Overdag zoeken vleermuizen een rustige en doorgaans warme verblijfplaats om te slapen. Sommige soorten geven de voorkeur aan boomholtes, terwijl andere soorten zolders verkiezen.
Overdag slapen vleermuizen hangend op hun kop of weggekropen op plekken waar ze moeilijk te bereiken zijn voor hun vijanden (roofvogels, uilen, katten, marters). Ze zitten op warme, droge, donkere plekken. Bijvoorbeeld in een spouwmuur, onder dakpan- nen van een modern gebouw of in een boomholte.
Toch zijn vleermuizen echte liefhebbers van de zon vanwege alle warmte die ze geeft. Overdag warmen onze muren en daken lekker op; 's avonds geven ze deze warmte gedoseerd weer af. De warmte zorgt enerzijds voor minder energieverlies voor de vleermuizen en anderzijds voor veel voedsel in de lucht.
Het dagritme van vleermuizen is tegenovergesteld aan dat van ons: vleermuizen worden pas 's avonds actief. enkele uren voordat ze uitvliegen, worden ze wakker. dit gaat gepaard met het nodige, soms luide, gekwetter. de mate waar- in wij dit horen, is voor iedere verblijfplaats weer anders.
Soms verstoppen ze zich achter gordijnen, kaders of kasten. Gaat het om meerdere vleermuizen en gebeurt dit herhaaldelijk (vooral in de periode juli-augustus)? Dan huist er waarschijnlijk een vleermuiskolonie in uw woning. Heel typisch zijn kolonies in rolluikkasten, op zolders of boven valse plafonds.
Vleermuizen gevoelig voor licht
Vleermuizen zijn gevoelig voor lichtverstoring. Bij hun verblijfplaatsen, op vliegroutes en in hun jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren.
in een enkel geval maakt de kolonie, of een deel ervan, ook voor en na de kraamtijd van een woning gebruik. de meeste vleermuizen verhuizen regelmatig. ze zoeken iedere keer een plek op met de gunstigste temperatuur. Soms wonen ze op een plek een maand, soms een week of maar enkele dagen voordat ze alweer verhuizen.
Genietend van een lekkere zonnige dag, zullen de meeste mensen niet gelijk aan vleermuizen denken. Deze nachtactieve dieren zijn juist ontzettend lichtschuw: licht vormt immers een risico voor predatie door uilen en zelfs katten. Toch zijn vleermuizen echte liefhebbers van de zon vanwege alle warmte die ze geeft.
Wist je dat: vleermuizen hun oren heel even uit zetten voor ze geluid maken, zo worden ze niet doof van hun eigen herrie. Met flinke oren kan de vleermuis heel goed horen.
Ook vleermuizen kunnen soms ander gedrag vertonen dan gebruikelijk. Wanneer het in hun verblijfplaats echt te warm wordt, zijn vleermuizen soms zelfs genoodzaakt om overdag naar buiten te vliegen. En op zo'n tijdstip liggen weer andere predatoren op de loer.
Hoe weet ik of er vleermuizen in mijn huis wonen? Om dat te weten, maak je overdag eens een wandelingetje rond je huis.Let vooral op de muren en de vensterbanken.Wanneer vleermuizen naar binnen kruipen, laten ze namelijk dikwijls wat uitwerpselen achter.
Wanneer de vleermuis verschijnt, is het tijd bepaalde angsten onder ogen te zien. Misschien is dit het moment om iets los te laten wat je lang dierbaar is geweest. Of om een levensfase af te ronden. Dat is het onderdeel van de cyclus van het leven waar mensen over het algemeen de meeste moeite mee hebben.
Het uitvliegen begint rond zonsondergang en duurt ongeveer een half uur, afhankelijk van het totale aantal.
Heeft u een vleermuis in huis, zet dan een raam open en doe het licht uit. Het dier zal zo weer naar buiten kunnen vliegen. Helpt dit niet, probeer hem dan in een doosje of potje op te scheppen.
Vijanden: De grootste bedreiging voor de vleermuizen zijn de mensen.Maar ook hebben ze andere natuurlijke vijanden zoals: grote vogels, uilen, af en toe zelfs jonge en onervaren katten. Vleermuizen hebben vaak last van vlooien, mijten en teken.
De meeste vleermuizen komen nooit in aanraking met mensen. Andersom geldt dit dus ook. Er zijn maar weinig mensen die een vleermuis van dichtbij hebben kunnen bekijken. Toch kan het gebeuren dat een directe ontmoeting plaats vindt.
Alleen dieren die bijzonder hongerig zijn (wanhopig), of te zwak (of jong) om een schuilplaats te bereiken, worden overdag waargenomen. De uitzondering is de Rosse vleermuis, een bijzonder krachtige vlieger die het soms aandurft overdag op wat grotere hoogte te vliegen.
Ze zoeken naar muggen, nachtvlinders, torren en vliegen. Midden in de nacht jagen kan lastig zijn. Daarom gebruiken vleermuizen een sonar om in het donker hun prooi te vinden. Dat is een soort echo van hun eigen geluid.
De vleermuizen leven 's nachts en gaan als het donker is op zoek naar voedsel. Ook knagen die dieren niet waardoor ze geen schade aan de woning aanrichten. Naast het feit dat vleermuizen geen schade aanrichten, brengen ze ook geen parasitaire ziekten over op huisdieren of mensen.
Alleen dieren die bijzonder hongerig zijn (wanhopig), of te zwak (of jong) om een schuilplaats te bereiken, worden overdag waargenomen. De uitzondering is de Rosse vleermuis, een bijzonder krachtige vlieger die het soms aandurft overdag op wat grotere hoogte te vliegen.
Vleermuizen houden niet van regen en harde wind. Houd de website in de gaten mocht erg slecht weer voorspeld worden.
Een gewone dwergvleermuis, onze huis- en tuinvleermuis, eet immers ongeveer 300 muggen en andere kleine insecten in één nacht. Andere soorten vleermuizen verkiezen dan weer nachtvlinders of kevers. Bekijk dus zeker ook onze tuintips voor insecten!
De vleermuis zal echter niet tegen u aan vliegen. Ook vliegen vleermuizen niet in uw haren.
vleermuizen 'hangen' alleen in bestaande ruimten: ze maken zelf geen ruimten, knagen niet aan materialen en maken geen nest; vleermuizen brengen geen parasitaire ziekten over op mensen of huisdieren.
Opmerking vooraf: Nederlandse vleren die door een huid heen komen zijn inderdaad schaars. Een beet bestaat uit 2 kleine rode puntjes, op (afhankelijk van de soort) 8 mm tot 12 mm uit elkaar. Dit zijn de boven hoektanden, deze zijn schep en lang genoeg. De onderhoektanden doen over het algemeen niet zo veel.