Soms eten we zonder dat we erbij stilstaan. In plaats van beredeneerd te eten, wordt ons eetgedrag gestuurd door automatische en impulsieve drijfveren. Denk daarbij aan emoties en gewoonten die je eetgedrag sturen, zonder dat je er zelf bij stilstaat.
Wat is emotie-eten? Wie bij lastige emoties grijpt naar (ongezond) eten, is misschien wel een emotie eter. Emotie-eten gebeurt zodra er lastige gevoelens opkomen. Het eten leidt af van deze gevoelens en biedt tijdelijk 'troost'.
Maar dan is er ook nog emotionele honger. Je hebt ergens zin in en het maakt vaak niet zoveel uit wat het precies is. Deze 'honger' komt vaak plotseling opzetten en kan zelfs al heel snel na een maaltijd opkomen.
Waarom eet ik uit emotie? Emotie eten doe je door jezelf beter te voelen. Tijdens het eten van de zak chips of de reep chocolade voel je je ook even beter. De kauwbewegingen geven je afleiding.
De basis van de methode wordt gevormd door mindful eten. Van Kaathoven: 'Te veel eten heeft meer te maken met hoe en waarom je eet dan met wat je eet. Daarom is het belangrijk om rustig en geconcentreerd te leren eten, alle zintuigen te gebruiken en langzamer te eten.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Daarnaast speelt ook het gelukshormoon serotonine een belangrijke rol. Als je veel verdriet hebt kan het zijn dat je serotoninegehalte laag is. Door suiker of snelle koolhydraten te eten gaat je lichaam deze stof weer aanmaken en voel je je al snel beter.
Hoofdhonger is een honger die plotseling opkomt. Je hebt dan een dringende (soms zelfs dwangmatige) behoefte om iets zoets, zouts of vets te eten. Deze hoofdhonger valt niet te stillen met chocola, koek of chips.
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.
Bij intuïtief eten eet je op basis van honger en verzadiging. Oftewel je eet wat wanneer je lichaam erom vraagt. Je sluit hierbij geen voedingsproducten uit, zoals wel het geval is bij rigide eten.
Honger is het signaal van je lichaam dat er een behoefte is aan eten. Voedsel is namelijk een primaire levensbehoefte en een hongersignaal is dus zeer nuttig en zelfs noodzakelijk om te kunnen overleven. Ons lichaam heeft dagelijks behoefte aan een bepaalde hoeveelheid energie.
Wanneer je een eetbui hebt, heeft dat vaak een oorzaak die niets te maken heeft met fysieke trek hebben. Stress, een slechte dag of eenzaamheid; ze behoren allemaal tot de oorzaken. Neem op het moment dat je een eetbui voelt opkomen even tijd voor jezelf.
Vaak hoor je over mensen die hun zorgen of stress juist weg eten, maar soms kan stress er juist voor zorgen dat je eetlust wegtrekt. Eén reden is dat stress zorgt dat je lichaam een hormoon genaamd epinefrine aanmaakt, ook wel adrenaline genoemd, waardoor je tijdelijk minder honger ervaart.
Maaghonger
Je maag trekt, voelt leeg en kan zelfs gaan knorren. Je hebt te lang niet gegeten.
Maaghonger is de echte honger. Je lichaam heeft bouw- en voedingsstoffen nodig. Maaghonger komt omdat je maag leeg voelt en je maag knort misschien ook wel.
Eten uit emotie (hoofdhonger) is iets heel anders dan eten uit trek (buikhonger). Bij buikhonger heeft je lichaam energie nodig, en moet je eten. Bij hoofdhonger heb je een bepaalde emotie wat je door middel van eten weg wilt krijgen.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Zorg goed voor je lichaam
Als je uitgerust bent en regelmatig een pauze neemt, kun je veel beter omgaan met stress en emoties. Ook frisse buitenlucht en sporten helpen hierbij. Zorg voor een gezond eetpatroon: eet zo puur en onbewerkt mogelijk, drie maaltijden per dag en voldoende van alle voedingstoffen.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
Verandering kost dus tijd. Het kost 21 dagen om aan een nieuwe gewoonte te wennen, en pas na 100 dagen is het daadwerkelijk nieuw gedrag (het nieuwe platgelopen paadje). Het gaat niet zonder slag of stoot.
Eetgedrag is complex gedrag dat beïnvloed wordt door veel verschillende factoren, zowel intern (bijvoorbeeld honger), als extern (bijvoorbeeld portiegrootte) en eetgedrag van je vrienden. In een omgeving waar voortdurend eten aanwezig is, zou het verstandig zijn als we alleen eten als we honger hebben.
Je hebt te veel stress. Nog zo'n emotioneel probleem: stress. Het kost ontzettend veel energie als je de hele dag druk bezig bent. En zelfs het idee dat je de hele dag druk bezig zou moeten zijn zorgt vaak al voor enorme eetbuien.