Forel heeft een fijne structuur en een lekkere, vrij neutrale smaak. Het is een wat vettere vis, die daardoor ook heel geschikt is om te roken. Forel kan worden gekookt, gestoofd, gepocheerd, gebakken of gegrild en in de oven worden bereid.
Gerookte forel heeft een lekkere zachte en fijne smaak en is ook een minder vette vis dan bijvoorbeeld gerookte makreel. Ideaal als lunch maar misstaat ook zeker niet bij de paasbrunch of bij de high-tea.
De voor “grondsmaak” verantwoordelijke organische stoffen zijn Geosmine (GSM) en Methylisoborneol (MIB). Ze worden door micro-organismen (vooral algen) geproduceerd. Dit zowel in de natuur als in je systeem. De vis slaat deze smaak op in het vet.
De schalen van forel zijn kleiner dan die van zalm. Dit komt grotendeels door de grootte van de vissen. Zalm heeft een meer langwerpig hoofd, het voorste deel van de schedel (rostrum) is prominenter geavanceerd. In forel is het minder uitgesproken, in staat tot iets afgeknotte vorm.
Houd de vis aan de kop vast met je linkerhand met de rug naar je toe. Maak langs de kieuw een insnede naar de kop toe en draai je mes een kwartslag, houd het mes bijna horizontaal en goed met de zijkant op de graat. Snijd in één beweging de filet eraf.
Forel is één van de gezondste vissen die je aan je dieet kunt toevoegen. Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis.
Dit is vaak prima te doen, aangezien een forel meestal niet overmatig veel graten heeft. Je kunt de forel ook bakken zonder de graten te verwijderen. Vaak worden de dunste graatjes zacht door de hoge temperatuur van de pan en zul je ze tijdens het eten amper meer opmerken.
Smaak & bereiding
Het vlees van de regenboogforel is schelpachtig en zacht. Het vlees heeft een zoetige geur. Kenners beweren dat beekforel of zeeforel een betere smaak heeft dan regenboogforel. Forel kan worden gebakken, gegrild, gestoomd, gerookt en klaargemaakt in de oven of barbecue.
Kenmerken. Deze vis heeft een grijsgroen lichaam op de rug, geelgrijs aan de zijkanten met rode en zwarte vlekken en een witgrijze buikzijde. De vetvin bevindt zich ver aan de achterkant. De bek is bezet met kleine tanden.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Regenboogforellen kunnen wel 10 jaar oud worden, maar in kwekerijen worden ze op 1 tot 2,5 jarige leeftijd gedood. Ze zijn dan nog niet eens volwassen.
Het verschil tussen een zalmforel en een gewone forel is niet de soort maar het vlees en het formaat. Gewone forel heeft grijs visvlees en zalmforel heeft roze visvlees. De zalmforel wordt ook vaak in een groter formaat verkocht dan gewone forel. De naam zalmforel is een fantasienaam.
Doordat de forel al gerookt is kan deze zo worden gegeten. Heerlijk op brood, als amuse of door de pasta.
Palingen kunnen wel 80 jaar oud worden. Paling smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring. Het vlees is zacht en zoet.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
De forel (Oncorhynchus mykiss) is een zoetwatervis, die familie is van de zalm. In het wild leven ze gewoonlijk in sterk stromend en helder water. Forel is hoofdzakelijk een carnivoor.
Zowel rauw, ceviche als gebakken smaakt deze vis voortreffelijk. Ceviche is de benaming voor rauwe vis die wordt gemarineerd in citrussap. Snijd de forel in mooie kleine stukjes en marineer in citrussap naar keuze (yuzu, limoen of citroen).
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Als richtlijn is het verstandig om maximaal rond de 3 à 4 maanden aan te houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor haring, forel, tong en vette soorten vis. Sommige magere vissoorten kun je wel langer bewaren; zo kun je tarbot of schol vaak wel tot 6 maanden bewaren in de vriezer.
Bak de forel gedurende 5 minuten aan beide kanten. Je kunt heel makkelijk zien als de forel gaar is, want dan valt het vlees makkelijk van de vis.
Wanneer je hem in de koelkast bewaart, kun je hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. Je kunt de vis ook invriezen op de dag van aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.