Een damp-open folie wordt aan de koude kant (de buitenzijde) geplaatst. De koude kant bevindt zich tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Een damp-open folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt.
Deze variant folie plaats je aan de binnenzijde van een dak of gevel, ook wel de warme kant genoemd. Dampdichte folie wordt ook vaak geplaatst in wanden met een hoge vochtigheidsgraad, zoals bij een badkamer, sauna of een binnenzwembad. Door dampdichte folie toe te passen voorkom je vochtschade aan bouwmaterialen.
Het verschil tussen dampdichte en dampremmende folie is de hoeveelheid vocht die de folie doorlaat. Dampdichte folie heeft een grotere sd-waarde van dampremmende folie en houdt dus meer vocht tegen.
Een dampremmende laag, bijvoorbeeld, moet altijd worden aangebracht aan de binnenzijde (de warme kant van de constructie). Hieronder leggen we uit hoe u kunt bepalen wat de bovenkant of zichtzijde van de folie is.
Een dampremmende folie voorkomt dat restvocht uit het beton in je nieuwe vloer kan trekken en daar schade aan kan veroorzaken. Zeker als je je ondervloer combineert met vloerverwarming, is de kans op het vrijkomen van restvocht uit de ondergrond aanwezig en raden we dus als een vochtwerende folie aan.
Als er vocht in je laminaat komt, kan het gaan kromtrekken, opbollen of loslaten.Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het verstandig om een vochtwerende of dampdichte folie onder je laminaat te leggen.
Waar moet ik dampremmende folie aanbrengen? Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Bij het toepassen van damp-open folies op daken, gevels en muren heeft het de voorkeur om ook een damp-open tape te gebruiken.
Breng de dampremmende folie aan
Boven een badkamer is aanbrengen van een dampremmende folie wel alsnog aan te bevelen, omdat het daar vochtig is. Bij isolatie met glas- of steenwol breng je vervolgens aan de binnenzijde een folie over het isolatiemateriaal aan.
Dit dampscherm is een waterdichte en luchtdichte folie, die de vochtige lucht tegenhoudt en je isolatielaag droog houdt. Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen.
Het is geen probleem om de voorzetwand tegen een geïsoleerde of ongeïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Je hebt wel altijd een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme kant): die laag voorkomt dat er vocht vanuit de woonkamer de muur in trekt en zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt.
Een dampremmende folie voorkomt dat er vocht van binnenuit (warme kant) in de constructie en isolatiemateriaal kan trekken. Een dampremmende folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van binnenuit tegen te houden. Zo is het isolatiemateriaal optimaal beschermd tegen vocht en water.
Uw badge moet naast uw achteruitkijkspiegel op de voorruit worden bevestigd, zodat hij wordt gedetecteerd en de slagboom omhoog gaat. Voor een voertuig met een athermische voorruit is het essentieel om de beugel in de gestippelde zone naast de centrale achteruitkijkspiegel te bevestigen.
Plastic folie wordt ook wel PE folie genoemd. Deze plastic dampdichte folie is 0.2mm dik en kan dienen als dampremmende folie.
Daken en gevels worden aan de binnenkant voorzien van een 125S dampremmende folie die gecombineerd moet worden met een goede luchtdichting. Overtollig vocht kan daarmee de ruimte verlaten, zonder dat daarbij de constructie aangetast zal worden.
Een dampdichte folie voorkomt dat er vocht en water van binnenuit (warme kant) in je constructie en isolatiemateriaal kan trekken. De folie is waterdicht (waterkerend) om zo vocht en water van binnenuit tegen te houden.
Dampdichte isolatiefolie voorkomt dat de lucht door kan dringen naar plaatsen waar het koud genoeg is om condens te vormen. Door de constructie en de isolatiefolie te beschermen tegen dit vocht, zorgt u ervoor dat de constructie niet wordt aangetast en de isolatiewaarde zijn kwaliteit behoudt.
Aluminium tape kunt u gebruiken voor het damp- en luchtdicht afplakken van naden en kieren.
Folie plaatsen voor dakpanplaten
Een waterdichte dampopen folie is de beste keuze, aangezien deze folie ervoor zorgt dat water van buitenaf minder makkelijk naar binnen kan dringen, terwijl damp van binnenuit sneller afgevoerd kan worden.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Voor het isoleren van de bodem wordt gebruik gemaakt van dampremmende folie, zoals bijvoorbeeld de dampremmende Miofol folie of een stevige PE folie. De daadwerkelijke isolatie dient direct onder de vloer te worden aangebracht. Bij een houten vloer kunt u denken aan Rockwool 210 of Rockwool 123. Rockwool.
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Miofol® AVS 4 wordt toegepast als dampdichte scheidingslaag onder een cementdekvloer. Miofol® AVS 4 is speciaal ontwikkeld voor gebruik onder dekvloeren waarin vloerverwarming is verwerkt. De gecoate aluminium toplaag zorgt voor een optimale geleiding van de warmte, waardoor de dekvloer snel en gelijkmatig opwarmt.
Productinformatie Dampdichte PE Folie. Onze dampdichte PE folie (polyethyleenfolie) is geschikt als vochtscherm voor onder zwevende vloeren, maar ook onder ondervloeren voor vinyl vloeren, PVC vloeren en marmoleum vloeren.