Massieve deuren zijn vaak herkenbaar aan de opbouw uit stapeldorpels en zijn vooral populair als achterdeuren of terrasdeuren. De meer luxueuze hardhouten deuren worden ook vaak als voordeur gebruikt.
Een massieve deur is een binnendeur uitgevoerd in bijvoorbeeld massief eiken hout. De massieve binnendeur is daarnaast een klassieke deur met stijlen en regels. Wanneer er sprake is van een samengestelde deur, is het deurblad gebouwd van houten/MDF-kader, waarop een plaat gelijmd is. Ook is er een vulling op gelijmd.
Het beste van het beste in de wereld van binnendeuren is natuurlijk de massief houten binnendeur. Qua sfeer zit je hiermee gelijk goed, want hout is natuurlijk prachtig. Maar het heeft nog meer voordelen. Massief hout heeft een lage warmtegeleiding.
Opdekdeur: een deur voor in het kozijn
De meeste nieuwere huizen hebben opdekdeuren. Opdekdeuren laten namelijk minder tocht door dan stompe deuren én ze zijn makkelijker te plaatsen.
De kern van een volspaan binnendeur bestaat volledig uit een spaanderplaat. Deze deur wordt in het algemeen gezien als de deur met de betere kwaliteit. De volspaan binnendeur staat bekend om het feit dat deze goed bestand is tegen een eventuele brand of schade. Brandwerende binnendeuren hebben steeds een volspaan kern.
Houten binnendeuren staan over het algemeen garant voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Aan de meeste houten binnendeuren hoeft u niets meer te doen. Deze zijn vaak goed bewerkt en hoeft u alleen nog maar in uw huis te plaatsen. Er zijn natuurlijk ook nadelen aan een houten deur.
MDF deuren zijn deuren gemaakt van een geperst board met een middelharde dichtheid. MDF staat dan ook Medium-Density Fibreboard. Deze deuren worden gemaakt van gedroogde houtvezels die door middel van harsen met elkaar zijn verbonden.
De waarden in tabel 1 betreffen de gehele deuropbouw, dus niet enkel de vulling. Voorbeeld: Een Svedex deur met een afmeting van 930 x 2315 mm, met een dikte van 39 mm, voorzien van een massieve vulling heeft een gewicht van: 0,93 x 2,315 = 2,15 m² x 18,8 kg/m² = ca. 40,4 kg.
Daar zijn in totaal vier miljard van gemaakt, allemaal met vier wielen en zonder deuren. Maar denk ook aan bureaustoelen, winkelwagentjes en het feit dat historici schatten dat het wiel er duizend jaar eerder was dan de deur. Daar kunnen zelfs de geschatte 2,3 miljard huizen op aarde niet tegenop.
Een geschikte badkamerdeur is vochtwerend, doordat de deur goed afgelakt en aan de onderzijde geseald is. Dit voorkomt dat vocht in het hout kan gaan zitten. Gelukkig maar, want dit voorkomt klemmende en kromtrekkende deuren. Andere geschikte badkamerdeuren zijn volledig gebouwd uit vochtbestendig materiaal.
Omdat de meeste binnendeuren terechtkomen in ruimtes met een stabiel vochtgehalte, zijn bijna alle houtsoorten geschikt : eiken, beuken, grenen, dennen, afrormosia, afzelia (doussié en pachyloba), cumaru, esdoorn (Amerikaans of Europees), (wit) essen, guatambu, ipé, iroko, itauba, kersen (Amerikaans of Europees), koto, ...
Voor een opdekdeur meet je, van je bestaande deur, de hoogte inclusief opdekrand en de breedte zonder opdekrand. Voor stompe deuren kun je de maat van je bestaande deur gebruiken of je meet de binnenmaat van je kozijn (sponningmaat) en trekt hier zowel in de hoogte als in de breedte 5 mm vanaf.
De gemiddelde prijs voor het laten vervangen of plaatsen van een binnendeur ligt ongeveer tussen de 55 en 100 euro per deur. Deze prijs omvat alleen de arbeidskosten, de prijs van de deur komt daar nog bovenop. Ook kan een deurspecialist soms werken met een uurtarief, let hier dus op als een vakman inschakelt.
Bij een houten deur bepaalt de kern van de deur, dus wat er aan de binnenkant zit, in grote mate de kwaliteit en zwaarte van de deur. Zo is er honingraat, tubespaan en volspaan. Deze heeft een stevige kern en wordt wel boarddeur genoemd. Ze zijn licht in gewicht en voordelig in prijs.
Bij het opmeten van het kozijn dien je de breedte op 3 plaatsen (onder, midden en boven) en de hoogte op de 2 plaatsen (links en rechts) te meten. In een kozijn kunnen namelijk maatverschillen zitten. Bij stompe deuren dien je vervolgens voor de juiste maat 5 mm van de sponningmaat af te trekken.
Opdekdeuren online kopen: verkrijgbaar vanaf €68!
Massief hout bestaat volledig uit hout en is hierdoor zeer sterk. Het massieve hout laat zich makkelijk kleuren wat ervoor zorgt dat haast alle kleuren mogelijk zijn. Daarnaast kunnen oneffenheden zoals kleine beschadigingen en vlekken makkelijk hersteld worden met het juiste product.
Kun je een honingraat deur inkorten? Ja, dat kan! Ga zo te werk: zaag een stuk af aan de bovenkant van de deur.
De meest gekozen materialen voor de voordeur zijn hout en kunststof (pvc). Het sterkste punt van hout is dat het karakter heeft, dit is ook met modern kunststof niet zomaar te evenaren. Omdat het een natuurlijk product is, kan een houten buitendeur heel wat uitstraling geven aan jouw gevel.