Je kan ze dus gewoon in de zekeringskast hangen. Is een DIN-rail montage niet mogelijk, dan kan je de voeding/transfo op een apart paneel naast de zekeringskast monteren. Indien er bij de lamp extra ruimte is, bijvoorbeeld in een vals plafond of bovenop keukenkastjes, dan kan je de voeding/transfo hier verbergen.
Transformatoren vind je overal
In veel apparaten zit een transformator verwerkt om de netspanning van 230 V omlaag te transformeren naar bijvoorbeeld 12 V of een andere lage spanning waarop het apparaat kan werken.
Een transformator met een belasting van 20-70W is ontworpen voor twee lampen. Om ervoor te zorgen dat je de levensduur van de transformator niet verzwakt, zou de collectieve wattage van de twee lampen niet moeten werken op 100% van de maximale belasting.
Aansluiting kabel
De kabel sluit je aan op de transformator met behulp van de kabelschoenen. Deze leveren wij standaard bij elke transformator. De kabelschoenen dienen voornamelijk om oververhitting en daarmee schade te voorkomen.
De keuze voor een type transformator hangt af van de capaciteit die nodig is voor het lichtplan. Als vuistregel geldt dat het vermogen van de aangesloten armaturen bij elkaar opgeteld maximaal 80% van het vermogen van de transformator mag zijn. Er zijn transformatoren (HUB) van 50, 100 en (SMARTHUB)150 Watt.
Conclusie: een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED. Ons advies: een echte LED trafo is het beste is voor uw LED lampen en LED verlichting.
LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort. Daarom is het belangrijk om de transformator te (laten) controleren op geschiktheid.
Zet de deurbel transformator uit
Een dergelijke deurbel transformator wordt vaak aangeduid met de term 'beltrafo'. De beltrafo bevindt zich meestal ergens in de meterkast maar soms ook direct naast de groepenkast.
In de meeste gevallen heb je bij een deurbel of gong 8, 12 of 24 volt nodig. Sommige beltransformatoren hebben verschillende voltage aansluitingen. Zo kun je er verschillende voltages op aansluiten. Een beltransformator als deze kan bijvoorbeeld zowel 8, 12 of 24 volt bellen of gongen aansturen.
De meeste oudere gongen werken op 8 volt in Nederland, maar een Nest, Ring of Unifi deurbel heeft meer vermogen nodig.
Bij halogeen inbouwspots op 12 volt wordt altijd een transformator gebruikt. Deze transformator zet de stroom van het stroomnetwerk thuis van 230 volt netspanning om naar 12 volt laagspanning. Halogeen inbouwspots op 12 volt zijn veiliger dan halogeen inbouwspots op 230 volt.
Een led driver, ook wel trafo of transformator genoemd, is een voeding voor de ledverlichting. De driver zorgt ervoor dat er een gelijkmatige, verlaagde stroom kan worden afgeleverd aan de led spots, waardoor deze zuinig en langdurig verlicht kunnen worden.
Gestabiliseerde trafo's of 'LED trafo's' zijn doorgaans geschikt omdat de spanning stabiel is (bijvoorbeeld 12 Volt) en omdat ze vaak ook werkzaam zijn wanneer je energiezuinige LED lampen aansluit.
2 minuten per jaar is redelijk, 120 keer een seconde lang. Standaard verbruikt de transformator dan het dubbele, zeg 6 Watt, maar in combinatie met de aansturing van het relais is dat 7 Watt. Dat is 4 Watt extra. Kosten per jaar is 0,000233 kWh * 0.25 euro = 0,000058 euro per jaar!
Transformatoren of afgekort trafo's zijn nodig wanneer er lagere werkspanningen gerealiseerd moeten worden. Sommige producten opereren bij lagere spanningen dan netspanning. Het is dus noodzakelijk ervoor te zorgen dat de juiste werkspanning wordt bereikt, dit is mogelijk met transformatoren.
De veroudering van een trafo neemt exponentieel toe. Te hoog en te lang overbelasten zal daarom leiden tot beschadiging van de transformator. Om deze reden legt de norm eenmaximale hot-spot temperatuur op die nooit mag overschreden worden. Deze bedraagt 140°C.
Het 'brommen' van trafo's wordt veroorzaakt door trillingen. Indien het geluid bij een conventionele trafo's niet te herleiden is naar een bepaald defect, kan het geluid ontstaan door een magnetisch veld. Het magnetisch veld ontstaat in de behuizing van het armatuur.
Voeding : Batterij / Bedraad
Standaard is dit 8 Volt met 1 Amp. De meeste deurbellen werken hier probleemloos mee. Voor optimaal gebruiks resultaat adviseren we om de 8 Volt te vervangen door 12 Volt.
Opmerking: als je de Ring Doorbell 2 aansluit op een bestaande deurbel, is een transformator met een spanning van 8-24 VAC vereist. Als de bedrading rechtstreeks op een transformator wordt aangesloten, moet een weerstand worden gebruikt. Plaats de batterij in de onderkant van de Ring Doorbell 2 totdat deze vastklikt.
De negatieve draad is vrijwel altijd zwart. Sommige positieve draden zijn rood, soms wit of een andere kleur. Soms is er alleen een markering te zien, in dat geval: + Positief is dan de draad met de markering (stippels of een doorlopende streep).
Wanneer u een 12V halogeenlamp gaat vervangen voor LED is dat een verstandige keuze. U verbetert op deze manier het licht en u reduceert het verbruik. LED kan allerlei soorten tinten wit uitzenden en ook de sfeervolle kleur van halogeen.
De werking van een zonnepanelensysteem hangt dus sterk samen met de werking van de omvormer. Fabrikanten geven vaak aan dat hun omvormer een levensduur heeft tussen de 15 en 20 jaar. Toch zien we dat dit in de praktijk wel kan verschillen.
Deze MR16/GU5. 3 spot werkt altijd op 12V en er wordt altijd gebruik gemaakt van een trafo.