U hebt in Duitsland een wettelijk recht op 24 vakantiedagen. Hierbij wordt uitgegaan van een 6-daagse werkweek, wat inhoudt dat u over een vol jaar recht hebt op 4 weken aan vakantiedagen. Werkt u 5 dagen per week, dan hebt u recht op 20 vakantiedagen.
Finland heeft de meeste feestdagen van Europa; daar is het jaarlijks vijftien keer feest. Dat onderzocht adviesbureau Mercer in 2014. Op een feestdag ben je in Nederland niet automatisch een dag vrij. Er bestaat namelijk geen wet waarin is vastgelegd dat werknemers vrij zijn op bepaalde feestdagen.
Werknemers in Finland, Frankrijk, Spanje en Brazilië nemen wereldwijd de meeste vakantiedagen op. In die landen krijgt iedereen 30 vakantiedagen per jaar, en die nemen ze ook allemaal op. Zuid-Koreanen hebben 15 vakantiedagen en nemen er maar 8 op.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
De Finnen hebben de meeste feestdagen (15), op de voet gevolgd door Spanje (12), Griekenland (12) en vier landen met elf feestdagen (Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië).
Betaalde vakantiedagen zijn voor veel Chinezen een gunst, geen recht. Alleen ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben recht op 21 vakantiedagen per jaar. In de private sector bepalen werkgevers zelf of en hoeveel dagen hun werknemers vrij kunnen nemen.
In Frankrijk hebben werknemers 41 dagen vrij. Een belangrijke nuance is dat het aantal wettelijk bepaalde vakantiedagen niet de enige maatstaf is. Vaak wordt in cao's over extra vakantiedagen onderhandeld of hebben werknemers de optie om dagen bij te kopen.
Hier hebben we gemiddeld 28 vakantiedagen, inclusief de feestdagen. Dit zijn er 11 minder dan in Italië. Maar in Amerika hebben ze er bijvoorbeeld in totaal 16. En dit is alleen als je fulltime werkt.
De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen. In verschillende landen in West-Europa worden extra vakantiedagen toebedeeld op basis van senioriteit, leeftijd en/of plaats in de organisatie.
Voltijdse werknemers hebben in België doorgaans recht op 4 weken jaarlijkse vakantie. De berekening van het aantal vakantiedagen en van het vakantiegeld verschilt wel tussen arbeiders, bedienden, leerjongeren, kunstenaars en ambtenaren.
In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie! En het is niet alleen in de zomervakantie dat Nederlandse kinderen het moeten afleggen tegen hun Europese leeftijdsgenootjes.
Kijk dan maar eens naar Italië of Costa Rica, daar krijgen leerlingen drie maanden grote vakantie. En in andere landen krijgen leerlingen maar zes weken zomervakantie, of moeten ze tijdens de grote vakantie gewoon verder studeren.
Nederland valt dus, samen met Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, in de laagste categorie, met een officiële zomervakantie van 7 weken of minder. Beter is het al in landen als bijvoorbeeld België, Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië. Daar heeft men een zomervakantie van 8 – 9 weken.
"Door de reformatie hebben wij minder kerkelijke feestdagen dan andere landen. Alleen de dagen die door alle christenen gevierd worden, blijven over. Daarnaast is Nederland minder nationalistisch dan andere landen, waardoor er ook niet echt een grote feestdag is waarop de Nederlandse natiestaat gevierd wordt."
Vakantiedagen. Nochtans krijgen de Japanners wel een aantal jaarlijkse betaalde vakantiedagen, naast de nationale feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Het minimum bedraagt 10 en het gemiddelde ligt op 18,5.
De Fransman heeft gemiddeld 36 dagen vrij, dus zo'n 7 weken vakantie per jaar. Dat is toch wel even iets meer dan bij ons in Nederland maar niet uitzonderlijk in Europa. Veel Europeanen hebben nog meer vakantiedagen dan de Fransen.
Zo heeft Zweden er maar liefst 39. 25 wettelijke vakantiedagen en 14 feestdagen. Dit komt voornamelijk omdat we buiten de wettelijke vakantiedagen alleen kerkelijke feestdagen vieren. Zo zijn 1 mei, Dag van de arbeid, werknemers in de meeste landen vrij.
4 juli Onafhankelijkheidsdag (Independence Day) 1e maandag van september Dag van de arbeid (Labor Day) laatste maandag van mei Dodenherdenking (Memorial Day) 2e maandag van oktober Columbus Day (herdenking van de ontdekking van de nieuwe wereld)
In Nederland zijn dat er 28: minimaal twintig vakantiedagen per jaar, en acht officiële feestdagen. Naast Zweden zijn ook inwoners van Frankrijk (in totaal 36 vrije dagen), Engeland (36), Denemarken (36), Portugal (35), Spanje (34), Italië (32), Noorwegen (31), België (30) en Duitsland (29) vaker vrij dan wij.
1. Het onderwijs. Oké, deze komt vast niet als verrassing, maar het onderwijs komt het beste uit de bus als het gaat om vakantiedagen. In deze sector heb je jaar maar liefst 57 vrije dagen.
Gemiddeld betaalden de 25 rijkste Amerikanen tussen 2014 en 2018 15,8 procent inkomstenbelasting. Dat is minder dan het percentage dat een Amerikaan met een modaal salaris betaalt. Volgens ProPublica ligt de belastingdruk van iemand met een inkomen van 45.000 dollar per jaar rond de 20 procent.
In de multiculturele Verenigde Staten verschilt het per etnische groep hoe kerstmis gevierd wordt. Veel christenen bezoeken de kerk op Kerstavond of op kerstdag. Tweede kerstdag kent men niet: men viert alleen 25 december.
Frankrijk kent geen meivakantie zoals wij die kennen. In Frankijk heeft men wel een voorjaarsvakantie van 2 weken. Deze wordt verspreid gegeven en start (in de eerste zone) begin april en loopt (in de laatste zone) door tot en met begin mei.