roze koeken: een Amsterdamse klassieker De koek zou uitgevonden zijn in Amsterdam, waar er bij De Bruin's Banketfabriek vele werden geproduceerd. Toen dat bedrijf in 1988 werd overgenomen door koekjesfabrikant Lotus Bakeries, verhuisden de roze koeken mee.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.
Een fractie van een seconde twijfelde ik. Wat hebben gelovigen toch soms malle principes. Maar dit ging niet om mij. Ik bracht het verlossende woord: roze koeken zijn niet halal.
Heb je je wel eens afgevraagd hoe roze koeken zo roze komen? Waar komt die mooie roze kleur vandaan? De kleurstof wordt gemaakt van schildluizen die leven op cactussen in Peru. De schildluizen bevatten een pigment die rood, roze van kleur is.
In elk gezelschap zijn er wel mensen die niet weten dat het roze van bijvoorbeeld roze koeken wordt gemaakt van luizen. De cochinilleluis om precies te zijn, een soort die wordt gekweekt om massaal te worden geplet voor de rode kleurstof die daarbij vrijkomt en als karmijn oftewel E120 ons eten kleur geeft.
Over het merk Fristi
Men zegt wel eens dat Fristi luizen bevat. Dat klopt enigszins, maar het gaat natuurlijk niet om vieze hoofdluizen. In Fristi wordt de kleurstof E120 gebruikt, ook wel eens karmijnzuur genoemd. Deze kleurstof wordt gewonnen uit de cochenilleluis die op de schijfcactus voorkomt.
Andere namen: cochenille extract, karmijnzuur, karmijn E120 is een rode kleurstof, onttrokken van de geplette lijfjes van schildluizen. De luizen worden fijngestampt en het vocht wordt vermengd met andere stoffen. Dit e- nummer is dus niet toegestaan voor moslims.
roze koeken: een Amsterdamse klassieker
De koek zou uitgevonden zijn in Amsterdam, waar er bij De Bruin's Banketfabriek vele werden geproduceerd. Toen dat bedrijf in 1988 werd overgenomen door koekjesfabrikant Lotus Bakeries, verhuisden de roze koeken mee.
Karmijn is ook wel bekend onder de namen karmijnzuur, cochenille en E120. Je vindt het in allerhande producten: snoep, koek, ijs, pudding, vruchtenhagel, limonade, en andere producten met rode of roze kleur (wat dacht je van de beruchte roze koeken?).
Wist je dat roze koeken officieel eigelijk glacékoek heten en ook wel eens fondantkoekjes worden genoemd? Een roze koek uit de supermarkt bevat zo'n 33 gram koolhydraten per koek, waarvan maar liefst 21 gram suiker per koekje. Niet bepaald gezond dus!
Gelatine uit varken is haram.Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal.
E120 is een rode kleurstof, onttrokken aan schildluizen. Het vocht van de kevers/luizen wordt gemengd met andere stoffen (bvb. tin) om het kleurechter te maken.
Halal, een Arabische term die 'toegestaan' betekent, definieert wat is toegestaan onder de islamitische wet. Als het gaat om eten en, in dit geval, bakken, beperkt halal bepaalde ingrediënten, voornamelijk varkensvleesproducten, alcohol en derivaten die niet zijn toegestaan onder islamitische richtlijnen .
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Collega's vonden unaniem de koeken van Jumbo en Aviateur (verkrijgbaar bij Dirk) het lekkerst. Albert Heijn en 'de enige echte' Enkhuizer Glacé vielen ook niet tegen en Sondey van Lidl maakt de top 5 af.
Naast gelatine gebruiken sommige tompoucebakkers echter ook nog een ander bijzonder ingrediënt: het sap van geplette luizen. Daarmee wordt de kleurstof E120 gemaakt, en dat zit bijvoorbeeld in het glazuur van de beroemde Hema-tompouce om deze mooi roze te maken.
Doordat deze drinkyoghurt in pakjes melk en karmijn bevat, is het niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het is tevens niet halal.
Roze en rode producten
Die kleurstof zien we niet alleen terug in eten zoals aardbeienijs, roze koeken of snoepjes, maar bijvoorbeeld ook in make-up, verf, textiel, alcohol en shampoo. Voor het maken van 450 gram karmijnzuur zijn ongeveer 70.000 luizen nodig.
Karmijn is een kleurstof die veel producten hun rode kleur geeft. Het is bijvoorbeeld de stof die roze koeken fel roze maakt. Karmijn wordt gemaakt van vrouwelijke cochenilleluizen die op cactussen leven. Wanneer de luizen groot genoeg zijn worden ze in grote hoeveelheden van de cactussen geschept.
Een roze koek is een zoete lekkernij die vaak wordt gemaakt van een zachte en luchtige cake. De koeken zijn bedekt met een laagje roze glazuur. In sommige koeken wordt ook nog een laagje aardbeienjam gedaan.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Volgens de Halal Accreditation Authority wordt kleur 120 (karmijn), afkomstig van het schildluis, beschouwd als HALAL en geschikt voor sommige islamitische stromingen, met name de Shafi-stroming .
Rode M&M's zijn nu nog verboden voor orthodoxe joden en sommige moslims, omdat ze gekleurd worden met fijngestampte schildluizen. Die kleurstof, E120, wordt op termijn vervangen door bietenrood, E162. Joodse en islamitische spijswetten sluiten het eten van insecten, en dus luizen, categorisch uit.
Sprinkhanen zijn “halal”, ofwel toegestaan voor moslims om te eten. Andere insecten zoals vliegen, muskieten en wespen daarentegen zijn “haram”, ofwel verboden om te eten.