Deze keerkleppen zitten bij apparaten die direct op de waterleiding zijn aangesloten (onder andere koffieautomaten, vaatwassers, wasmachines en brandslangen). Deze keerklep zit direct gemonteerd op de waterleiding of tapkraan van het apparaat zelf.
Alle toestellen die zijn aangesloten op de waterleiding, zoals koffieautomaten, (vaat)wasmachines, brandslanghaspels, gevelkranen en oogdouches moeten worden aangesloten met een keerklep. De kleppen dragen bij aan een schone en veilige drinkwaterinstallatie. Reden temeer om de keerkleppen goed te onderhouden.
Keerkleppen zorgen ervoor dat water in één richting stroomt en voorkomt dat verontreinigd of besmet water terugstroomt in de hoofdleiding. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de waterleidingdruk wegvalt. Hoe groter de kans op verontreiniging, hoe zwaarder de beveiliging ofwel keerklep moet zijn.
De terugslagklep zorgt ervoor dat water maar één kant op kan stromen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld voorkomen dat legionella zich kan verspreiden. Om vervuild water te vermijden is het belangrijk om regelmatig een keerklep controle uit te laten voeren.
Een terugstroombeveiliging, ook wel terugslagventiel, terugslagklep of keerklep genoemd, is een klep die er voor zorgt dat het water in een drinkwaterinstallatie in één richting stroomt. Door de waterdruk opent de klep zich en sluit daarna bijvoorbeeld door middel van een veer.
Deze terugslagklep sluit je aan op de verzamelleiding van de privéwaterafvoer. Opgelet, het water moet langs de woningzijde in de klep stromen. De aansluiting op de leiding moet waterdicht en drukbestendig gebeuren. Met deze terugslagklep kun je ook een bestaande verzamelput beschermen tegen overdruk.
eventueel kunt ge een verluchtingsrooster plaatsen met van die klepjes die terug toevallen als de motor van de dampkap afslaat. Maar de bekenste plaats om een terugslagklep te zetten is op de afvoer van je vuil water naar de riolering, net voor je aansluit op de riolering.
De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding. Beide zijn dus beveiligingssystemen ter bescherming van je drinkwater.
U moet de waterslagdemper zo dicht mogelijk plaatsen bij de veroorzaker van de waterslag. Dat is dus bij het klapperende of bonkende geluid. Als de wasmachine het probleem is, dan moet u de waterslagdemper plaatsen tussen de wasmachine en de wasmachinekraan in.
Waterslag is een nadelig effect wat zich voordoet in onder andere waterleidingen. Maar in principe kan het voorkomen in allerlei soorten leidingen waar vloeistof onder druk door leidingen stroomt en plotseling in gang of stop gezet kan worden.
Is een keerklepcontrole verplicht? In Nederland is het verplicht om jaarlijks een keerklepcontrole uit te voeren, op basis van Waterwerkblad 1.4G. Hierin staat dat alle aanwezige en controleerbare keerkleppen, of terugstroombeveiliging, jaarlijks gecontroleerd moeten worden.
De beveiliging CA 2096 is een middelzware beveiliging. Zij dient toegepast te worden ter bescherming tegen terugstroming van vloeistoffen (klasse 3), die in enigermate schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid door de aanwezigheid van giftige stoffen.
Keerkleppen met EA beveiliging zijn terugstroombeveiligingseenheden die worden gebruikt om te voorkomen dat er verontreinigd water terug de leiding in stroomt. De interne veer zorgt er voor dat de klep gesloten wordt zodra er water dreigt terug te stromen.
Dat moet ten alle tijden voorkomen worden! Dit is de reden dat de gemeente (drinkwaterleverancier) verplicht stelt dat er een beluchter op de wasmachinekraan zit. De beluchter zorgt ervoor dat er lucht wordt aangezogen in plaats van vervuild water. De beluchter is een oude manier van beveiligen.
Wanneer u een drinkwaterleiding gaat installeren, dient een messing keerklep, ook wel EB keerklep genoemd, te worden geplaatst ter voorkoming van terugstroming van drinkwater van onbekende kwaliteit tot gevarenklasse 2.
Een pvc terugslagklep zorgt dat de vloeistof slechts in één richting door de leiding kan stromen. De klep opent zich vanzelf als er vloeistof onder druk vanuit de juiste richting door wil stromen en sluit automatisch wanneer deze vloeistofstroom en druk stopt.
Klapperende waterleidingen in uw woning worden veroorzaakt door lucht in de leiding. Lucht in de leidingen ontstaat automatisch na verloop van tijd en is op zich niet verontrustend. U kunt het ook simpel oplossen door de leidingen te ontluchten.
Het gaat allereerst om waterslag in de woning, waardoor bij het gebruik van het water een tikkend geluid wordt gehoord. De consument stelt primair dat sprake is van een verborgen gebrek en doet subsidiair een beroep op de garantieregeling.
Dat tikkende geluid dat u hoort wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het uitzetten en/of krimpen van de metalen leidingen in uw woning. Zet u de verwarming aan of hoger? Dan zetten de leidingen uit. Koelen ze af, dan zullen de leidingen krimpen.
Waar de waterslagdemper plaatsen? De waterslagdemper plaatst u zo dicht mogelijk bij de veroorzaker van de waterslag (bonk/klapperend geluid). Wanneer de wasmachine de veroorzaker van de waterslag is, dan plaatst u de waterslagdemper tussen de wasmachinekraan en de wasmachine in.
Kraan moet 25 cm boven het toestel zitten, dan mag het met een beluchter kraan, zoniet dan moet er een keerklep tussen.
De beluchter in de wasmachinekraan voorkomt dat er een vacuüm ontstaat, wanneer er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De leidingen in de straat lopen dan leeg en zuigen lucht en water uit de leidingen in de woning.
Een ventilatie terugslagklep zorgt ervoor dat de lucht in een luchtkanaal zich maar in één richting kan verplaatsen. De lucht kan dus niet terugstromen in de ruimte. Wanneer er geen luchtverplaatsing is, dan zorgen lichte veren in de terugslagklep er namelijk voor dat de terugslagklep gesloten blijft.
Door te kijken waar uw riolering onder de grond loopt en waar het aan de gemeentelijke riolering is aangesloten, kunt u kijken of hier een terugslagbeveiliger tussen zit.
Gebruik een terugslagklep, meteen bij de pomp of onderin aan de zuigleiding. Let bij een tussenklep op de pijl (zuigrichting). Als u een klep onderaan de zuigleiding plaatst bijft deze leiding altijd vol water staan en moet dus vorstvrij geplaatst worden.