Het land strekt zich uit van de gematigde klimaatzone in het zuiden tot het koele noorden. Je kunt in Zweden eindeloos zwerven, per auto, fiets of te voet, want het is nergens druk. Het Zweedse landschap is fascinerend, met veel rust en ruimte. De natuur kan spectaculair zijn en nodigt uit tot avontuur.
Zweden is een veilig vakantieland en ook Stockholm is een veilige stad. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's, alleen is er in de grote steden sprake van lichte criminaliteit, zoals zakkenrollen. Daarnaast is er in de grote steden een toename van gewelddadige afrekeningen in het criminele circuit.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Voor Zweden is het aan te raden om voor ieder weertype kleding mee te nemen. In de zomermaanden kunnen de temperaturen flink oplopen, maar een vest of trui voor een koelere avond is ook nodig. Laagjeskleding komt hierbij goed van pas.
Betalen: Contant bij de brug in Zweedse kronen, Deense kronen of euro's. Met een pinpas (bankpas of gangbare creditcard, waaronder de ANWB Mastercard en ANWB Visa Card).
Verbanddoos en brandblusser - Geadviseerd wordt om een verbanddoos en een brandblusser mee te nemen. Sleepkabel en startkabels - Geadviseerd wordt om een sleepkabel en startkabels mee te nemen. Reservelampen - Ook wordt geadviseerd om reservelampen mee te nemen.
In Zweden komen – net als in Nederland – slangen voor, vooral ringslangen en adders. Het grote verschil met Nederland is dat je ze hier ook echt regelmatig tegen het kronkelige lijf loopt!
In Zweden mag je overal waar je wilt wildkamperen, met een paar uitzonderingen hier en daar. Door het allemansrecht heb je het recht om te genieten van ieder stuk natuur tenzij het land eigendom is van iemand. Dat betekent dat je voor maximaal 24 uur ergens mag slapen in het wild.
Enkele gemeenten erkennen de euro als officieel betaalmiddel; daarbuiten wordt de euro vooral geaccepteerd in toeristische gebieden. Invoering van de euro laat op zich wachten, Zweden tracht al jarenlang onder zijn verplichting uit te komen.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
De archipel van Stockholm
Een verbazingwekkende 43% van de meer dan 2500 Zweden die deelnamen aan het onderzoek antwoordde dat de archipel van Stockholm de mooiste plek in het land is.
De enige echte officiële fjord van Zweden bevindt zich bij Lysekil. Vlakbij de stad is het zo'n 40 meter diep, maar verderop wel 120 meter. Dit zorgt voor een bijzondere biodiversiteit die meer past bij een locatie dieper in zee.
Contanten meenemen
Als u op reis in de EU 10.000 euro of meer in contanten of het equivalent daarvan in een andere munteenheid wilt meenemen van het ene naar het andere EU-land, moet u aan de douane van de landen die u aandoet, vragen of u dat bedrag moet aangeven bij vertrek, doorreis of aankomst.
In Zweden reed men sinds mensenheugenis aan de linkerkant van de weg. Het idee om rechts te gaan rijden werd al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geopperd. Er was echter steeds een grote meerderheid tegen het plan om te wisselen van rechts naar links.
Alhoewel 'mooist' natuurlijk heel relatief is, vermoed ik dat de meeste mensen Noorwegen landschappelijk gezien als mooier dan Zweden bestempelen. De Noorse fjorden zijn natuurlijk de belangrijkste trekpleister, gevolgd door de gletsjers en de noordelijke Lofoten en Vesterålen.
Dankzij het concept 'allemansrecht' is wildkamperen in Zweden toegelaten en mag je er vrij van de natuur genieten. Met uitgestrekte natuur en afgelegen plekjes heeft Zweden bovendien alle troeven in huis voor een prachtige vakantie.
Door het allemansrecht mag je in principe overal in de natuur van Zweden en Noorwegen wildkamperen, tenzij er anders wordt aangeven. Zie je een mooi plekje en bevind zich dit op privé grond, vraag de eigenaar dan wel altijd om toestemming.
Die slang glijdt echt wel weg, want die vindt ons veel te groot. Het enige dier dat echt gevaarlijk is, is de schapenteek, die ook in Nederland massaal in de natuur voorkomt.
De Zweedse wolf leeft in Midden-Zweden. In de regio's Dalarna, Västmanland, Örebro, Berslagen, Gävleborg of Värmland heb je de grootste kans om één van de naar schatting 400 tot 500 wolven te zien. Net zoals de beer is de wolf eerder verlegen. Ze zijn vooral actief 's nachts en zijn goed gecamoufleerd.
De gewone adder (latijnse naam: vipera berus) is de enige giftige slang die in België voorkomt. Haar gif kan diep in de weefsels doordringen. De ernst van de beet hangt af van de hoeveelheid gif dat werd geïnjecteerd.
Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Systembolaget is 20 jaar.
Geen vignet voor Zweden
Je hebt dus niet, zoals in bijvoorbeeld Tsjechië en Slovenië, een vignet nodig voor de snelwegen in Zweden. Je hoeft van tevoren niets te doen en het wijst zich allemaal vanzelf.
Overschrijding van 11 tot 15 km/h: vanaf SEK 2.000. Overschrijding van 16 tot 20 km/h: vanaf SEK 2.400. Overschrijding van 21 tot 25 km/h: vanaf SEK 2.800. Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf SEK 3.200.