De Algemene wet bestuursrecht is niet onderverdeeld in boeken, maar in hoofdstukken. Zowel tussen de hoofdstukken als binnen de hoofdstukken is er sprake van een gelaagde opbouw. In hoofdstuk 3 zijn bijvoorbeeld de algemene bepalingen over besluiten te vinden en in hoofdstuk 4 de bijzondere bepalingen over besluiten.
De Algemene wet bestuursrecht (afgekort Awb) is een Nederlandse wet die de algemene regels bevat voor de verhouding tussen de overheid en de individuele burgers, bedrijven en dergelijke. Dit gebied heet het bestuursrecht; een onderdeel daarvan is het bestuursprocesrecht.
De bundel bestaat uit drie handzame delen (staats- en bestuursrecht, burgerlijk (proces)recht en straf(proces)recht), dus makkelijk om mee te nemen. De kern van de Sdu Wettenbundel 2023-2024 betreft het positieve in Nederland geldende recht. Daarnaast is in sommige gevallen ook toekomstig recht opgenomen.
Onder het publiekrecht vallen. » Meer over bestuursrecht bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht. De term overheid moet ruim gezien worden: de rijksoverheid, de gemeenten en provincies maar ook bestuursorganen zoals het UWV en de Belastingdienst.
De belangrijkste regels van het bestuursrecht staan in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De Awb vermeldt hoe de overheid besluiten moet voorbereiden en bekendmaken. Ook staat hierin binnen welke termijn de overheid een besluit moet nemen.
Bestuursrecht wordt ook wel administratief recht genoemd.
Dat beginsel is neergelegd in artikel 3:4, tweede lid, Awb. Dat luidt: “De voor een of meer belanghebbenden nadelige gevolgen van een besluit mogen niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen”.
Er zijn binnen de rechtspraak verschillende rechtsgebieden, zoals strafrecht, civiel recht, bestuursrecht, en familie- en jeugdrecht.
De rechtspraak is opgedeeld in 3 rechtsgebieden: civiel recht, strafrecht en bestuursrecht.
De eerste stap is het selecteren van het rechtsgebied dat op de casus van toepassing is. Dit kan het strafrecht, privaatrecht of bestuursrecht zijn. De tweede stap is het selecteren van de wet binnen het betreffende rechtsgebied. De laatste stap is het zoeken naar de toepasselijke rechtsregel in de wettenbundel.
In de wettenbundel staan vooral formele wetten, wetten of regelingen die tot stand zijn gekomen door samenwerking van de Regering met de Staten-Generaal. In de naam van een formele wet staat altijd het woord 'wet' of 'wetboek'.
Bestuursrecht is publiekrecht
Dit kan iedereen doen. Het publiekrecht: geeft regels voor de juridische verhouding tussen personen (burgers en bedrijven of instellingen) en de overheid. Bijvoorbeeld de overheid die een bedrijf een milieuvergunning geeft, of de burger die zijn kiesrecht uitoefent.
Bij het maken van de Grondwet van 1814 wilde de regering dat niet meer. Daarom staat vanaf 1814 in de Grondwet dat onze wetten overal in Nederland hetzelfde zijn. In het tweede punt van dit artikel staat dat er een wet is waarin staat hoe de overheid Nederland bestuurt.Dit is de Algemene wet bestuursrecht.
wetten.nl - Regeling - Algemene wet bestuursrecht - BWBR0005537.
Het Burgerlijk Wetboek regelt het burgerlijke of civiele recht in Nederland. Dit recht wordt ook wel het privaatrecht genoemd. In het Burgerlijk Wetboek vind je de regels die gelden tussen Nederlandse burgers onderling en tussen burgers en goederen.
Het bestuursrecht beschrijft aan welke regels de overheid zich moet houden bij het nemen van besluiten. Die kunnen gaan over sociale zekerheid, ruimtelijke ordening, milieu of vreemdelingenzaken.
Het bestuursrecht en het strafrecht ziet op de relatie tussen de overheid enerzijds en burgers en bedrijven anderzijds. Het bestuursrecht geeft aan wat bestuursorganen wel en niet mogen doen in hun omgang met burgers en bedrijven. Het strafrecht geeft aan welke gedragingen verboden zijn voor burgers en bedrijven.
Staatsrecht bestaat vooral uit het recht over onze constituitionele monarchie, bijvoorbeeld over hoe onze staat is vormgegeven en wie er kiesrecht hebben, waar Bestuursrecht gaat over de verhoudingen tussen overheid en burgers, denk hierbij aan zaken als vergunningen.
Begrippen – Omgevingsrecht is bestuursrecht
Het publiekrecht gaat over de relatie tussen overheid en burger, en tussen overheidsinstanties onderling. Het privaatrecht gaat over de relatie tussen burgers onderling. Het begrip 'burger' moet hierbij breed worden opgevat.
Centraal begrip in het bestuursrecht is het besluit. Een besluit is een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan dat een publiekrechtelijk rechtsgevolg heeft.
1 De bestuursrechter doet uitspraak op de grondslag van het beroepschrift, de overgelegde stukken, het verhandelde tijdens het vooronderzoek en het onderzoek ter zitting. 2 De bestuursrechter vult ambtshalve de rechtsgronden aan. 3 De bestuursrechter kan ambtshalve de feiten aanvullen.
Bij beleidsvrijheid mag het bestuur zelf bepalen of het van zijn bevoegdheid gebruik wil maken. Het gaat dan om een 'kan-bepaling'. Het bestuur kan verschillende belangen tegen elkaar afwegen. Het bestuur heeft alleen onder bepaalde voorwaarden een bevoegdheid (beoordelingsvrijheid).
Het begrip bestuursorgaan is een van de kernbegrippen in de Algemene wet bestuursrecht. Een bestuursorgaan is volgens de definitie van artikel 1:1 lid 1 Awb een: "orgaan van een rechtspersoon krachtens publiekrecht ingesteld" (a-orgaan), of "een persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed" (b-orgaan).