Sinds 2021 mag het E-peil van een nieuwbouwwoning niet hoger zijn dan 30. Die normen voor een nieuwbouwwoning worden steeds strenger. Zo'n 10 jaar geleden mocht het E-peil bijvoorbeeld niet hoger dan 80 zijn. Ook bij ingrijpende energetische renovaties moet je rekening houden met het E-peil.
Het E-peil van een woning geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger het gebouw en dus hoe lager jouw energiefactuur op het einde van de maand. Een laag E-peil is één van de eisen op gebied van energieprestatie (EPB) voor nieuwbouw en energetische verbouwingen.
Bouwjaar tot en met 2000 Niet-elektrisch verwarmd: een score tot 150 valt als goed te catalogeren. Bouwjaar 2001 heden Niet-elektrisch verwarmd: een score tot 120 valt als goed te catalogeren.
Het toont hoe energiezuinig een gebouw is in standaardomstandigheden. De algemene regel is eenvoudig: hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Hoe hoger het is, hoe minder zuinig … en hoe dieper je dus in je buidel zal moeten tasten om de energiefactuur te betalen.
Voor bouwaanvragen vanaf 2023 moet ter compensatie een E-peil van E20 worden behaald (in plaats van E30). Voor bouwaanvragen in 2022 was dat E25.
Per zonnepaneel kan je rekenen op een daling van het E-peil met 1 tot 1,5 punten (opgelet dit is een indicatief cijfer. Laat steeds een correcte berekening uitvoeren door jouw EPB-verslaggever).
Vanaf 2011 geldt de strengere norm van 0,6 voor woningen. Vanaf 2015 is de EPC-norm voor woningen veranderd naar 0,4. Per 1 januari 2021 wordt de EPC vervangen door de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).
Neen, een E-peil is niet hetzelfde als de energiescore op het EPC. Het E-peil voor nieuwbouw is een dimensie loos getal dat begint met de letter E. De energieprestatiescore (berekende energieverbruik) op het EPC wordt uitgedrukt in kWh/m2 (kilowattuur per vierkante meter).
Een negatief E-peil (bijvoorbeeld E-10) toont aan dat de woning minder energie verbruikt dan de woning produceert. Dat betekent bijvoorbeeld dat de fotovoltaïsche panelen of zonnepanelen van de woning meer energie opwekken dan de woning verbruikt.
Zo moeten tegen 2050 alle woningen, zowel huizen als appartementen, energiezuinig zijn en een E-peil van 60 halen. Voor nieuwbouwwoningen is een E-peil van 30 al reeds de norm. Ook voor ingrijpende energetische renovaties liggen er normen vast.
Renovatie verplicht bij aankoop in Vlaanderen sinds 2023
Het is niet zo dat alle woningen systematisch gerenoveerd moeten worden elke keer dat ze van eigenaar veranderen. Concreet gaat het om elke woning met EPC-waarde E of F, die moeten teruggebracht worden naar minstens niveau D (tussen 300-400 KW/jaar).
Hoe kan een warmtepomp het E-peil helpen verlagen
Met behulp van warmtepompen zakt het E-peil gemiddeld 20 tot 30 punten. Warmtepompen leveren aldus een zeer goede bijdrage tot een gunstig E-peil. Warmtepompen zorgen immers voor gratis energie uit de omgeving en kunnen daardoor zeer energievriendelijke warmte bieden.
Het E-peil hangt onder meer af van de vorm en de luchtdichtheid van het gebouw, de oriëntatie en de beglazing.
Met een isolatielaag van 22 centimeter verhoog je het EPC label van een rijtjeshuis van E naar D. Voor eenhoekhuis of een vrijstaand huis is alleen dakisolatie niet genoeg. Als je niets anders doet, komt het huis nog steeds niet van zijn F label af.
Als je binnen de 5 jaar renovaties uitvoert die je woning van EPC-label D, E of F opkrikken naar label A, B of C, dan krijg je een premie tussen de € 2.500 en € 5.000. De grootte van de premie is afhankelijk van het type woning en het beoogde EPC-label.
Wat zegt u EPC-label over uw woning? Woningen met A of A+ label zijn klaar om te verwarmen via een warmtepomp.
Het plaatsen van dakisolatie is een relatief goedkope ingreep die je EPC score meer dan 50% kan verbeteren.
Heb je nu een woning gekocht met EPC-label E of F, dan moet je binnen de 5 jaar maatregelen nemen om de EPC-score minstens op D te brengen. Na de werken laat je een nieuw EPC opmaken. Ook hier geldt dat je de EPC-score beter meteen hoog genoeg brengt om op de lange termijn goed te zitten.
Wat betekent E-peil 20 op uw energiefactuur? Met een Epeil van 20 heb je 2 voordelen. Geen onroerende voorheffing gedurende 5 jaar De overheid geeft een korting van 100% op onroerende voorheffing gedurende de eerste 5 jaar.