Oostenrijk is een land gelegen in centraal-Europa. Oostenrijk is bekend vanwege het berglandschap, de klassieke muziek en vanwege de hoge levensstandaard. Oostenrijk behoort al lange tijd tot de landen waar een hoge kwaliteit van leven heerst en de mensen gemiddeld genomen gelukkig tot zeer gelukkig zijn.
Oostenrijk is een land in Europa. Het grenst aan Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Italië, Slovenië en de ministaat Liechtenstein. Oostenrijk is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Er wonen bijna negen miljoen mensen.
De bevolking van Oostenrijk komt voort uit vele etnische groepen: Illyriërs, Kelten, Germanen, Slaven, Hongaren en nog veel meer. Oostenrijk heeft zo'n 8,3 miljoen inwoners met een bevolkingsdichtheid van ongeveer 95 inwoners per km2. Het overgrote deel van de Oostenrijkers woont in de grote steden.
Oostenrijk wordt het eerst genoemd in het jaar 996, in een oorkonde van Otto iii (980-1002). Hij noemt een gebied ten oosten van het hertogdom Beieren daarin Ostarrîchi 'oostelijk gebied, domein', mogelijk als vertaling van het Latijnse Marchia orientalis 'oostelijk grensland'.
“Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt in het Oostenrijks te groeten is “Servus” of “Gruβ Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaβ-di” als je iemand groet.
'Servus' en 'Grüß Gott' hoor je het meeste in Oostenrijk. Servus is afkomstig uit het latijn en betekent letterkijk 'tot uw dienst'. Grüß Gott wordt ook heel veel gebruikt, gelovig of niet. Het is afkomstig van 'Grüsse dich Gott': God begroet u, maar de meeste mensen zullen deze begroeting niet zo letterlijk nemen.
Als je aan Oostenrijk denkt, denk je natuurlijk aan wintersport. Er zijn heel veel hoge bergen waar je goed vanaf kunt skiën of snowboarden. Maar er zijn ook grote steden.
Meer dan 85% van Oostenrijkers is van Germaanse etnische oorsprong en bijna 78% is rooms-katholiek.
[demoniem] een inwoner van Oostenrijk of persoon die de Oostenrijkse nationaliteit bezit.
De adelaar
De dubbele adelaar ontstond in 1804, toen Oostenrijk onder Frans I een keizerrijk werd. Later werd de dubbele adelaar het symbool van Oostenrijk-Hongarije.
Is Oostenrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Oostenrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Oostenrijk dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Oostenrijk bereik van: 63 EUR in Hostel tot 123 EUR in 3 sterren hotel.
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 16 jaar. In toeristengebieden vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 (0,2 voor beginnende bestuurders tot 2 jaar).
Gedag zeggen: Baba, Pfiat-di, Wiederschaugn
Ook wanneer je afscheid van iemand neemt, worden er over het algemeen andere woorden gebruikt dan men in Duitsland doet.
Duitsland en Oostenrijk
In Oostenrijk kun je ook begroet worden met 'Servus'. Deze uit het Latijn afkomstige begroeting is eigenlijk een heel nederig: Tot uw dienst. In de regio Salzburg kun je ook nog in Salzburger dialect begroet worden: griass di!
Afscheid nemen: Pfiat-di & Wiederschaugn
'Tschüss' is erg Duits en wordt vrijwel niet gebruikt. 'Pfiat-di' en 'Wiederschaugn' hoor je veel in de (Tiroolse) bergen en 'Baba' is een term die oorspronkelijk uit Wenen komt. Het Italiaanse 'Ciao' is inmiddels ook gemeengoed geworden in Oostenrijk.