meer Klein-Azië of Italië, maar Spanje. Soms wordt erop gewezen dat Zuid-Italië met Bari een deel van de Kroon van Aragón is geweest en de aanduiding Spanje daarom ruimer moet worden opgevat dan tegenwoordig.
Hoe is het huidige sinterklaasfeest ontstaan? De viering van Sinterklaas zoals we die nu kennen is gebaseerd op een prentenboekje dat de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman in 1850 maakte.
Is Sinterklaas een Turk? Hij kwam niet uit Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam uit Patara, dat lang geleden hoorde het bij het Romeinse Rijk en waar men Grieks spraks. Sint is dus eigenlijk een soort Grieks sprekende Turk.
Vandaag de dag is Sinterklaas een speciale dag in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland, maar niet in Spanje. Zij vieren Drie Koningen in januari en niet Sinterklaas in december.
Het sinterklaasfeest kent met andere woorden een katholieke oorsprong. We vieren dan de heilige Nicolaas van Myra. In de praktijk is het religieuze verhaal achter Sinterklaas echter op de achtergrond verdwenen. Dat komt onder andere omdat het jarenlang binnenskamers moest worden gevierd.
Het verhaal van de Drie Kinderen is in Frankrijk het meest bekend en heeft Sint-Nicolaas de rol van beschermheilige van de kinderen verschaft. Er zijn talloze liedjes, gedichten en allerlei varianten in omgang, waarin de Drie Kinderen de hoofdrol spelen.
Uiteraard wordt Sinterklaas op nog meer plaatsen in Frankrijk gevierd. In de regio's Grand Est en Hauts-de-France heb je de meeste kans om de tradities mee te maken, maar ook in sommige dorpen en steden in de streek Franche-Comté wordt de traditie nog gevierd.
In Duitsland vieren ze ook Sinterklaas
Duitsers vieren wel Sinterklaas (Niklaustag, op 6 december). Maar zij bewaren hun pfeffernüsse ook tot Weinacht, kerst dus. De Duitsers houden ook van creatieve variaties, zoals grote zachte Weiche Pfeffernüsse of witte honingpepernoten.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Geschiedenis van Sinterklaas: waarom hij dun is
Laten we beginnen bij de heilige Nicolaas. Rond de twaalfde eeuw werd hij de brenger van de – toen al eeuwen gebruikelijke – decembercadeaus. Waarschijnlijk begon dit bij Franse nonnen, die vanuit zijn naam cadeaus naar arme kinderen brachten.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
Saint Nicholas {eigenn.} St. Nicholas {eigenn.}
Ook in Zwitserland is het feest niet speciaal toegespitst op kinderen. In sommige dorpen in dit land wordt het Sinterklaasfeest op 5 december gevierd door te Klausjagen. Een kleurrijke optocht trekt voorbij en mensen die meelopen zijn gekleed in het wit met enorme mijters op. Voorop zwaaien mannen met grote zwepen.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Door naar Oostenrijk. Daar krijgen kinderen bezoek van Nikolaus. Die zou zomaar een dubbelganger van Sinterklaas kunnen zijn. En ook hij komt niet in zijn eentje.
Santa Claus kan verwijzen naar: Kerstman, de Amerikaanse benaming van deze figuur. Sinterklaas, het Nederlandse personage afgeleid van de middeleeuwse heilige Nicolaas van Myra.
Onze goedheiligman is vermoedelijk gebaseerd op de heilige Nicolaas van Myra. Hij stond bekend als een echte kindervriend. En niet heel toevallig, zijn sterfdag was waarschijnlijk 6 december 342. Zo'n sterfdag vonden tijdgenoten veel belangrijker dan een verjaardag, daarom bleef die goed bewaard.