Je proeft de diepe en aardse smaak van de kikkererwten. Door de tahin proef je de sesam erg goed, al kun je dit misschien qua smaak iets vergelijken met pindakaas. Zelf vinden we het ontzettend lekker bij gegrilde groenten of vers brood.
Hummus is zo'n voedingsmiddel dat er om bekend staat dat het niet alleen heel lekker is, maar ook heel gezond. Het is een voedzame spread voor op brood, maar je kan er ook heel goed wat rauwkost in dippen. Doordat het van kikkerwten wordt gemaakt zit het boordevol eiwitten en daar worden we blij van als hardlopers!
Hoewel hummus in het Midden-Oosten vaak wordt gegeten als volwaardige maaltijd met toppings als rundvlees, kip of aubergine, eten wij het in Nederland vaak op brood of als dip bij rauwkost. Hummus is ook lekker bij een falafelsalade.
Hummus is heerlijk bij vele gerechten. Bij een salade, op een burger, op brood, op een toastje of zelfs op een pizza in plaats van tomatensaus. Gebruik het als dip voor rauwe groenten of besmeer een wrap met hummus en beleg dan met groenten. Je kunt hummus ook warm gebruiken in gerechten.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Gezonde hummus past absoluut in een eetschema voor afvallen of aankomen. Maar natuurlijk moet je wel nog steeds rekening houden met de hoeveelheid calorieën die er in zitten. Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram: 312 kcal: Dat is dus best veel.
Hummus is een gezonde, veelzijdige snack . Het zit boordevol voedingsstoffen en biedt bescherming tegen verschillende ziektes. Het is gemakkelijk om het zelf thuis te maken en je kunt allerlei smaken vinden in de supermarkt, van zwarte bonen, geroosterde knoflook en kokoscurry tot red velvet en chocolademunt.
Sowieso vind ik hummus op een broodje met wat plakjes avocado erg lekker, maar je kunt het dus ook prima mixen. Doe de hummus en de avocado in de blender en zo maak je een heerlijke dip. Breng het eventueel nog even verder op smaak met wat citroensap, zout en peper en eet het bijvoorbeeld met chips of soepstengels.
Een simpele toevoeging van versgehakte groene uien, bieslook, peterselie, rozemarijn of dille is een andere geweldige manier om meer smaak aan uw hummus toe te voegen.
Hummus. Een goede hummus (ook wel kikkererwtenpasta genoemd hoorde ik laatst) komt altijd van pas. Lekker op een toastje, stokbroodje, salade, wrap, broodje falafel, noem maar op.
Hummus en plantaardige spreads zijn rijk aan vezels, plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Ze zijn ideaal voor vegetariërs en veganisten, en zijn ook goed voor je hartgezondheid dankzij hun lage gehalte aan verzadigde vetten. Opties zijn bijvoorbeeld klassieke hummus, bietenhummus, avocadospread of guacamole.
Het Groene Boekje geeft uitsluitsel: het is … hummus. Met 2x een 'u' en 2x een 'm'. Ook humus bestaat, maar dat is niet eetbaar. Humus is 'teelaarde'.
Hummus met toppings
Dat betekent de hummus versieren met olijven, za-ataar, peterselie, chilivlokken, kikkererwten, granaatappelpitjes en oké eventueel een klein scheutje olijfolie. Leg er wat platbrood (flatbread), toast, komkommer en geroosterde gekleurde wortels naast en je hebt een lekkere borrelplank.
Het is nootachtig en pittig , dankzij de tahini, met tonen van heldere, frisse citroen en zachte knoflook. Ik kwam de lekkerste hummus tegen bij Aladdin Cafe, een lokaal mediterraan restaurant. Die hummus voldeed aan alle bovenstaande kenmerken en ik hoopte dat de eigenaar mij zou kunnen verlichten met zijn technieken.
Het is rijk aan vezels
Ze werken namelijk als een soort spons; ze nemen water op, waardoor je ontlasting soepel wordt. Daarnaast zijn vezels een lekker maaltje voor de goede bacteriën in je darmen. Meer hummus eten, is een eenvoudige manier om je vezelinname omhoog te krikken.
Verbeter vervolgens de smaak van het lege blad met een paar kneepjes citroensap, een snufje knoflookzout, een draai van versgemalen peper, een flinke snuf paprikapoeder en een flinke scheut van je lekkerste olijfolie . Bonuspunten als je een kruidige olijfolie bij de hand hebt met een beetje kleur.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6. Voeding met foliumzuur kan het risico op darmkanker verlagen. Daarnaast bevat hummus veel vezels.
1. Voeg zout, citroensap, komijn, paprika en cayennepeper naar smaak toe . Misschien is die hummus uit de supermarkt niet helemaal naar wens gekruid. Misschien heeft hij gewoon wat meer smaakversterkers nodig die je normaal gesproken gebruikt om hummus op smaak te brengen (zout, citroen, kruiden) - begin langzaam en proef terwijl je bezig bent.
Je kunt hummus gebruiken in plaats van boter, smeerkaas of andere sterk bewerkte, suikerrijke sauzen zoals ketchup en barbecuesaus. Je kunt het op zuurdesembroodjes, gegrilde panini's en vegetarische wraps doen. Het past heel goed bij veganistische shawarma's of mediterrane sandwiches met falafel.
De Flavours of the Sun van Aldi heeft een zacht mondgevoel en de Baresa Houmous van Lidl is net iets smeerbaarder. Maar omdat de houmous van Lidl een klein beetje een zure nasmaak heeft, is Maza Hoemoes de winnaar van onze testers.
Want hummus is voedzaam, lekker en eenvoudig & snel om te maken! Je kan hummus op veel verschillende manieren eten: als spread op toastjes of stokbrood, bij falafel (gebakken of gefrituurde balletjes van kikkererwten) of als snack om staafjes wortel of selder of andere rauwkost in te dippen.
Elke dag hummus eten kan deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, zolang je oplet welke portie je kiest en het probeert te beperken tot ongeveer 2 tot 4 eetlepels per keer . Het is een voedingsrijke keuze om regelmatig te eten.
Hummus bevat nauwelijks suikers
Tenzij de fabrikant heeft besloten suikers toe te voegen. Check dus altijd goed het etiket. Hummus is vezelrijk, bevat veel eiwitten en weinig snelle koolhydraten. Hierdoor is het een goede keuze als je wil afvallen.
Hummus is een makkelijke vervanging voor boter, margarine of mayonaise in sandwiches . Het bevat weinig verzadigd vet en is een geweldige bron van vezels en plantaardige eiwitten.