Hoe weet je of vissticks gaar zijn? Je kunt natuurlijk een kookthermometer of vleesthermometer gebruiken om te checken of je vis gaar is. Steek de thermometer in het midden van de vis en check wat de thermometer aangeeft. De binnenkant van de vis moet ongeveer 60 tot 62 graden zijn.
Pan: Verwarm een beetje plantaardige olie in een pan. Bak de diepvries Vissticks op matig vuur gedurende 8 minuten. Regelmatig omdraaien. Airfryer: Leg de diepvries Vissticks (maximaal 8 per keer) in de airfryer en bak gedurende 12 minuten op 180°C.
In het algemeen is vis gaar wanneer het visvlees gemakkelijk (in laagjes) uit elkaar valt en het zijn doorschijnende of rauwe kleur heeft verloren. Een goede test is om op het dikste gedeelte van de vis met een vork te prikken om de structuur te bekijken. Met de meeste bereidingsmethoden is vis gaar binnen 10 minuten.
Ontdooien is niet nodig. Iglo Vissticks bevatten rauwe vis. Zorg ervoor dat het product goed doorbakken is.
Zet het vuur niet op zijn hoogst maar meer tussen midden en hoog. Bak nu de vissticks maar even tot de onderkant goudbruin is. Dit zie je al als de zijkanten iets bruin kleuren. Draai ze dan om en je zult voelen dat het paneerlaagje nog vastgebakken is.
Koekenpan: Laat de boter smelten in een koekenpan op middel hoog vuur. Als de boter is gesmolten leg je de bevroren vissticks in de boter en laat je ze bakken voor 2 minuten. Na ongeveer 2 minuten draai je de visstick voorzichtig om, herhaal dit een paar keer totdat je mooie krokante vissticks hebt.
Meestal 3 a 4. spinazie nooit combineren met vissticks hoor, dat is kankerverwekkend..
Zelfgemaakte vissticks kunnen een stuk gezonder zijn dan de variant die je in de supermarkt koopt. Om te beginnen kun je zalm gebruiken in plaats van kabeljauw of koolvis, daar zitten namelijk veel meer gezonde vetten in.
Vissticks ontdooien en bereiden
Vissticks kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast. Je kunt de vissticks ook direct vanuit de vriezer opwarmen of bakken.
Een visstick is een staafvormige snack die bestaat uit vis omhuld door een krokant laagje van paneermeel of een surrogaat. De soort vis die voor vissticks wordt gebruikt, is meestal filet van kabeljauw, koolvis of alaskakoolvis.
Bij het pocheren van vis laat je deze gaar worden in een vloeistof die tegen het kookpunt aanzit. Pocheren kan in zout water, in bouillon of in een combinatie van water of bouillon en wijn. Door pocheren blijft de smaak beter behouden en valt de vis minder snel uit elkaar doordat het water nauwelijks beweegt.
Een dunne visfilet is gaar in ongeveer 5 minuten. Een dikke vismoot of een hele vis zoals forel vraagt 10 minuten. Bij het pocheren van vis hoef je geen vetstof te gebruiken en behoud je de pure smaak beter. Let erop dat de vloeistof waarin je pocheert niet kookt, want dan valt de vis uit elkaar en wordt hij droog.
Een portie vissticks, bereid komt overeen met 150 gram.
Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Ontdooi deze producten altijd in de koelkast bij maximaal 4°C en leg ze nooit opnieuw in de vriezer als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen.
Er zitten 58 kilocalorieën in 1 stuk (30 gram) vissticks. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'vissticks'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Aardappelen, pasta en rijst
Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn). Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer.
Vissticks zijn gemakkelijk om in de airfryer te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen, is de airfryer voorverwarmen op 180°C. Vervolgens plaats je de vissticks in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat de vissticks vrij in het mandje liggen. De vissticks zijn klaar na 12 minuten.
Olie of boter
Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst.