Ook röntgenfoto's kan je bij je apotheker binnenbrengen maar je kan hiermee ook terecht op het containerpark bij KGA. Het zilver uit röntgenfoto's wordt gerecycleerd.
Blaas nieuw leven in je oude foto-/video-apparaten en breng ze gratis naar het recyclagepark, waar ze verwerkt worden tot herbruikbare materialen. Want ze bevatten per definitie veel elektrische en elektronische componenten die best correct gerecycleerd worden.
Kan ik met restafval terecht op het recyclagepark? Neen, met restafval kan je niet terecht op de recyclageparken. Dit geldt ook voor aarde en groente- en fruitafval.
Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Waar kan je piepschuim kwijt? Zuiver piepschuim kan je naar het recyclagepark brengen. Dit is gratis. Vervuilde piepschuim doe je in de grijze restafvalcontainer of sorteer je bij grofvuil als het om grote stukken gaat die niet in de grijze restafvalcontainer passen.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Wat is zeker niet welkom? GFT (keukenafval) wordt niet aanvaard op het recyclagepark. alles wat in de grijze container voor restfractie kan, moet je meegeven met de inzameling aan huis. Je mag er niet mee naar het recyclagepark.
Afval naar het containerpark brengen is in principe gratis: je kan er terecht met oud papier, karton, pmd, glazen flessen en bokalen, maar ook elektrische en elektronische toestellen. Grof huisvuil zoals oude zetels of oude salon mogen ook bij het containerpark terecht, echter tegen betaling.
Waar mag je as wél weggooien? Heb je nog as over? Dan mag dat ingezameld worden bij het restafval. Er wordt namelijk geen grondstof meer uit as gehaald.
De enige juiste plaats voor een gebruikte naald of spuit is in een naaldcontainer bij het Klein Gevaarlijk Afval. Je kan deze naaldcontainers verkrijgen bij de apotheker, de medishops of – als je diabetespatiënt bent – bij de Vlaamse diabetesvereniging (www.diabetes.be – 0800 96 333).
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.
Gebruik vooral een product waar je je prettig bij voelt. Spoel menstruatieproducten nooit door de WC. Dit verstopt het riool. Gebruikte wegwerptampons en –maandverband horen bij het restafval.
Als het zijn beste tijd gehad heeft, kunt u het inleveren bij een milieustraat. Nu de feestdagen eraan komen gaat u wellicht meer olie of vet gebruiken in de keuken. Wees er in de decembermaand dus extra alert op hoe u hiermee omgaat na het koken. Een lekker eitje gebakken en zit er nog vet in de pan?
Bij sommige supermarkten of winkelcentra staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. U kunt daar uw oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. En textiel zoals handdoeken, washandjes, tafellakens en dekbedovertrekken.
€0,40 per kilo. We zamelen kleding en schoenen in die u zelf niet meer draagt, maar nog wel zo mooi, netjes en modieus is dat we er nog iemand een plezier mee kunnen doen. Dit wordt bij ons gewogen en ingenomen en u krijgt het aantal kilo's dat hieraan voldoet direct contant of per bank uitbetaald!
Stop je zak met kleding in de bak
Natuurlijk gooi je je oude kleren en schoenen niet bij het restafval. Je brengt ze gewoon naar de textielbak (of kledingcontainer). Je mag daar vrijwel alle kleren en schoenen in stoppen, ook als ze gescheurd of versleten zijn.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Bij het plastic afval wordt piepschuim niet goed verwerkt en bij het restafval wordt het verbrand. Zonde! Want piepschuim is een kunststof die heel geschikt is om te recyclen. Bovendien raakt uw prullenbak voor restafval nu minder snel vol!
Alle plastic verpakkingen mogen nu bij PMD
In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Daar komen nu alle andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.