Inktvisinkt en zwarte pasta hebben een licht zilte smaak. De inkt is afkomstig van de inktvis en hierdoor heeft de inkt een licht zilte smaak.
Octopus is verschrikkelijk lekker. Het spierweefsel van inktvissen en octopussen is heel fijn, de vezels zijn meer dan tien keer dunner dan die van gewone vissen. Maar daarom bevatten ze wel heel veel collageen, bindweefsel. Vandaar dat het vlees snel rubberachtig kan worden.
De hele kleintjes kan je even kort opbakken of frituren. De wat grotere tentakels laat je eerst zacht laat garen en dan stoven. Van de pijlinktvis kan je zowel de kop als de tentakels eten.
Belangrijk is wel dat je ze van tevoren goed schoonmaakt, of dit laat doen. Verwerk de inktvis bijvoorbeeld door hartige Koreaanse pannenkoekjes of een prachtige pan paella. Frituur ze als calamaris en serveer met aïoli en citroen. Of: grill ze in hun geheel (al dan niet gevuld).
Pijlinktvis wordt vooral geconsumeerd als inktvisringen. De Italianen noemen deze snack 'calamari', en in Spanje heeft men het over 'calamares'. Pijlinktvis kan je bakken, stoven, grillen of frituren. Het vlees is mals en je hoeft het heel kort te bakken.
Inktvisinkt en zwarte pasta hebben een licht zilte smaak. De inkt is afkomstig van de inktvis en hierdoor heeft de inkt een licht zilte smaak.
Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen. Octopussen, inktvissen met acht armen, hebben een sterk ontwikkeld zenuwstelsel en worden algemeen beschouwd als de meest intelligente van de ongewervelde dieren.
Dodelijk. De blauwgeringde octopus is amper enkele centimeters groot, maar één beet van het dier bevat in theorie genoeg gif om 26 mensen te doden. Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken.
Inktvissen zijn niet altijd giftig, hun inkt is vooral erg vervelend. Pas dus maar goed op als je een achtpotig dier in de oceaan ziet zwemmen!
Hij kruipt voorzichtig naar zijn prooi en door straalaandrijving schiet hij naar zijn prooi en vangt hem met zijn vangarmen. Met zijn sterke kaken breekt hij het harde schild van een kreeft. Soms gebruikt hij een soort inktgordijn om een prooi te vangen.
Zo blijkt dat sommige inktvissen over meer dan 500 miljoen (!) neuronen beschikken. Ter vergelijking, een rat heeft er 200 miljoen en een normaal weekdier zo'n 20.000. Het betekent dat de hersenen van koppotigen die van muizen, ratten en zelfs honden naderen.
Vaak worden ook de poten van de pijlinktvissen gefrituurd en dit wordt karaage genoemd. Let er wel op dat die 'tentakels' eigenlijk de 'poten' zijn. Met andere woorden, van pijlinktvissen eet men zowel het lichaam als de poten op! Smakelijk!
Pijlstaartinktvis schoonmaken is te doen. Ik zou de visboer wel vragen het eerst te demonstrerren, of koop schoongemaakte exemplaren. Van een lange bereiding wordt deze inktvis snel taai. Snijd ze in ringen of stukjes en geef ze kort een stoot stevige hitte.
Die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten.
Octopus is verrukkelijk. Let wel op, het vlees is eerder taai van structuur, en wordt pas mals na kneuzing. In het zuiden wordt de octopus letterlijk mals geslagen op de rotsen.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.
De inktvissen van het geslacht Histioteuthis heeft één groot uitpuilend oog en een kleiner oog van normale grootte. Vermoedelijk gebruikt het dier het grote oog om de silhouetten van prooien in het licht boven zich te onderscheiden. Het kleine oog dient om lichtgevende organismen in de diepte te zien.
Het vlees van de inktvis is bijzonder rijk aan cholesterol. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van inktvis. Behoort tot de schaal- en schelpdieren.
De inktvis heeft grote, bolle ogen waarmee hij uitstekend kan zien. Achter elk oog zit een orgaan waarmee hij prima kan ruiken.
Er zitten 36 kilocalorieën in 1 stukje (50 gram) inktvis.
Er zit 15,6 gram vet in 1 stuk (50 gram) calamares, waarvan 3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.