Elk jaar jouw grond spitten is niet nodig. Er is een alternatief tuingereedschap dat beter is voor jouw grond én rug: de woelvork of grelinette. Deze is ontworpen om de grond diep los te maken, zonder die te keren.
Voordelen woelvork
Woelen gaat veel vlotter dan spitten: een woelvork is al snel drie keer zo breed als een spade en het werk gaat makkelijker. Gemiddeld kun je zo'n honderd vierkante meter per uur bewerken met de woelvork. Spitten belast onder andere de rug, gewrichten en pezen.
Meerdere woelvorken hebben het in de test goed gedaan. Maar de absolute topper is de Cecotec Guérilu. Volgens Lieven David van ecologische tuinvereniging Velt is het een echte aanrader. “Deze woelvork is duidelijk ontworpen en gemaakt door een ambachtsman”, zegt hij.
De woelriek of woelvork heeft vele namen, maar we hebben het dus over een soort brede vork, waarmee je de grond verlucht zonder te keren. Een ergonomische, ecologische vervanger voor de spade dus.
Een spitvork gebruik je om grond los te woelen en zo ook dieper wortelende planten met een uitgebreider wortelstelsel uit de aarde te tillen. Dit werkt ook goed op zware grond. Een spitvork gebruik je bij de voorbereiding van de moestuin of het klaarleggen van grond voor de aanleg van een border.
Werk bij het spitten goed verteerde compost onder om de structuur van de grond te verbeteren. De vorst kan de ruwe kluiten breken en de grond beter bewerkbaar maken. Spit nooit als de grond erg nat is.
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
De meeste merken kiezen voor een spitvork gemaakt uit Essenhout. Essenhout is vrij taai en breekt niet snel doormidden. Je kunt flink wat kracht uitoefenen op de vork voordat deze kapot gaat. Ondanks dat het hout sterk is blijft Essenhout buigzaam.
Maak voor twee steek diep spitten een geul van 40-60 cm breed en één steek diep. Die grond hou je apart en gebruik je later om de laatste geul te vullen. De grond onderin de geul maak je los met een spitvork. NIET omspitten dus.
Een tuinfrees is een handige machine om de grond om te zetten en te verbeteren. Het is veel minder arbeidsintensief of tijdrovend dan alternatieve methodes zoals ploegen of spitten. Met een tuinfrees verkrijg je een mooi oppervlak dat gemakkelijk te bewerken is. Daarnaast worden ook onkruidresten stukgemaakt.
Onmisbaar in de moestuin
In de moestuin kun je niet zonder een hark. Je maakt er de aarde mee fijn, voor het zaaien of planten, egaliseert er moestuinbedjes mee en harkt er vers gewied onkruid mee bijeen.
Bij Welkoop hebben we vorken en rieken in verschillende soorten. Zoals een paardenstalvork, mestvork of aardappelriek. Ook kun je bij ons een spitvork of hooivork kopen. Onze vorken en rieken van Welkoop Select zijn van hoogwaardige kwaliteit.
Een normale riek wordt mestriek of mestvork genoemd. Als de tanden gebogen zijn spreekt men over een haakse riek. Een riek is onmisbaar voor het opladen van plantenresten en compost.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
Een veel gebruikte methode om de grond los te werken is spitten. Dit wordt in de meeste gevallen met een spade of een spitvork gedaan. Het spitten van de ondergrond is een intensieve klus die ook nog een best zwaar is voor je lichaam. Met het spitten van de ondergrond werk je de bovenste laag onder.
Harde kleigrond kun je spitten met een goede stevige spade, maar ga nooit hele scheppen tegelijk proberen te nemen. Eerst stukje bij beetje ene klein kuiltje graven. Heb je eenmaal genoeg diepte om de hele spade in te steken, dan kun je van daaruit verder spitten.
In de literatuur staat dat spitten als grondbewerking beter is dan ploegen. De oorzaak hiervan is dat de spitmachine de trekker vooruit duwt, waardoor er geen versmering ontstaat. De spitmachine zorgde ervoor dat veel organisch materiaal zich mooi verdeelt in de bouwvoor.
De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
Tuin egaliseren: prijs per m²
De prijs voor het nivelleren van je tuin hangt af van vele factoren: de oppervlakte van je tuin, de bodemsamenstelling, de aan- en afvoer van aarde, zand en puin, … Gemiddeld kost het egaliseren van een tuin tussen de € 15 à € 25 per m² (incl. btw & plaatsing).
Een hark is tuingereedschap dat je voor verschillende toepassingen kan gebruiken: grond zaaiklaar maken, onkruid, gras of bladeren bijeen harken of grond fijn maken en egaliseren. Er bestaan twee types harken: de vuilhark en de egaliseerhark.
Tuinkrabber. Gereedschap met kromme tanden om de grond (tussen gewassen) los te maken en het onkruid te bestrijden.
Schoffelen verstoort jouw tuinbodem
Zaden uit de bodem komen naar boven en kiemen. Je graaft het bodemleven onder zodat het uitsterft en je bodem niet de kans krijgt om een gezonde structuur te ontwikkelen. De losgemaakte grond droogt sterker uit en spoelt bij regenweer gemakkelijk weg (erosie).