Inclusief chocolade en kauwgom verorbert de gemiddelde Nederlander zo'n 11 kilo snoep per jaar.
Kinderen eten gemiddeld meer zoetwaren (32 g/dag) dan volwassenen (24 g/dag).
De consumptie van snoep is in Nederland opnieuw gestegen. Vorig jaar besteedden consumenten in totaal 3,6 miljard euro aan snoepgoed, wat neerkomt op een gemiddelde consumptie van 34 kilo aan snoep en snacks per persoon per jaar.
We willen mensen een klein zetje geven om gezonder te leven en goede gewoonten aan te leren. Wist je dat er in Nederland wekelijks 1.846.199 kilo snoep wordt gegeten? En dat 84% van de Nederlanders minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveel fruit eet.
Peuters hebben op een dag ruimte voor één dagkeuze. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar is er ruimte voor twee dagkeuzes. Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, zoals appelstroop op brood, een klein koekje of drie kleine snoepjes.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Kinderen van 7 tot 10 jaar mogen niet meer dan 24 g vrije suikers per dag hebben (6 suikerklontjes). Kinderen van 11 jaar en ouder mogen, zoals volwassenen, maximaal 30 g vrije suikers per dag binnenkrijgen (7 suikerklontjes).
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop. In totaal gaat er voor miljoenen euro's van over de toonbank.
De chocoladetruffel, in de vorm van een diamant, kan niet vergeleken worden met een 'gewone' praline. De bonbon is gemaakt met exclusieve ingrediënten als saffraan, witte truffel, vanille uit Madagaskar, zwarte chocolade van Valrhona, goudvlokken en een mysterieus geheim ingrediënt. Voor de lieve prijs van 7.728 euro.
Chocolade is het meest gegeten snoepgoed ter wereld.
Nee, van suiker op zichzelf word je niet dik. Wel verhoogt het drinken van dranken met toegevoegd suiker de kans op overgewicht.
Kinderen houden meestal het meeste van zoete drop. Schoolkrijt, tikkels en kleurendrop zijn daarom een goede optie voor snoepzakjes. Deze soorten hebben allemaal een knapperige suikerlaag wat kinderen heel lekker vinden. Voeg dus zeker een paar dropjes van Venco toe aan de uitdeelzakjes.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes.
In 1731 ontwikkelde het Italiaanse bedrijf Amarelli een methode om het sap uit de zoethoutwortel te winnen. Een kleine 30 jaar later vermengde de Britse scheikundige George Dunhill suiker met drop en verkocht het voor de eerste keer als snoepgoed.
Honing en rietsuiker werden dus al gebruikt om dingen zoet te maken, maar op het eerste snoep moeten we nog even wachten, dat kwam pas in de 16e eeuw!! Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden.
Chocolade is het snoep dat het meeste gegeten wordt in de wereld. In Nederland eten we ongeveer vijf kilo chocolade per persoon per jaar. En er zijn nog landen waar dit getal hoger is. Er zijn meerdere redenen waarom chocolade zo populair is.
Eerste echte snoep
Pas vanaf de zestiende eeuw werd er in Europa ook echt een soort snoep van suiker gemaakt. Dit snoep was vooral voor de rijken en heette 'suikerwerk'. Later werd er suiker uit bieten gehaald, maar dit was vrij duur. Suiker werd goedkoper toen de speciale suikerbiet ontstond.
Jamin is de grootste snoepwinkel van Nederland. In de vestiging in Alexandrium Shopping Center Rotterdam vind je het lekkerste snoep, chocolade, ijs, taarten, cupcakes, koek, noten en cadeaus.
Waarom wordt een kind blij van suiker? Het is niet zo vreemd dat kinderen blij worden van een snoepje of suikerrijk drankje. Suiker zorgt namelijk voor de afgifte van de stof dopamine.Hiermee wordt het beloningscentrum in je hersenen geactiveerd, wat weer zorgt voor een vrolijk gevoel.
Suiker zit van nature in fruit, groente en melk maar suiker wordt ook aan veel producten toegevoegd. Zoals frisdrank, limonade, zuivelproducten, cake, koek gebak, chocolade, conserven en sauzen. In één jaar eten we 26 kilo van die toegevoegde suiker per persoon.
Ook bij kinderen is het belangrijk om op hun suikerinname te letten. Kinderen mogen namelijk veel minder suiker dan een volwassene. Zo mag een kind tussen de 2 en 18 jaar maar zes theelepels suiker per dag. Dat komt neer op ongeveer 25 gram á 100 calorieën.