Volgens de wet mogen (land)bouwvoertuigen op bijna alle wegen rijden, met uitzondering van: autowegen; autosnelwegen; wegen met een geslotenverklaring voor landbouw- of bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines.
Rijkswaterstaat heeft besloten de op- en afritten in beide richtingen af te sluiten. Door het boerenprotest ontstonden grote vertragingen op de A67. In beide richtingen was er een vertraging van 45 minuten. Op de N277 blokkeerden de boze boeren de provinciale weg richting Kessel.
Demonstranten blokkeerden vanmiddag drie snelwegen door het hele land. Het gaat om de A1 bij Barneveld, de A50 bij Epe en de A28 bij Nunspeet. Eerder riepen boeren op om Nederland vandaag 'een kwartier plat te leggen om solidariteit met de boeren' te tonen.
Als een soort ultimatum wordt 4 juli genoemd. 'Tot deze tijd heeft onze regering de tijd om de plannen in de prullenbak te gooien'. De boeren roepen op onder meer Schiphol, Eindhoven Airport, de Rotterdamse havens, alle distributiecentra voor levensmiddelen en alle grote vervuilers van Nederland te blokkeren.
De boete voor met een trekker op de snelweg rijden bedraagt 410 euro.
Aanhangwagens met een maximumconstructiesnelheid van niet meer dan 25 km/u zijn niet registratie plichtig en hoeven geen gele kentekenplaat te voeren. Wel moet een witte volgplaat gemonteerd zijn. De witte volgplaat en het kenteken op de trekker hoeven niet hetzelfde kenteken te hebben.
Bij verkeersboetes geldt in principe een wettelijke termijn van vier maanden nadat de gedraging heeft plaatsgevonden. In de praktijk heb je de boete doorgaans met vier tot zes weken wel binnen, maar dat kan dus langer duren.
Boeren protesteren al een tijd tegen de stikstofplannen van het kabinet, die inhouden dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf. De afgelopen dagen wilden ze laten zien dat zonder hen de supermarktschappen leeg zijn. En dat als hun bedrijven moeten verdwijnen, dat effect heeft op iedereen.
Utrecht - Sinds vanochtend 4 juli staan er in Midden-Nederland actievoerders, waarbij sprake is van blokkades van infrastructuur en distributiecentra in Utrecht, Woerden, Nieuwegein en Almere.
De nieuwe boerenprotesten ontstonden onder meer bij de driehoek Barneveld, Zwolle, Hengelo. Boeren staan er bij op- en afritten. De acties leiden tot lange files. Langs de A28 bij Harderwijk zijn hooibalen in brand gestoken, meldt de ANWB.
Vanwege het boerenprotest in Gelderland wordt er gevreesd voor een verkeersinfarct. Boeren die woensdag met een tractor of ander landbouwvoertuig naar de actiedag in de Gelderse Vallei gaan, mogen niet over snelwegen of autowegen rijden.
Op snelwegen hebben boeren opnieuw actiegevoerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vanochtend werden er tientallen blokkades opgeworpen op de A1, de A12, de A28, de A30, de A35 en de A50. Op verschillende plaatsen werd mest, hooi, asbest en ander afval gestort en brand gesticht.
“Twee van de zes distributiecentra zijn nog steeds geblokkeerd, namelijk Drachten en Deventer.” De in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro worden sinds maandag geblokkeerd. De gemeente Deventer heeft daarom sinds 10.30 uur een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij de centra te beëindigen.
Boeren blokkeren distributiecentra supermarkten, weinig problemen op snelwegen. Protesterende boeren hebben op verschillende plekken in het land distributiecentra geblokkeerd. Met trekkers wordt voorkomen dat vrachtwagens het terrein op en af kunnen. Op snelwegen worden nog geen grote vertragingen gemeld.
De boeren roepen op onder meer Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, de Rotterdamse havens, alle distributiecentra voor levensmiddelen en alle grote vervuilers van Nederland te blokkeren.
Boeren voeren maandagmiddag op meerdere plekken in het land actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, staan of rijden trekkers en kan het verkeer niet doorrijden.
Het programma start om 12.00 uur. Naast de genoemde sprekers zijn onder meer Bart Kemp (Agractie), Henk Bleker (NMV), Mark van den Oever (FDF) en Sieta van Keimpema (DDB) aanwezig. Het programma (zie onderaan dit bericht) met sprekers duurt tot 14.30 uur.
Het gaat om een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland, een 34-jarige man uit de gemeente Heerenveen en een 16-jarige jongen uit de gemeente Heerenveen. De 16-jarige jongen is Jouke Hospes, wiens trekker door de politie is beschoten. Op dit moment staan er boeren bij het cellencomplex die eisen dat hij weer vrijkomt.
Van de ruim 30.000 boerderijen met vee die Nederland volgens het RIVM telt, zullen er volgens berekeningen van het ministerie van Financiën 11.200 verdwijnen. Nog eens 17.600 veehouderijen zullen moeten inkrimpen.
Bij de stikstofcrisis van de laatste jaren draait het om twee stofjes: stikstof uit verkeer (NOx) en stikstofverbindingen uit boerenbedrijven, meestal in de vorm van ammoniak. Deze slaan neer in de natuur en werken als voedingsstof. Daardoor groeien sommige planten beter dan andere.
De boeren zijn boos omdat het kabinet eist dat door het hele land de uitstoot van stikstof moet dalen: dat betekent dat veel boerenbedrijven zullen moeten krimpen of sluiten. De eisen van het kabinet zijn niet mals: in Limburg moet uitstoot meer dan gehalveerd worden.
Ga dan naar mijn.overheid.nl. Hiervoor hebt u wel DigiD nodig.
Ga naar het Digitaal Loket
In het Digitaal Loket kunt u controleren of u echt een verkeersboete moet betalen. Via de button Digitaal Loket rechtsboven op deze pagina kunt u met uw DigiD-gegevens inloggen in het Digitaal Loket.
Flitsfoto inzien bij CJIB
Als je jezelf ervan wilt overtuigen dat jij het echt was op de tijd en plaats die is aangegeven, kun je op de website van het CJIB de flitsfoto bekijken. Als je met je eigen auto of motorfiets bent geflitst, kun je met je DigID de foto inzien.