DNS betekenis: wat is DNS? DNS staat voor Domain Name System. Het is een systeem dat bestaat uit databases die IP-adressen naar domeinnamen omzetten en bijhouden welke websitenamen bij welke IP-adressen horen (vind uit wat jouw IP-adres is door de pagina “Wat is mijn IP-adres” te bezoeken).
Als DNS niet zou werken, kan er niet meer worden opgevraagd welk IP adres er bij een domeinnaam hoort. De website op die domeinnaam is dan onbereikbaar, en email voor die domeinnaam kan dan niet meer afgeleverd worden. Het is ook belangrijk dat DNS snel is.
Met elke anycast node meegeteld waren er begin oktober 2006 over de hele wereld 119 rootservers. Hiervan stonden er 41 in de VS of Canada, 35 in Europa en 43 in andere delen van de wereld. In maart 2021 was dit reeds opgelopen tot 1378 servers, wereldwijd.
Al die servers bij elkaar vormden het Domain Name System (DNS). Sinds 1998 wordt dat door ICANN beheerd.
De beveiliging van de DNS server verschilt per DNS provider. Je internet provider wijst je automatisch een DNS server toe wanneer ze je aansluiten op het internet. Heb je problemen of denk je dat het beter kan, dan zijn er verschillende openbare DNS servers die je kan proberen.
We hebben 1.1.1.1 zo gebouwd dat het de snelste DNS dienst is van het internet. Neem ons niet op ons woord. De onafhankelijke DNS monitor DNSPerf zet 1.1.1.1 op de eerste plaats van snelste DNS diensten ter wereld.
Officiele DNS servers Ziggo (oud UPC)
62.179.104.196 (ns01.upclive.nl.)
Je kunt de KPN DNS servers gebruiken, dit zijn 195.121.1.34 en 195.121.1.66. Of je kunt een openbare DNS gebruiken naar eigen keuze.
DNS staat voor Domain Name System. Het is een systeem dat bestaat uit databases die IP-adressen naar domeinnamen omzetten en bijhouden welke websitenamen bij welke IP-adressen horen (vind uit wat jouw IP-adres is door de pagina “Wat is mijn IP-adres” te bezoeken).
Domain Name Servers (DNS) houden bij welke websitenaam bij welk IP-nummer hoort. Een DNS-service vertaalt een opgevraagd webadres naar het IP-adres van de server waarop de website draait.
DNS Protection zorgt ervoor dat toegangsverzoeken worden gecontroleerd. Wanneer er besmettingen of verdachte situaties voordoen worden de verzoeken geblokkeerd. Besmettingen worden voorkomen op het moment dat de communicatie wordt afgesneden.
DHCP staat voor Dynamic Host Configuration Protocol. Het is een netwerkbeheerprotocol of server (een computerprogramma dat een dienst uitvoert) dat automatisch IP-adressen en andere communicatieparameters toewijst aan apparaten die op een netwerk zijn aangesloten.
“DNS server not responding” betekent daardoor dat je browser geen verbinding kon maken met het adres op het internet. Vaak worden DNS fouten veroorzaakt door problemen aan de kant van de gebruiker, bijvoorbeeld bij de netwerk- of internetverbinding, verkeerde DNS-instellingen, of een verouderde browser.
U kunt DNS-problemen oplossen door uw huidige verbinding op te lossen, extra verbindingen uit te schakelen, de DNS-cache te spoelen, de standaard DNS-server van uw computer te wijzigen en eenvoudigweg uw router opnieuw in te stellen.
Sneller dan wat dan ook
We hebben 1.1.1.1 gebouwd om de snelste DNS-telefoonboek van het internet te zijn. Geloof ons niet zomaar. De onafhankelijke DNS-monitor DNSPerf zegt dat 1.1.1.1 de snelste DNS-service ter wereld is.
Een mogelijke oorzaak voor deze hinderlijke foutmelding is het uitvallen van het internet. De DNS-server reageert dan niet, omdat hij tijdelijk niet bereikbaar is. Meestal kan dat probleem worden opgelost door van browser te wisselen of door de instellingen van de firewall te veranderen.
2 verschillende Ziggo-modems: Arris of Compal
De meeste nieuwe Ziggo-klanten krijgen een Ziggo Connect Box voor internet. Hoewel ze er allemaal hetzelfde uitzien, zijn er eigenlijk 2 verschillende soorten. Eén van het merk Compal en 1 van Arris. In deze review behandelen we de versie van Arris.
Ga naar 'Instellingen'.Selecteer 'Wifi'.Tik op het netwerk waarmee je bent verbonden.Je kunt je IP-adres vinden onder 'IPV4-adres'.
Met DNS wordt bepaald welke domeinnaam aan welk IP-adres wordt gekoppeld. Deze informatie wordt opgeslagen in nameservers (ook wel DNS server genoemd), zodat je op vaste servers kunt vragen wat de DNS-records van een domeinnaam zijn. Wanneer je naar een website wilt gaan, vul je waarschijnlijk een domeinnaam in.
Met een IP-adres wordt een computer herkend die op het internet is aangesloten. Zo'n adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer. Elk apparaat dat met internet wordt verbonden, krijgt een unieke code. Zo'n numeriek label wordt ook toegewezen bij deelname aan andere computernetwerken die op basis van IP communiceren.
Hoe weet ik of ik een open DNS-resolver heb? Je kunt je router (of DNS-server) heel makkelijk scannen op openresolver.nl. Hiervoor heb je wel je IP-adres nodig. Deze vind je met hulp van watismijnipadres.nl.
Tip: Met privé-DNS worden alleen DNS-vragen en -antwoorden beveiligd. De functie biedt verder geen bescherming.