De grootste kernreactor van Europa is sinds kort volledig operationeel: dit moet u weten. In Finland is het voorbije weekend
De kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa (Japans: 柏崎刈羽原子力発電所, Kashiwazaki-Kariwa genshiryoku hatsudensho) is de grootste kerncentrale ter wereld en is gevestigd tussen de stad Kashiwazaki en het dorp Kariwa in de prefectuur Niigata op het eiland Honshu in Japan.
Het gevaar bestaat vooral dat de koeling van de reactoren van Zaporizja uitvalt, en dan kan de kernbrandstof smelten. Maar de gevolgen daarvan zullen eerder lokaal zijn. En ook als de kerncentrale van Zaporizja toch wordt opgeblazen, zal de radioactiviteit zich vooral lokaal verspreiden.
Momenteel telt de Europese Unie 130 actieve kernreactoren in 15 lidstaten. De CO₂-uitstoot van verschillende landen. In Duitsland heeft de regering in 2011 beslist om alle kerncentrales te sluiten tegen 2022.
De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale levert elk jaar ongeveer 485 megawatt kernenergie. Dat is genoeg stroom voor ruim 1 miljoen huishoudens. Daarnaast importeert Nederland ook elektriciteit die is opgewekt met kernenergie.
Een kerncentrale levert evenveel energie als 6.000 windmolens, is veel goedkoper en schoner, en vriendelijker voor dieren, betoogt Sjef Peeraer.... Het kabinet wil CO2-arme energieopwekking stimuleren en heeft daarom de ambitie in 2020 6.000 megawatt (MW) aan windenergie op zee te installeren.
Nederland wil in 2040 CO2-neutraal elektriciteit produceren. Om dat voor elkaar te krijgen, zet het kabinet onder andere in op kernenergie. Het kabinet wil 2 nieuwe kerncentrales bouwen, bij voorkeur in Borssele, en de bestaande kerncentrale daar langer openhouden.
'Nederland heeft twee of drie kerncentrales nodig' | FluxEnergie.
Rusland beschikt over 35 functionerende kernreactoren, samen goed voor een capaciteit van 27 900 MW. Ter herinnering, het Belgische nucleaire park bestaat uit 7 reactoren, goed voor een capaciteit van bijna 6 000 MW. De Russische kernreactoren zijn verdeeld over 10 sites.
Zijn er kernreactoren in Nederland die niet meer in gebruik zijn? Ja, die zijn er. Zo stopte de kerncentrale Dodewaard in 1997 met het opwekken van energie. Maar ook de Lage Flux Reactor van NRG in Petten is inmiddels gestopt.
De straling komt echter 'slechts' tot maximaal tien kilometer. Het probleem voor gebieden verder weg is echter dat er een enorme radioactieve stofwolk ontstaat bij een kernexplosie – de welbekende paddenstoel.
De oppervlakte van Oekraïne bedraagt 603.500 km². Dit komt overeen met 3 procent van de voormalige Sovjet-Unie en is ongeveer 14,4 keer de oppervlakte van Nederland en 19,7 keer de oppervlakte van België. Daarmee is het na Rusland en Kazachstan de op twee na grootste republiek uit de voormalige Sovjet-Unie.
De impact van de kernramp in Tsjernobyl is uitgebreid en goed gedocumenteerd. Een gebied van 4.300 km² rond de centrale is verboden gebied (en momenteel niet geschikt voor permanente bewoning of langdurig verblijf).
Vier kernreactoren zijn operationeel in Finland. Twee op de site van Loviisa en twee op de site van Olkiluoto. Het is ook in Olkiluoto wordt momenteel de vijfde Finse kernreactor gebouwd.
Frankrijk heeft zelf 56 nucleaire reactoren, die normaliter in zo'n 70 procent van de Franse energiebehoefte voorzien. In mei nam het Franse parlement bovendien een wet aan die het mogelijk maakt vaart te zetten achter de bouw van nieuwe kerncentrales.
Beschrijving. De centrale heeft zes actieve drukwaterreactors (PWR) van het type VVER V-320, elk met een capaciteit van 950 megawatt (MW). Zaporizja is een van de vier kerncentrales in het land.
Nu worden in Duitsland 33 kernreactoren waarmee ooit stroom is opgewekt, ontmanteld. Dat was ook de bedoeling met de laatste drie centrales die nog actief zijn, in de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg en in Nedersaksen, dat aan Nederland grenst.
76 procent hiervan wordt geproduceerd door de kerncentrale in Borssele, die draait op uranium aangekocht op de internationale markt, waar ook uranium uit Niger terechtkomt. Met de Nederlandse uraniumverrijkingsfabriek Urenco speelt Nederland bovendien een belangrijke rol in de mondiale uraniummarkt.
Daarnaast heeft Oekraïne op vier locaties in totaal vijftien werkende kernreactoren. Kerncentrale Zaporizja heeft zes reactoren, Rivne heeft er vier, Kmelnytskyi twee en Yuzhnoukrainsk drie.
Afhankelijk van de capaciteitsfactor moet een zonnepark dus 4 tot 9 keer meer megawatt produceren om hetzelfde vermogen als een kerncentrale te hebben.
Jazeker. Ook in dit opzicht is Nederland een nucleaire grootmacht. De van oorsprong Nederlandse multinational Urenco maakt 30 procent van ál het verrijkte uranium – de belangrijkste brandstof van kerncentrales – in de wereld.
Een kerncentrale bouwen is duur en kost veel tijd. TNO schat in dat de bouw zo'n 10 miljard euro kost en duurt zeker 11 jaar duurt. Er is een aantal jaar nodig om alle vergunningen te verkrijgen, de bouw zelf duurt zo'n jaar of acht.
Begin 2018 beschikt China over 38 kernreactoren die in werking zijn. Ze vertegenwoordigen een productiecapaciteit van 35 820 MW. In 2017 hebben de Chinese kerncentrales 16,5% meer geproduceerd ten opzichte van 2016).
In de meest recente LCOE komt kernenergie naar voren als een van de duurste energievormen. Lazard berekent dat kernenergie in 2021 liefst 167 dollar per MWh kostte. Dat is fors hoger dan wat voor windenergie (38 dollar per MWh) en grootschalige zonne-energie (36 $/MWh) wordt gerekend.
De vergunninghouder van de Kerncentrale van Borssele (EPZ) heeft op 27 juni 2021 een melding gedaan. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES 0. Dit betekent dat er geen gevolgen waren voor de nucleaire veiligheid en de bevolking en het milieu.