De cognitieve ontwikkeling (verstandelijke ontwikkeling) omvat alles op het gebied van geheugen en leren, zoals:denken, verbanden leggen, logisch redeneren, waarnemen, geheugen en taalbegrip: het begrijpen van de taal enz…. Bijvoorbeeld: puzzelen, denkspelletjes zoals memorie en doolhoven en sorteerwerkjes.
Een puzzel leggen is zowel een ontspannende als een therapeutische activiteit; beide zijden van de hersenen worden geactiveert, wat zorgt voor een ontspannende bezigheid. Puzzelen houdt de gedachte vast bij de activiteit en stimuleert de spierkracht.
Puzzelen traint je cognitieve vaardigheden
Dit komt doordat puzzels allerlei vormen, kleuren en onderwerpen bevatten. Het leert je ook een heleboel bij over verschillende onderwerpen en vormt een mooie basis om te leren lezen, schrijven en rekenen.
Puzzelen is ook goed voor de cognitieve ontwikkeling. Cognitieve ontwikkeling heeft te maken met leren, onthouden en problemen oplossen. Bij puzzelen leren kinderen bijvoorbeeld om vormen te herkennen. In het begin zijn dit simpele vormen, zoals een driehoek of vierkant.
Omdat iedere keer als je een puzzelstukje neerlegt, en dan vooral dat ene stukje waar je zo lang naar hebt gezocht, je lichaam dopamine aanmaakt. Dit stofje wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, het speelt een belangrijke rol in het beloningssysteem voor de hersenen.
Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor problemen met denken, zoals problemen met onthouden. Vitamine B vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar je vindt ze ook in groenten, fruit, aardappelen, noten en peulvruchten. Vitamine C en E zijn zogenaamde antioxidanten.
Puzzelen is een ontzettend leuke sociale activiteit
Dan is het vooral leuk als je niet alleen gezellig kletst, maar ook samen iets doet; samen iets presteert. Samen een puzzel maken is een ontzettend leuke activiteit waarbij je samen iets bereikt waar je trots op kan zijn.
Puzzels zijn, en blijven, een klassiek stuk speelgoed wat over de hele wereld en door alle leeftijden geliefd is.
Door te puzzelen, krijgen kinderen de kans om verschillende vaardigheden te ontwikkelen. Zo moet een kind zich concentreren om het juiste puzzelstuk te vinden. Daarnaast ontwikkelt hij tijdens het puzzelen het ruimtelijk inzicht, wat op latere leeftijd belangrijk is voor lezen en schrijven.
Puzzelen is goed voor de fijne motoriek. Als je ouder wordt, merk je dat het steeds lastiger wordt om een vaste hand te houden. Dit train je dan ook goed met puzzels. Daarnaast is het goed voor de concentratie, je moet er met je hoofd bij blijven.
Met de term cognitieve functies worden functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie. Functies zoals waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden.
Voorbeelden van non-cognitieve vaardigheden zijn: een planning maken. voor- en tegenargumenten over een stelling opzoeken. doorzettingsvermogen trainen.
Cognitieve ontwikkeling:
Bijvoorbeeld: puzzelen, denkspelletjes zoals memorie en doolhoven en sorteerwerkjes. In de themaboeken worden speel-en oefenwerkjes aangeboden die de cognitieve ontwikkeling stimuleren. Ook de knutselwerkjes, sport-en spelactiviteiten en woordkaarten zijn gebaseerd op deze ontwikkeling.
Puzzelen heeft vele cognitieve voordelen voor kinderen. Het kan helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek, het probleemoplossend vermogen, het ruimtelijk inzicht en het herkennen van vormen en patronen. Daarnaast kan het ook de concentratie en het geduld van het kind vergroten.
Wat is de correcte uitspraak van puzzel en puzzelen? In puzzel en puzzelen klinkt de u 'kort', net als in put, bukken en Brussel. Voorzover (uitspraak)woordenboeken iets over de uitspraak van puzzel zeggen, geven ze allemaal 'puzzel' met de korte u.
Tijdens het puzzelen werken de hersenen, ogen en handen volop samen. Net als de manier waarop de oog-hand-coördinatie wordt getraind, wordt ook de fijne motoriek ontwikkeld. Bij het oppakken, draaien en passen van de stukjes moet het kind heel precisie, kleine bewegingen maken met de onderarm, pols, hand en vingers.
Vanaf 1 jaar of 1,5 jaar kan een kind beginnen met puzzelen. Natuurlijk begin je niet met een puzzel van 1000 stukjes, maar denk eens aan een vormenstoof of een puzzel met geluidjes. Een puzzel met grove vormen en kleuren en weinig details. Een insteekpuzzel is vaak heel prettig voor de kleine kinderen.
Kinderpuzzels 2-3 jaar met 4 tot 24 puzzelstukjes, puzzels 3-4 jaar met 36 tot 54 puzzelstukjes, puzzels 5-6 jaar met 70 tot 100 puzzelstukjes, 200 stukjes voor 8 jaar en ouder en natuurlijk familie puzzels met 500 en 1000 puzzelstukjes.
De grootste puzzel ter wereld volgens het Guinness World Records Book. Als we het Guinness Worlds Records Book moeten geloven, is de grootste puzzel ter wereld in 2011 in Vietnam gemaakt. De puzzel is gemaakt van 551.232 puzzelstukjes en beslaat een oppervlakte van 14.85 meter bij 23.2 meter, om precies te zijn.
Puzzelen leert je probleemoplossend denken
Om dat eindpunt te bereiken moeten onze kinderen goed nadenken en bepaalde strategieën ontwikkelen. Dit zelfstandig denken is van groot belang voor de verstandelijke ontwikkeling. Het is een voortdurend proces van probleemoplossend denken, redeneren en oplossingen ontwikkelen.
Een puzzel wordt voor volwassenen pas (een beetje) uitdagend vanaf 1000 stukjes. Is dat niet genoeg voor je? Daag jezelf uit en ga voor een puzzel met 3000 stukjes. Of als je echt gek bent op puzzelen, ga dan voor een puzzel met meer dan 10.000 stukjes!
De puzzel die het meest voorkomt en die de basis vormt van allerlei andere puzzels is de aloude kruiswoordpuzzel.
De wereld rond - puzzel 42000 stukjes
De grootste puzzel ter wereld in één volledige afbeelding. Eind december 2017 is de norm van 'grootste puzzel ter wereld' weeral verschoven! 42.000 puzzelstukjes vormen samen dit kunstwerk! De puzzel is verpakt in 7 zakken van telkens 6.000 stukjes.
Geen zorgen, baby kan zich vermaken zonder het risico dat hij de stukjes inslikt of breekt. Puzzels met maximaal 10 stukjes zijn perfect voor kinderen van 2 jaar. Ze kunnen gemaakt zijn van hout of karton. Met een meer ontwikkelde handmotoriek kan het kind nu stukken in elkaar zetten en niet alleen in elkaar passen.