Ze worden in veel verschillende smaken gemaakt, herkenbaar aan de verschillende kleuren zoals chocolade (donkerbruin), mokka (middenbruin), kersen (rood), pistache (groen), aardbei (roze), framboos (karmijn), citroen (geel) en kokos (roomwit).
Macarons de Paris in 6 heerlijke smaken: Vanille, Koffie, Chocolat, Framboos, Citroen en Pistache.
Crispy bovenkant, lekker chewy
Gelukkig valt de macaron van Albert Heijn beter in de smaak, ook deze vulling is wat bruiner: 'Het is bijna caramel' volgens Robbert. 'Crispy bovenkant, lekker chewy en een duidelijke pistache smaak', aldus zegt Lauretta. Het testpanel is unaniem: 'Dit is de lekkerste tot nu toe. '
Dat komt door de 'mindere kwaliteit', door het gebruik van bijvoorbeeld imitatiechocolade of minder karamel.
De macaron heeft zijn oorsprong in Frankrijk. In 1581 traden Anne de Joyeuse en Marguerite de Lorraine in het huwelijk. Vanwege dit bijzondere evenement werd er door Catharina de' Medici een nieuw speciaal soort gebak geïntroduceerd gemaakt van verpoederde amandel. Dit gebak noemde men een 'macarone'.
Het schuimpje bestaat uit amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Ze worden in veel verschillende smaken gemaakt, herkenbaar aan de verschillende kleuren zoals chocolade (donkerbruin), mokka (middenbruin), kersen (rood), pistache (groen), aardbei (roze), framboos (karmijn), citroen (geel) en kokos (roomwit).
Er zitten 95 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) macaron. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'macaron'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Je kunt macarons ophalen – zo'n vijf of zes in een doosje – voor ongeveer 15 euro en er daarna lekker van genieten in een parkje.
Macarons zijn koel bewaard 2-3 dagen goed. Hoe langer je bewaart hoe zachter het koekje wordt [smaken verschillen ð ] Het lekkerst blijven macarons in een koektrommel. Dat komt omdat in de 'gewone' koektrommel de koekjes langer knapperig blijven omdat het vocht er door de kiertjes uit kan.
Macarons bewaar je altijd in de koelkast. Na maken (of ontdooien) blijven ze hier tot een week goed. Haal ze wel een half uurtje voor serveren uit de koelkast, want ze zijn nu eenmaal lekkerder op kamertemperatuur.
Een macaron is een luchtig, klein rijkgekleurd koekje dat rond van vorm is. De macaron bestaat uit twee meringuekoekjes die aan elkaar geplakt zijn door middel van een vulling. Anders dan de grote meringues, die vaak kruimelig en wat harder zijn, zijn de koekjes van de macaron juist zacht en plakkerig.
Hou je van macarons, dan kun je hier los gaan. Er hangt wel een prijskaartje aan. De macarons kosten ongeveer 3 euro per stuk.
De moderne macaron die we allemaal kennen, vindt zijn oorsprong in het Parijs van 1830 als twee banketbakkers besluiten om de koekjes twee aan twee te verkopen met 'ganache' ertussen. In de bakkerij van Laduree wordt het recept geperfectioneerd en krijgt de macaron zijn huidige vorm in verschillende kleuren en smaken.
De macarons hebben geen voetje
Dit kan wederom komen doordat de macarons niet droog genoeg waren voordat ze de oven in gingen. Ook kan het zo zijn dat het macaronbeslag te vloeibaar was doordat er te veel lucht uit geslagen was.
Door ze voor langere tijd op een lagere temperatuur te bakken, komen de macarons geleidelijk en rustig omhoog, waardoor er minder snel scheuren ontstaan. De gewenste temperatuur is afhankelijk van de oven en het gebruikte recept, maar ligt tussen de 125-160°C. De macarons hebben geen rustperiode gehad.
Poeder kleurstoffen
Denk daarbij bijvoorbeeld aan macarons, meringue, suikerwerk of in combinatie met isomalt. Voor mijn macaron recept heb ik veel verschillende soorten kleurstoffen geprobeerd, maar voor de mooiste macarons kun je echt het beste poederkleurstof gebruiken.
Er zit 3,4 gram vet in 1 stuk (20 gram) macaron, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 150°C). Elektrisch heeft de voorkeur, bij hetelucht heb je kans dat de macarons scheef trekken. Bak de macarons 10 minuten in de oven.
Ladurée is een Frans bedrijf dat gebak maakt en verkoopt. Het werd in 1862 opgericht. Ladurée staat wereldwijd bekend om haar gevulde macarons, waarvan het bedrijf er elke dag zo'n 15.000 verkoopt.
Ze hebben een shop in één van de vleugels van Château Versailles, op de beide vliegvelden van Parijs en ze zitten in luxueuze plaatsen als Nice en Saint-Tropez. Wereldwijd heeft Ladurée onder andere shops in Japan, Dubai, Brazilië, Australië, Zwitserland en de Verenigde Staten.
Als ze niet in de koelkast worden bewaard, zullen ze binnen 24 uur opgegeten moeten worden. In de koelkast zullen ze tot wel 3 dagen lang vers blijven. Je kunt macarons ook tot wel 6 maanden lang bewaren in de vriezer.
De oventemperatuur is te hoog. Hierdoor garen de macarons sneller aan de buitenkant dan aan de binnenkant. De binnenkant is nog niet voldoende stevig wanneer de macarons uit de oven komen. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant van de macaron ineen zakt en er een holle macaron ontstaan.