Brabant staat bekend om de gezelligheid en zijn Bourgondische levensgenieters. Natuurlijk ook om carnaval, de zachte G en het Bavaria bier. Bekende Brabanders zijn Frans Bauer, Roy Donders en natuurlijk Guus Meeuwis, die als het ware het volkslied voor de provincie schreef.
Brabant is een prachtige provincie: er is mooie natuur, er zijn gezellige dorpjes, grote steden, veel riviertjes en meren… voor ieder wat wils. Er is allerlei informatie te vinden over wat je allemaal kunt doen voor een vakantie of een dagje uit. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites VisitBrabant en VVVBrabant.
Het woord Brabander staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Wat is nou typisch Brabants? De Drunense Duinen, Carnaval of toch het Brabants kwartiertje? En echt typisch Brabants eten en drinken? Dan denk je al snel aan Bossche Bollen, Brabantse worstenbroodjes en aan Unox natuurlijk.
De Duitse band heeft 'Brabant' gecoverd (foto: YouTube/ARD). Dat 'Brabant' van Guus Meeuwis een fantastisch nummer is, weten wij natuurlijk al jaren. In Duitsland zijn ze er nu ook eindelijk achter dankzij een cover van de bekende band Bläck Fööss, samen met Hape Kerkeling.
Waarom gaan? In Noord-Brabant vindt u het prachtige natuurlandschap De Biesbosch, de historische steden Breda en Den Bosch en dé designstad van Nederland: Eindhoven. In deze bourgondische provincie van Nederland kunt u heerlijk eten en drinken maar bovenal is het er heel gezellig.
Het Brabants is een van de vele streektalen van Nederland en het verdient alle aandacht vanwege de belangrijke rol van taal in onze cultuur, identiteit en samenleving.
1648: Staats-Brabant
Strijders waren de protestante Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het katholieke Spanje dat de Zuidelijke Nederlanden bezette. Met de Vrede van Munster in 1648 ging het noordelijke deel van Brabant deel uit maken van de Republiek. Dit werd vervolgens aangeduid als Staats-Brabant.
Brabanders zetten overal het woordje 'ons' voor: ons mam, ons pap en ons opa en oma. Gewoon omdat we het gevoel hebben we dat we allemaal één grote familie zijn.
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
Brabantse steden
De meeste Brabanders wonen in de steden. De vier grootste: Eindhoven en Tilburg (allebei met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 180.000 inwoners) en 's-Hertogenbosch (ruim 150.000 inwoners).
De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent.
Op straat is het vooral hallo en hoi wat de toon slaat, en uiteraard mag daarbij de hand worden opgestoken. Nemen mensen afscheid van elkaar, dan is het bekende houdoe (eventueel gevolgd door hè of war) de standaard uitdrukking.
goedemorgen , gounmörgen , gounmör'n, gommörgen, g'nmörgen, gommör'n, gemörge , goeden morgen! goedemorgen , goeiemèrrige , goede morgen.
Indeling. Men deelt het Brabants traditioneel in drie hoofdmoten op: het West-Brabants, het Oost-Brabants en het Zuid-Brabants.
Noord-Brabant grenst in het noorden aan de provincies Zuid-Holland en Gelderland, in het westen aan Zeeland, in het oosten aan Limburg, en in het zuiden aan de Belgische provincies Antwerpen en Limburg. Behalve Gelderland en Overijssel heeft geen andere Nederlandse provincie zoveel 'buren'.
De provincie Noord-Brabant is daarmee de enige provincie van Nederland die geen eigen volkslied heeft. De afgelopen jaren is er regelmatig de discussie geweest over de vraag of de provincie niet een eigen volkslied moest vaststellen, maar de bevolking had daar niet echt behoefte aan.
De Brabantse krollen zijn hele lekkere broodjes met anijs, die traditioneel worden belegd met roomboter en speculaas.. top voor de kerst dus!