Het duurt nooit lang voor er een een tram beschikbaar is waardoor je niet lang hoeft te wachten. In Knokke-Heist hebben we de haltes Knokke Station, Watertoren, Duinbergen Kerk, Heist Heldenplein en Heist Dijk.
De kusttram vertrekt vanaf De Panne, bij de Franse grens, en loopt helemaal tot Knokke-Heist, naast de Nederlandse grens. De tram rijdt sinds eind 19e eeuw en biedt sindsdien de mogelijkheid om iedere plaats langs de Belgische kust te bezoeken.
De Kusttram is de tram die rijdt op de tramlijn langs de Belgische kust. De lijn begint bij station Knokke, circa zeven kilometer van de grens met Nederland, en eindigt bij station De Panne in Adinkerke, circa 2,5 kilometer van de grens met Frankrijk.
Je kunt een ticket kopen bij een Lijnwinkel, bij een van de verkooppunten of aan een automaat. Als de Lijnwinkel dicht is mag je een ticketje kopen bij de trambestuurder.
Op de bus en de tram stap je vooraan op en stap je in het midden of achteraan af. Om veiligheidsredenen stap je alleen op en af aan een halte, een bus mag nergens anders voor je stoppen.
Vanaf 1 april betaal je dus altijd 2,5 euro voor een ticket, ongeacht de drager of het kanaal.
Een tram is een voertuig dat rijdt op sporen, zoals een trein of een metro. Vergeleken met de trein zijn de eisen waaraan de voertuigen en de infrastructuur moeten voldoen lager. Vaak liggen de rails in de openbare weg, zodat de tram tussen het andere verkeer rijdt.
Op de bussen en trams zelf zal contactloos betaald kunnen worden met de bankkaart of met een app op je telefoon. Dat zijn de app van je bank of Apple Pay en Google Pay. De betaling gebeurt concreet door je bankkaart of telefoon tegen een console in het voertuig te houden.
De Kusttram is de ideale partner om de kust te ontdekken! 68 haltes tussen De Panne en Knokke. Overdag om de 10, 15 of 20 minuten een Kusttram*, 's avonds om de 30 of 60 minuten.
Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan je recht hebben op korting of reis je zelfs gratis. Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis maar moeten steeds vergezeld worden door een betalende reiziger van minstens 12 jaar.
Bij vervoerder HTM kun je een hele dag reizen met de HTM dagkaart (1 dag). Na de eerste incheck kun je met dit dagkaartje de hele dag gebruik maken van de vervoersdiensten van HTM.
Heb je een dagpas? Dan is deze 24 uur geldig na het scannen. Een 3-dagenpas is 72 uur geldig. Scan je kaart wel steeds bij elke op- en overstap.
Een m-ticket van De Lijn is een online vervoersbewijs dat je verkrijgt via een mobiliteitsapp zoals Mobiflow. Het m-ticket kost € 1,80, is een uur geldig en wordt meteen na aankoop automatisch geactiveerd.
Vanaf 1 juli is het niet langer mogelijk om de alom bekende magnetische vervoerbewijzen van De Lijn nog te gebruiken op bussen of trams. Ook betalen met cash geld - dat vanwege het coronavirus al sinds maart niet meer kan - komt niet meer terug.
Neen, je kan niet meer bij de chauffeur betalen.
Alle verkeersregels rondom trams op een rij
Trams hebben altijd voorrang: of je nu op de fiets, te voet of met de auto bent. Ook als een tram afslaat naar links of rechts, of van links of rechts komt, heeft deze voorrang. Uitzondering: als je op een voorrangsweg rijdt en de tram niet, dan heb jij voorrang.
Reizen met een OV-chip is in de tram en (nacht)bus natuurlijk het meest handig. Als je deze niet hebt, kun je in het voertuig altijd een kaartje kopen en betalen met een betaalpas of creditcard. Dat kan contactloos of met pin.
Bus, tram, metro
Je hebt hiervoor een persoonlijke OV-chipkaart nodig.