Een thuisbatterij plaats je meestal in de garage of berging. Wat de omvormer betreft, hangt dit af van het type dat je kiest. Een hybride omvormer (voor zowel de zonnepanelen als de thuisbatterij) hang je in de buurt van je thuisbatterij.
De ideale verblijfplaats voor een thuisbatterij is koel en ruim, zoals een garage of technische ruimte. Je hebt ook heel wat plaats nodig: reken op de afmeting van een grote diepvries. Sommige types, zoals de Tesla Powerwall, kun je zowel binnen als buiten installeren. Maar dat is niet voor elke batterij een optie.
Kan een thuisbatterij ook buiten geplaatst worden? Dit is een mogelijkheid, op voorwaarde dat de accu beschut staat tegen direct zonlicht, regen en vrieskou. De batterij moet steeds droog staan en mag ook niet rechtstreeks op de grond geplaatst worden.
Een thuisbatterij plaatsen is een stap in de goede richting, maar het is onvoldoende om volledig off grid te leven. Een thuisbatterij voorziet namelijk wel voor een deel in de energie, maar niet volledig. In de wintermaanden is er te weinig zon om zonne-energie op te slaan.
Genoeg ruimte: uitgaande van de gemiddelde afmetingen van thuisbatterijen houd je best 1 m² aan ruimte vrij voor de plaatsing. Zo kom je nooit ruimte te kort. Wel zijn er tegenwoordig steeds meer thuisbatterijen die een stuk flexibeler zijn wat betreft afmetingen.
Een vuistregel die vaak gehanteerd wordt voor het berekenen van de capaciteit van een thuisbatterij is 1 à 1,5 kWh per wattpiek (kWp). Dus bij een PV-systeem met een vermogen van 4 kWp zou de aanbevolen capaciteit van de thuisbatterij 4 à 6 kWh zijn.
Hieronder vind je een overzicht van de prijzen voor de Ikea thuisbatterijen in 2023: Accu van 5 kWh: 3.758 euro (exclusief btw).Accu van 10 kWh: 5.946 euro (exclusief btw).Accu van 15 kWh: prijs niet algemeen bekend, vraag offerte aan.
Met een thuisbatterij kan een periode van enkele uren perfect overbrugd worden – ook in de winter. Het idee blijft telkens hetzelfde: aan laag vermogen opladen wanneer dit mogelijk is, en aan hoog vermogen terug verbruiken wanneer nodig.
Gemiddelde levensduur thuisbatterij = 10 à 20 jaar
Die bedraagt momenteel ongeveer 10 à 14 jaar, maar door de stijgende stroomprijzen blijft die wel verder zakken.
"Zolang die bestaat, heeft het nauwelijks zin om een thuisbatterij te hebben." Op een later moment, als je juist meer verbruikt dan je opwekt, bijvoorbeeld in de avond, mag je die stroom weer gratis van het elektriciteitsnet halen.
Ja, een wasmachine kan in principe draaien op een thuisbatterij, afhankelijk van het vermogen van de batterij en het energieverbruik van de wasmachine.
Als die leeg is, neem je automatisch stroom af van het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij vergroot je het verbruik van je eigen zonnestroom. Gemiddeld verbruik je ongeveer 30 procent. Met een thuisbatterij gaat dat naar ruim 60 procent.
Een normale omvormer is niet geschikt voor een thuisaccu. Hij kan enkel opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet of uw huishoudelijke apparaten leveren. Om de omvormer geschikt te maken is een extra stroomregelaar (AC charger) nodig. Er bestaan ook hybride omvormers.
Een thuisbatterij is net zo veilig als ieder ander apparaat dat is goedgekeurd in de Europese Unie. Moderne batterijen zijn voorzien van systemen om te voorkomen dat er brand ontstaat.
Helaas is er op dit moment nog geen thuisaccu subsidie beschikbaar. In 2023 is er nog geen subsidie voor thuisbatterij. Met de grote groei van zonnepanelen en opgewekte elektriciteit is het meer opslaan van deze energie goed voor zowel de consument als het elektriciteitsnet.
De thuisbatterij wordt pas echt interessant wanneer je er slimme sturing aan koppelt. Die balanceert je verbruik in overeenstemming met je verbruiksgewoonten, het weer en de productie van je zonnepanelen. Zo geniet je automatisch van de meest voordelige energietarieven en gewoonten.
De huidige terugverdientijd van een thuisbatterij wordt op dit moment geschat tussen 5 en 7 jaar. Als je weet dat een thuisbatterij een levensduur van 20 tot 25 jaar heeft, levert je dat best een mooi rendement op.
Thuisbatterij aansluiten
Voor een correcte werking sluit je eerst de omvormer en de thuisbatterij aan op de zekeringkast. Daarna installeer je een omschakelrelais, die ervoor zorgt dat je automatisch kan wisselen tussen stroom van de thuisbatterij en stroom van het net.
De kosten van 10 zonnepanelen
Dan is het belangrijk om te weten hoeveel je hier ongeveer voor betaalt. Gemiddeld kost een pakket van 10 zonnepanelen rond de €6.900. Dit is het bedrag exclusief btw, maar inclusief montage.
De meest populaire accu die bij een zonne-energie toepassing gebruikt wordt, is een deep-cycle AGM loodaccu. Intercel levert AGM accu's voor zonnepanelen die speciaal ontworpen zijn voor vele malen intensief ontladen en weer opladen, waardoor ze optimaal geschikt zijn voor cyclisch gebruik bij zonne-energie systemen.
Je kunt maar voor een paar dagen stroom opslaan
Wat je in de zomermaanden opwekt, kun je dus niet bewaren voor de donkere wintermaanden. We hebben er wel vertrouwen in dat thuisaccu's steeds slimmer en goedkoper zullen worden.
Welke capaciteit heeft mijn thuisbatterij best? Er wordt aangeraden om een accu van 1 à 1,5 kWh per kWp van de zonnepanelen te hebben. Als je een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp hebt, is het dus ideaal om een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh te bezitten.
Kostprijs plaatsing thuisbatterij
De installatie van de thuisbatterij kost tussen de 1.000 en 3.000 euro. De installatiekosten zijn afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de plaatsing.
thuisbatterij Duitsland: Een thuisbatterij van Duitse merken
Ook hebben de batterijen een lange levensduur en korte reactiesnelheid. Een model thuisaccu van SOLARWATT is de My Reserve thuisbatterij. Deze heeft een opslagcapaciteit van 11 kWh en kost €5.600. Een ander Duits merk is SonnenBaterie.