Sojamelk smaakt enigszins neutraal en bevat volgens het Voedingscentrum ongeveer evenveel eiwit en energie als halfvolle koemelk. In tegenstelling tot wat velen denken, vindt er voor het maken van sojamelk geen ontbossing plaats.
De meeste mensen vinden sojamelk lekker: een beetje zoet en romig. Sojadrinks laten zich ook prima opkloppen en zijn daarom heel geschikt voor de cappuccino. En verder kun je sojamelk gebruiken voor alles waar je normaal gesproken koemelk voor gebruikt: (havermout)pap, pannenkoeken, smoothies en warme choco.
Samenstelling en voedingswaarde van sojadrink
Sojaproducten winnen aan populariteit als alternatief voor dierlijke producten zoals vlees en melk. Ze hebben qua voedingswaarde voordelen ten opzichte van halfvolle koemelk. Ze bevatten bijna evenveel eiwitten, minder verzadigde vetten (de "slechte" vetten) en meer vezels.
Haver heeft van zichzelf een licht zoete smaak en is daardoor een stuk toegankelijker dan sojamelk voor in de koffie. Toch raad ik overmatig gebruik af. Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk. Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja.
Soja geeft gezondheidsvoordelen zoals een verbetering van je darmflora en het verlagen van het 'slechte' LDL cholesterol. Het lijkt erop dat de inname van soja een beschermend effect heeft op borstkanker, prostaatkanker, longkanker, darm- en maagkanker.
Het vervangen van dieetcaseïne door sojamelk kan microbiële onevenwichtigheden omkeren door de Firmicutes-tot-Bacteroidetes-verhouding in het fecale microbioom te verhogen . Door het microbiële evenwicht in de darmen te herstellen, kan soja verschillende maten van ontsteking en intestinale cellulaire schade verbeteren.
De symptomen van een primaire allergie voor soja kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, netelroos, angioedeem, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.
Voor een volwaardige melkvervanger komt sojamelk het dichtst in de buurt. Dit komt door het eiwitgehalte en de aanwezigheid van alle essentiële aminozuren. Maar ben je op zoek naar een optie met weinig calorieën, dan is amandelmelk een goede keuze.
Wanneer mensen sojamelk vergelijken met amandel-, hennep- en havermelk, heeft dit melkalternatief de hoogste hoeveelheid proteïne per portie . Zoals bij veel andere plantaardige melksoorten, voegen sojamelkfabrikanten vaak calcium en vitamine D toe.
Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt.
Mogelijk. Hoewel het eten van sojaproducten uw low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, bekend als de "slechte" cholesterol, enigszins kan verlagen, heeft de American Heart Association geconcludeerd dat soja alleen uw cholesterol niet genoeg verlaagt om een groot verschil te maken in uw gezondheid .
Soja verlaagt de insuline response en daarmee overgewicht
Door soja aan de dagelijkse voeding toe te voegen kunnen we de insuline response, die wordt veroorzaakt door de glucose in het bloed, verlagen. Het lichaam blijft hierdoor langer vetten verbranden waardoor overgewicht verminderd wordt.
Hoeveel soja mag ik eten? Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Voeg zout en zoetstoffen of smaakstoffen toe . Proef en pas de smaakstoffen aan indien nodig. Verse sojamelk kan worden genoten als een warme drank.
Dat sojamelk beduidend duurder is, had je waarschijnlijk ook al opgemerkt. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? De oorzaak van het prijsverschil ligt hoofdzakelijk bij het productieproces: de verwerking van sojabonen tot sojamelk is veel arbeidsintensiever dan het melken van een koe en het bottelen van haar melk.
Jazeker, je kunt heel goed voor plantaardige melk kiezen als je cappuccino of lattes wil maken. Kies dan wel voor sojamelk of de baristavariant van havermelk. In deze plantaardige melksoorten zitten genoeg eiwitten en vet om lekker te schuimen.
Soja is een van de weinige plantaardige eiwitbronnen met die eigenschap. Verrijkte sojamelk, met toegevoegd calcium en vitamine B12, is daarom de meest voedzame optie.
Amandelmelk bevat doorgaans minder calorieën dan andere melksoorten, zolang het ongezoet is. Het is ook vrij van verzadigd vet en is van nature lactosevrij. Per kopje bevat ongezoete amandelmelk: ongeveer 30 tot 60 calorieën.
Vrij van zuivel, lactose, soja en toegevoegde suiker , dit alternatief voor zuivelmelk en sojamelk is gemaakt van Non-GMO Project Verified kokosnoten. Het is verrijkt met vitaminen en mineralen, en het heeft een lichte smaak. Met 45 calorieën per portie is het een welkome toevoeging aan dranken, desserts en gerechten op uw menu.
De Alpro Soja kwam het beste uit de test. Het schuim is mooi gelijk verdeeld en de smaak van Alpro Soja is het beste te vergelijken met koemelk.
Hoewel studies geen consistente effecten van sojamelk op lichaamsgewicht hebben aangetoond, bevat 1 kopje (240 ml) ongezoete sojamelk slechts 80 calorieën , waardoor het een uitstekende keuze is met weinig calorieën (6, 21). Naast dat het weinig calorieën bevat, is het ook een geweldige bron van eiwitten.
Het meeste verschil tussen koemelk en plantaardige melk zit waarschijnlijk in de smaak. Volle koemelk heeft een vrij neutrale zachtzoete en romige smaak, terwijl je bij plantaardige melkvarianten vaak de typische smaak van de plant er doorheen proeft. Dat is het sterkst bij cashewnotenmelk en kokosmelk.
De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer.
Over het algemeen is soja-allergie een IgE-immuunsysteemreactie die meerdere organen van het lichaam kan beïnvloeden. Omgekeerd kunnen geïsoleerde spijsverteringssymptomen of andere symptomen zoals vermoeidheid, huiduitslag (soja-uitslag), migraine, hoofdpijn en een sombere stemming duiden op een soja-intolerantie, niet op een allergie .
Liever geen soja
Zeker wanneer het gaat om huidproblemen zoals acne. De samenstelling van soja lijkt veel op het vrouwelijke hormoon oestrogeen, iets dat bij sommige mensen net zoals de anticonceptiepil op basis daarvan juist voor verstoppingen en ontstekingen zorgt.