Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Voor een moderne wc-ruimte raden wij aan om inbouwspots of plafondlampen te gebruiken. Bedenk voor het kiezen van een plafondlamp welke hoogte geschikt is om aan het plafond te monteren. Als je bijvoorbeeld kiest voor een wc hanglamp, raden wij aan dit te gebruiken in een ruime wc-ruimte.
LED inbouwspots zijn voor de meeste toiletten geschikt, dit komt doordat Letsleds een groot aanbod heeft. Tevens zijn de meeste inbouwspots kantelbaar, dus in een schuin plafond is een LED inbouwspot kantelbaar ook geen probleem!
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
Je verlicht een spiegel het mooist wanneer er links, rechts en boven de spiegel licht geplaatst is. Daarnaast is een wandlamp ook heel praktisch naast de spiegel. Deze zorgt ervoor dat je niet in je eigen schaduw staat. Je kan ook kiezen voor spots boven de spiegel.
Laat het niet bij een loshangend gloeilamp. Hang bijvoorbeeld een mooie industriële lamp of een sfeervolle Marokkaanse hanglamp op. Of verwerk strakke spotjes in het plafond. Je zult zien dat dit zéker een positief effect heeft op je gehele toilet.
Bovendien zijn spots overal te plaatsen, zodat u op iedere plek de gewenste verlichting krijgt. Denkt u bijvoorbeeld aan spots boven het bad, de douche en uiteraard rondom de wastafel. Alleen waar u rekening mee moet houden, is dat de badkamer een vochtige ruimte is.
Eigenlijk is die regel van 10 lichtpunten voor een lichtkring er ook maar, omdat het AREI voorschrijft, dat je op 1 kring maximum 10 stopcontacten (multi wordt geteld als 1) mag hangen, waarbij een lichtpunt geteld wordt als een stopcontact.
Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Het aantal spots per m2 in de badkamer is afhankelijk van de grootte van de badkamer. Voor kleinere badkamers of voor die met lagere plafonds, raden we 3-4 spots aan. Dit zal voldoende licht geven zonder te overweldigend te zijn. Voor grotere badkamers of die met hogere plafonds, raden we 5-7 spots aan.
Een centrale inbouwspot in het plafond is de meest eenvoudige manier om een douche te verlichten. Bij grote inloopdouches heb je twee of meerdere spots nodig.
Een veel gemaakte fout in badkamers is om voor de basisverlichting maar één lichtpunt te voorzien, centraal in de ruimte. Voorzie liever drie lichtpunten van 20 watt (250lm) dan één van 50 Watt (635lm): hoe meer je het licht kan verspreiden over de kamer, hoe beter. Dat zorgt voor meer sfeer.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Concreet kom je tot het volgende voorbeeld: stel inbouwspot 2 cm hoogte : spot valt 1 cm diep dus komt 1 cm boven het plafond + spot 5,5 cm + GU10 fitting 1 cm = 7,5 cm - dikte plafondplaat (bijvoorbeeld 2 cm). Dan is 5,5 cm de totale inbouwhoogte.
Toilet. De verlichting in deze ruimte bestaat meestal uit plafondlampen of ingebouwde downlights. Als je ook een wastafel hebt met daarboven een spiegel kan je eventueel wandarmaturen voorzien. Omdat het een kleine ruimte is, is een vermogen van 10 tot 13W voor de volledige ruimte meestal voldoende.