In de meeste gevallen gaat de installatie gewoon door; regen zorgt er niet voor dat de installatie wordt geannuleerd. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen bij extreme weersomstandigheden.
Tijdens regen leveren de zonnepanelen over het algemeen geen energie op. Het is belangrijk dat er geen plassen regenwater op de zonnepanelen blijven staan. Daarom worden de zonnepanelen altijd met een hellingshoek van rond de 35 graden geplaatst. Regenwater stroomt dan altijd goed weg.
Goed weer om zonnepanelen te plaatsen is droog weer en niet teveel wind. Regen kan leiden toch gladheid en is dus erg gevaarlijk. Daarnaast kan regen zorgen voor lekkages omdat bij het installeren bijvoorbeeld de dakpannen worden weggehaald. Teveel wind op het dak kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Zonnepanelen hebben niet per se direct of fel zonlicht nodig om stroom op te wekken. Ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen stroom op.
Opbrengst zonnepanelen winter. De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld maar 10% opgewekt in de wintermaanden. Toch doen de regen en sneeuw iets goed voor je zonnepanelen.
In totaal kan de piekproductie van zonnepanelen bij licht bewolkt weer tot wel 22 procent hoger liggen dan op dagen met helder weer. Het onderzoek laat zien dat de algemene opvatting 'hoe zonniger, hoe beter voor de zonnepanelen' niet opgaat.
Auto's, kassen en daken, maar ook zonnepanelen werden vernield door hagelstenen zo groot als tennisballen. Door de inslag van hagelstenen kunnen haarscheurtjes in de zonnecellen ontstaan – zogenaamde microcracks – waardoor na een langere periode de stroomproductie van de zonnepanelen steeds verder afneemt.
De minste maanden om stroom op te wekken
Je zonnestroomsysteem haalt dan niet de maximale opbrengst. Reken op een vijfde of een zesde deel daarvan. Maar toch, ook in de winter wekken je zonnepanelen stroom op door de lichtinval op de panelen. Minder zonuren en een laagstaande zon zorgen dus voor een lagere opbrengst.
Hoe oud mag je dak zijn voor zonnepanelen? Een keramisch dak gaat gemiddeld 60+ jaar mee.Betonnen pannen gaan iets minder lang mee, ongeveer 40 jaar.Kunstleien pannen gaan het langst mee, wel 100 jaar.
In bijna alle gevallen duurt een montage één dag. Bij meer dan twintig panelen kan het twee dagen of meer duren. Kan ik (een deel van) de installatie zelf doen? Sommige mensen hebben de voorkeur om zelf de kabel van de meterkast naar de omvormer voor te bereiden.
Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt. Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden. Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2.
Heftige wind, hagel of bliksem kunnen ervoor zorgen dat uw zonnepanelen stormschade oplopen. Deze schade is op te splitsen in twee categorieën: zichtbare en niet zichtbare schade. Beide vormen van schade gaan direct of op termijn een negatieve invloed hebben op de energieopbrengst.
Gemiddelde afname vermogen zonnepanelen per jaar
Net zoals alle apparaten in je huis, slijten ook zonnepanelen gedurende hun levensduur. Hierdoor neemt het vermogen langzaam af, gemiddeld met 0,7 % per jaar. Een ouder zonnepaneel presteert dus iets minder goed dan een nieuw zonnepaneel.
Als er te veel huizen in een klein gebied (straat/wijk) veel zonnepanelen hebben, kan er op zeer zonnige dagen overbelasting van het elektriciteitsnet ontstaan. We noemen dit met een moeilijk woord netcongestie. Er wordt dan meer stroom geleverd dan het elektriciteitsnet aankan.
“De ideale temperatuur voor een zonnepaneel is bepaald op 25 graden. Voor elke graad daarboven, is de opbrengst van het zonnepaneel 0,3% lager.”, aldus Roland.
Overtollige stroom van uw zonnepanelen kunt u sinds kort wegschenken aan wie u wilt. U mag er ook geld voor vragen, maar dan loert de fiscus om de hoek. Sinds 1 juli kunt u het overschot aan elektriciteit dat uw zonnepanelen opwekken wegschenken of verkopen aan een familielid, een buur of een kennis.
Bij zonnig weer wekken zonnepanelen veel elektriciteit op. Als er veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot problemen op het elektriciteitsnet. Om schade aan apparatuur te voorkomen, schakelen de zonnepanelen uit als het net te zwaar belast is. Ze leveren dan geen stroom meer terug op het net.
Onder welke verzekering valt schade aan zonnepanelen? Doorgaans vallen zonnepanelen automatisch onder uw opstalverzekering. Dit is een vorm van een woonverzekering. Omdat de zonnepanelen op een schuin dak nagelvast aan uw dak vastzitten vallen ze onder de opstalverzekering.
8 zonnepanelen zijn goed voor een opbrengst van ruim 2.300 kWh per jaar. Dat dekt over het algemeen het volledige energieverbruik van een eenpersoonshuishouden. Zelfs een gemiddeld huishouden bespaart met 8 zonnepanelen aanzienlijk op het jaarlijkse energieverbruik en daarmee ook flink op de energierekening.
De opbrengst van zonnepanelen per maand in de maand mei is gemiddeld het hoogste, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst.