Bij nask verstaan we onder snelheid (v) de afstand (S) die je in een bepaalde tijd (t) aflegt. Snelheid is dus een verhouding tussen afstand en tijd .
Het verband tussen snelheid, afstand & tijd
s = V * t, met V voor de snelheid in m/s, s voor de afstand in m en t voor de tijd in seconden.
De verhouding tussen snelheid, afstand en tijd vind je terug in de formule hieronder. Hierin is v de snelheid, s de afstand en t de tijd.
Afgelegde afstand (s)
Het woord NaSk is een afkorting van NAtuurkunde en ScheiKunde.
Hij heeft dezelfde afstand in de kortste tijd afgelegd. Bij nask verstaan we onder snelheid (v) de afstand (S) die je in een bepaalde tijd (t) aflegt. Snelheid is dus een verhouding tussen afstand en tijd . Deze drie grootheden hebben dus invloed op elkaar.
Newton is de eenheid van kracht. Hij wordt ook afgekort met de letter N. Als je de kracht van een voorwerp wilt berekenen gebruik je deze formule: m x g.
s afkorting 1) symbool voor zwavel (sulfur); symbool voor entropie; symbool voor vector van Poynting; Symbool voor de internationale tijdeenheid seconde; symbool voor weglengte 2) de 19e letter van het alfabet 3) nationaliteitsaanduiding voor Zwed...
Voor afstand is de afkorting 's'. Is het mogelijk dat dit verwijst naar het Latijnse woord 'spatium' (of het Engelse 'space') wat ruimte betekent? Als men redeneert dat men om van punt a naar punt b te gaan de ruimte tussen de twee punten moet overbruggen, zou de afkorting zo verklaard kunnen worden.
Een vaste toestand geef je aan met (s), van het Engelse solid. De vloeibare toestand geef je aan met (l), van het Engelse liquid. De gasvormige toestand geef je aan met een (g).
m/s² is de eenheid van versnelling, 4,5 m/s² betekent dan bijvoorbeeld dat de snelheid van een voorwerp elke seconde met 4,5 (meter per seconde) toeneemt. Dus elke seconde wordt de snelheid 4,5 m/s groter.
Spanning kan het makkelijkst begrepen worden door het te zien als de 'kracht' waarmee de stroom door de draad 'geduwd' wordt. Symbool van spanning is U, eenheid de Volt (V). Weerstand is een maat voor hoe goed stroom wordt tegengehouden. Symbool van weerstand is R, eenheid de Ohm (Ω).
De exacte formule die gebruikt wordt voor het omrekenen minuten per km naar km per uur is: (1000 / aantal secondes per km) * 3.6. Het aantal secondes per kilometer kan je berekenen door het het aantal minuten te vermenigvuldigen met 60 + het aantal overige secondes.
Een bekend symbool is bijvoorbeeld v voor snelheid, dat komt van het Engelse velocity.
Elektrisch vermogen
Het elektrisch vermogen geeft aan hoeveel elektrische energie er per seconde wordt omgezet. Dit wordt meestal op een elektrisch toestel aangegeven. Het symbool voor elektrisch vermogen is P en wordt uitgedrukt in watt (W).
K, voor kelvin, de eenheid van thermodynamische temperatuur. k, symbool voor het decimale voorvoegsel kilo (103) in de natuurwetenschappen.
andere dagdelen: 's nachts, 's morgens, 's ochtends, 's middags, 's voormiddags, 's namiddags; weekdagen (en delen daarvan): 's maandags, 's woensdagsmiddags; enkele seizoenen: 's zomers, 's winters; een aantal speciale gevallen: 's anderendaags, 's werelds, 's mans, in 's hemelsnaam.
De apostrof, het weglatingsteken of het afkappingsteken is een leesteken in de vorm van een kommaatje bovenaan de regel ('). Sinds de introductie van schrijfmachines en vooral sinds de opgang van computers wordt voor de apostrof vaak hetzelfde teken gebruikt als voor het accent.
je gebruikt een apostrof als je een klinker aan het eind van een lettergreep open en lang wilt houden. Stel, je hebt het boek van Fatima. Als je Fatimas boek schrijft, wordt de laatste a te kort.
g is de zwaartekracht in Newton per kilogram (N/kg), wordt vaak het getal 9,81 voor gebruikt.
De gravitatieconstante G is een natuurconstante die in het hele heelal geldt. Gravitatie werkt in het hele heelal op dezelfde manier en de grootte ervan is alleen afhankelijk van de massa's. De zwaartekrachtsversnelling g is de versnelling die vrij vallende voorwerpen op aarde ondervinden en is gelijk aan 9,81 ms-2.
Fz = m · g
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2. Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.