Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
Hoeveel? Het vakantiegeld wordt berekend op basis van al uw prestaties en lonen van het jaar dat voorafgaat aan het vakantiejaar. Daarbij wordt rekening gehouden met alle werkgevers waar u als arbeider gewerkt heeft.
Vakantiegeld bediende variabel loon
Het enkel vakantiegeld bedraagt 8 % op het bruto variabel loon; het dubbel komt op 7,67 %. Net zoals voor bedienden met een vast loon, betaal je ongeveer 30 % RSZ-bijdragen op het enkel vakantiegeld.
Hoeveel belasting jij moet betalen over je vakantiegeld hangt af van de hoogte van je inkomen. Het vakantiegeld is een extraatje, bovenop je salaris. Dat betekent dat dit bedrag in de hoogste voor jou geldende belastingschijf valt.
Vanwege lagere belastingtarieven valt het vakantiegeld voor de meeste controllers iets gunstiger uit dan vorig jaar. Alleen werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon krijgen dit jaar minder iets minder vakantiegeld gestort dan in 2021.
Wat is het verschil tussen maandelijks of jaarlijks uitbetalen? Belastingtechnisch gezien maakt dat niets uit. Je krijgt in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd, of je nou kiest voor een maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling.
Een 13e maand is een bonus aan het einde van het jaar ter hoogte van één maandsalaris. Je krijgt in december dus eigenlijk twee keer je bruto maandloon. Als je vroeger op je salarisstrook keek, zag je dat er van de dertiende maand netto minder overbleef dan van een normaal maandsalaris.
Elke bediende, ambtenaar, arbeider of niet-zelfstandige kunstenaar heeft recht op vakantiedagen en op vakantiegeld. Zowel de vakantiedagen als het vakantiegeld worden berekend op basis van de arbeidsprestaties uit het voorgaande jaar.
Je vakantiegeld bedraagt 92 procent van je bruto maandsalaris van de maand april van het huidig jaar en wordt vermenigvuldigd met je tewerkstellingspercentage van het jaar voordien.
Ontvangt u vakantiegeld van uw werkgever, dan geeft u die inkomsten wel aan ons door. Dit doet u met de Inkomstenopgave. Wij verrekenen dit vakantiegeld uit werk met uw uitkering.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
En wil je weten hoeveel je krijgt? In je bedrijfsregels, cao of arbeidsvoorwaarden staat hoeveel procent van jouw bruto jaarloon je ontvangt. Dat ligt vaak tussen de 4 of 8%. Het kan ook meer of minder zijn.
Vakantietoeslag is 8 procent van het salaris en de eindejaarsuitkering is 8,3 procent van het salaris inclusief de vakantietoeslag.
Vakantiegeld, de regels
De basisregels zijn: Je betaalt minimaal 8% van het totale bruto jaarsalaris. Dit bruto jaarsalaris wordt berekend over de periode van 1 juni t/m 31 mei. Je moet het vakantiegeld uitbetalen in mei, tenzij je dit schriftelijk anders afspreekt met je werknemer.
De hoogte van het bedrag hangt af van het soort pensioen dat u in de maand mei krijgt: 1 246,46 EUR bruto (vanaf 01.05.2022 aan index 159,47) als u een gezinspensioen ontvangt; 997,17 EUR bruto (vanaf 01.05.2022 aan index 159,47) als u een pensioen als alleenstaande of een overlevingspensioen krijgt.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt.
Als je in loondienst werkt, houdt je werkgever rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen noemen wij de loonheffingskorting. Daardoor betaal je minder loonheffing, en krijg je meer loon uitbetaald.
Sinds 1 januari 2022 is het gecombineerd tarief in de 1e schijf 37,07% (was 37,10% in 2021). Het tarief in de 2e schijf van de loon- en inkomstenbelasting is 49,50% (hetzelfde gebleven t.o.v. 2021).
Een bediende heeft in 2020 een heel jaar voltijds gewerkt. Het brutoloon van mei 2021 (maand van uitbetaling van vakantiegeld) bedraagt 2500 euro. De werknemer heeft recht op 20 vakantiedagen in 2021. Telkens wanneer hij een vakantiedag opneemt, krijgt hij 1/20e van het enkel vakantiegeld.
Vakantiegeld wordt berekend over je brutoloon. Dat is het loon voor aftrek van belasting en sociale lasten. Je vermenigvuldigt jouw brutoloon met het percentage vakantiegeld dat je krijgt. Dit is meestal 8%.
Bedienden. Bedienden krijgen hun enkel vakantiegeld op het moment dat zij hun vakantie opnemen: hun loon loopt met andere woorden gewoon door. Het dubbele deel komt overeen met 92 percent van de normale maandwedde en wordt normaal gezien uitbetaald op het moment dat ze hun hoofdvakantie opnemen.