Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.
De muur is minstens 24 cm dik, dat kunt u gemakkelijk meten aan de deuropening. Een spouwmuur bestaat namelijk uit een afzonderlijke binnenmuur (meestal snelbouwsteen, 14 cm) en een buitenmuur (gevelsteen, 9 cm), met daar tussenin een luchtlaag.
Voor een scheidingswand raden we 7-10cm dikte aan. Ook zijn de blokken relatief licht van gewicht en eenvoudig te lijmen met behulp van blokkenlijm. Door het gebruik van een metselprofiel op de vloer, zorg je ervoor dat de muur mooi recht wordt.
De minimale dikte van de woningscheidende wanden wordt bepaald door de benodigde geluidsisolatie en bedraagt 250 mm. De dikte van de eindwanden is ook afhankelijk van de belasting tijdens de bouwfase. Deze dikte varieert van 120 mm tot 180 mm. Voor de stabiliteit is wapening in de wanden meestal niet noodzakelijk.
Niet-dragende binnenmuren kunnen herkend worden aan hun geringere dikte (9 cm). Zij dienen niet ter ondersteuning van andere bouwelementen (vloeren, muren op verdieping,...), maar als indeling van een ruimte. Openingen in deze muren worden gedragen door betonnen, stalen of houten lateien (draagbalken).
Een dragende muur heeft meestal een minimale dikte van 20 centimeter, maar dit is niet altijd het geval. Er kunnen ook dragende muren zijn met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter kan nooit dragend zijn.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
De spouw bestaat uit de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. Doorgaans is de spouw zo'n 8 tot 10 centimeter breed. De spouwmuur bestaat dan ook uit deze ruimte, de binnenmuur én de buitenmuur en is vaak zo'n 25 centimeter breed.
De dikte van de profielen is 0,6 mm en de gebruikelijke breedtes zijn 45, 50, 75 en 100 mm. De keuze van de profielbreedte wordt bepaald door de hoogte van de op te bouwen wand en de afmetingen van de in te bouwen elementen en leidingen. Er zijn 2 typen profielen qua flenshoogte.
Een volle muur is een muur met een ononderbroken dikte van hetzelfde materiaal (beton, hout, pleisterwerk, of vele andere).
Als de wand van steen (natuursteen, metselwerk) of beton is, wordt zij muur genoemd. In het interieur geeft men echter ook de behangen, bespannen of betimmerde muur de naam wand. Een wand of muur die voor beklimmen bestemd is, heet altijd wand (klimwand).
Gipsplaten komen in standaard maten, die variëren van 9,5 millimeter tot 12,5 millimeter dik. Twee van deze wanden met ertussen leidingen, ruimte en isolatiemateriaal, zorgen samen voor een gipswand van zo'n 40 tot 60 millimeter dik.
Wij raden PIR + gipsplaten aan voor uw binnenmuur. De PIR-isolatie is een dunne plaat met een hoge isolatiewaarde. Door de dikte van deze plaat wordt de ruimte niet veel kleiner, wat in tegenstelling tot andere materialen wel gebeurt. De platen zijn afgewerkt met gipskarton, waardoor ze makkelijk bewerkbaar zijn.
Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van een steen, er is geen spouw aanwezig en het totaal is meestal niet dikker dan 25 centimeter.
Voor leefruimtes moet het plafond minimaal 220 cm hoog zijn voor renovaties en 240 cm voor nieuwbouw. Voor de nachtvertrekken liggen de minimale plafonhoogtes vast op 200 cm voor renovaties en 220 cm voor nieuwbouw.
Standaardmaten voor tussenwanden die geschikt zijn voor kozijnen zijn 7 en 10 cm. Voor een wand van circa 7 cm plaats je de 44 mm-kant van de balk op de vloer. Voor een muur van circa 10 cm plaats je de kant van 69 mm op de vloer. Bevestig de balken door middel van slagpluggen bij beton, of schroeven bij hout.
Huizen van vóór 1920 hebben geen spouwmuur. Huizen die gebouwd zijn tussen 1930 tot 1960 hebben vaak een spouwmuur. Vanaf de jaren '60 werden spouwmuren verplicht. Huizen uit de jaren '60 of later hebben een spouwmuur.
Er is geen maat voor een minimale dikte van een spouwmuur. Bij nieuwbouw moet er minstens 2 cm vrije ruimte zitten tussen het isolatiemateriaal tegen het binnenblad en het buitenblad.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
De dikte van een muur kan een goede graafmeter zijn om te bepalen of een muur dragend is of niet. In de basis zijn muur dikker dan 10 CM waarschijnlijk dragend. Wanneer een muur smaller dan 10 CM is, is die sowieso geen draagmuur.
Klop op de muur.Klinkt het hol?Dan is het geen dragende muur, een draagmuur is namelijk massief en klinkt dof als je erop tikt. De balken van een (houten) vloer eindigen in de muur.
Een draagmuur herkennen op een bouwtekening
De beste manier is te kijken naar de bouwtekeningen. In de legenda zie je hoe de draagmuren aangegeven zijn. Op de tekeningen zelf kun je vervolgens gemakkelijk de dragende muren herkennen.