Bij Albert Heijn kun je betalen met creditcards van MasterCard, VISA en American Express (AMEX). Daarnaast kun je ook betalen met pin en contant geld.
De reden dat Albert Heijn geen creditcards accepteert, zijn de transactiekosten die de supermarktketen aan de bank of creditcarduitgever moet betalen voor iedere transactie. Deze toeslag ligt op 0,3 procent van de kassabon voor creditcards van VISA of Mastercard.
In onze winkels kun je betalen met een consumptiecheque van Monizze en Edenred. De cheques van Sodexo accepteren wij niet. Let hierbij wel op, er wordt pas saldo van je consumptiecheque afgehaald wanneer het saldo van je maaltijdcheque ontoereikend is.
Maaltijdcheques zijn specifiek voor voeding, ecocheques alleen voor ecologische producten. “Maar een consumentencheque gaat veel breder, daarmee kun je zelfs cadeaubonnen betalen”, zegt Marinus. “De netwerken overlappen elkaar dus.”
Maaltijdcheques kunnen enkel gebruikt worden voor de aankoop van food artikelen. Consumptiecheques kunnen gebruikt worden voor de aankoop van zowel food als non-food artikelen. Vervolgens zijn er tal van mogelijkheden om zo min mogelijk de toetsen van de betaalterminal aan te raken.
De bezorger genereert een QR-code op zijn/haar armtoestel. De klant scant het betaalverzoek met de Albert Heijn app en wordt vervolgens automatisch doorgeleid naar zijn of haar eigen bank app. Dat kan elke bank in Nederland zijn. De bezorger ziet direct of de betaling is gelukt.
We vragen op dit moment al onze klanten om zoveel mogelijk met pin te betalen om hand-op-handcontact te voorkomen. Als je echt niet kan pinnen, kun je altijd nog contant betalen. We vragen je het contante geld op het betaalplateau te leggen zodat er geen hand-op-handcontact hoeft plaats te vinden.
Betalen in winkels en restaurants
In een winkel of horecaonderneming kun je contactloos betalen met de creditcard. Daarvoor houd je de kaart net als een bankpas dicht naast of boven de betaalautomaat. Voor bedragen tot 50 euro per keer is geen pincode nodig.
In een Nederlandse winkel betalen met een biljet van honderd euro is niet of nauwelijks mogelijk. Winkeliers hebben de coupure in de ban gedaan, stelt MKB Nederland. “Negen van de tien winkels weigeren het. Ze zijn bang dat ze vals zijn”, zegt een woordvoerder van de ondernemersorganisatie.
Wanneer u in de winkel bent, kunt u in de Albert Heijn app de functionaliteit zelfscan gebruiken. Hiervoor scant u eerst uw bonuskaart, daarna kunt u alle producten scannen. Als u alle producten gescand heeft, kunt u afrekenen op het zelfscanplein door de barcode op de telefoon te scannen bij de betaalpaal.
Alle creditcards die in Nederland worden uitgegeven door banken en door ICS, hebben een veilige betaalchip en een pincode, net als bij een gewone bankpas. Met een creditcard betaalt u in Europa op dezelfde manier als met een bankpas, ook contactloos.
Met een creditcard is het dikwijls mogelijk om meer geld op te nemen dan met een bankpas, zeker in het buitenland kan dat handig zijn. Met een creditcard kunt u veilig en (bijna) overal online winkelen. Bij veel buitenlandse sites kunt u bijvoorbeeld niet met iDEAL betalen. Een creditcard is fraudegevoelig.
Je creditcard gebruiken zonder pincode
In sommige gevallen kun je ook zonder pincode betalen met je creditcard. Dit heet contactloos betalen en dat is aan een aantal voorwaarden verbonden.
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel geven winkeliers meestal aan welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.
Alle aankopen die meer kosten dan €10.000 mag u niet contant betalen.
Nu consumenten en ondernemers samen het digitale betalingsverkeer hebben omarmd, lijkt het verdwijnen van contant geld slechts een kwestie van tijd. Volgens een onderzoek van onlinebank Knab verwacht 57 procent van de Nederlanders dat je tegen 2030 bijna nergens meer contant kunt betalen.
Maar ook bij de traditionele supermarkten kun je je boodschappen dikwijls gratis laten bezorgen. Spar bezorgt namelijk vanaf 50 euro (exclusief statiegeld) ook gratis aan huis. Supermarkten als Jumbo en Albert Heijn rekenen nu nog wel servicekosten voor thuisbezorging.
Gebruikers van de meest recente versie van de AH-app hebben deze optie. Met de app van de grootgrutter scannen ze een QR-code op de terminal van de bezorger. Dat is een unieke code die ervoor zorgt dat de bankapp op de smartphone opstart. Een pincode volstaat om de betaling af te ronden.
Het minimale bestelbedrag bij www.ah.nl bedraagt 50,00 euro exclusief, servicekosten, emballage en statiegeld voor klapkratten, met uitzondering voor bestellingen die worden opgehaald bij Pick Up Points, hiervoor geldt een minimum bestelbedrag van 40,00 euro.
Je kan betalen met consumptiecheques in je Colruyt-winkel. We aanvaarden digitale consumptiecheques van Monizze, Edenred en Sodexo. Deze zijn digitale cheques die samen met de (digitale) maaltijdcheques worden opgeladen en die enkel bruikbaar zijn voor voedingsartikelen.
U kunt de coronapremie gebruiken om voor allerlei producten en diensten te betalen: voeding, kleding, een massage, filmtickets,… Toch zijn online aankopen via webshops niet toegestaan, behalve als het mogelijk is om de aangekochte goederen of diensten fysiek te gaan afhalen of te benutten in een verkooppunt.