De Fransen staan op nummer twee met 8,6 miljoen wintersporters en Oostenrijk en Zwitserland hebben er ongeveer 3 miljoen.
Skiën in Oostenrijk
Per jaar gaan ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport. Oostenrijk is veruit het populairste land en trekt 60 tot 65 procent van alle Nederlandse wintersporters. Dit is dan ook de reden dat er veel populaire Oostenrijkse wintersport bestemmingen zijn.
Er zijn 300 miljoen wintersporters wereldwijd
Wereldwijd zijn er ruim 300 miljoen skiërs en snowboarders. In 2021 is het aantal iets teruggelopen, dit komt omdat veel gebieden niet open waren of minder lang door de corona pandemie.
In skiseizoen 2021/2022 kwamen in Oostenrijk 23 mensen om het leven buiten de pistes en raakten bijna 700 mensen gewond. Zeker het aantal gewonden komt ruim boven het gemiddelde uit. Over de afgelopen 10 jaar ligt het gemiddelde aantal mensen dat buiten de pistes gewond raakt, rond de 500.
De populairste bestemming was opnieuw Oostenrijk (52 procent), gevolgd door Frankrijk (17 procent) en Duitsland (13 procent). Een grote meerderheid – ruim 8 op de 10 - reisde met de auto om vervolgens te gaan skiën (78 procent), snowboarden (10 procent) of wandelen (10 procent).
Sankt Moritz is uitgegroeid tot een wintersportgebied waar de rijken der aarde zich thuis voelen. Het gebied omvat 321 kilometer pistes, vooral geschikt voor gevorderden (60% rode pistes). Sankt Moritz ligt op grote hoogte en is dus sneeuwzeker. Er zijn ook vele mogelijkheden voor off-piste skiën.
Oostenrijk is al jaren de nummer 1 wintersportbestemming van Nederlanders.
Het aantal ski-ongelukken en doden is in het wintersportseizoen van 2018/2019 wederom gedaald. Vorig seizoen waren er 102 sterfgevallen, dit seizoen zijn dat er 93. Het aantal doden door lawines is helaas wel gestegen.
Uit cijfers blijkt dat één op de zeventien wintersporters geblesseerd raakt tijdens een ski-ongeluk. Een knieblessure is bij skiërs verreweg het meest voorkomende letsel.
In 2020 boekte Oostenrijk 66 miljoen overnachtingen van gasten uit het buitenland, en stond daarmee op de 1e plaats (van 29) in Europa.
Gemiddeld kost een weekje wintersport zo'n 600 euro per persoon. Een gezin van vier personen betaalt dus al snel rond de 2000 euro voor een weekje wintersport.
7% Nederlanders op wintersportvakantie
De kerst- en krokusperiode zijn de populaire momenten voor wintersport. Zeven procent van de Nederlanders gaat in de winter van 2016/2017 op wintersport (figuur 1).
Een lange dag op ski's kan behoorlijk vermoeiend zijn. Als je vóór je skivakantie al aan je conditie werkt, zal het veel gemakkelijker zijn om te beginnen met skiën of snowboarden. Kracht, uithoudingsvermogen en beweeglijkheid zijn hierbij absolute voordelen.
Oostenrijk is met ruim de helft van alle wintersportvakanties veruit de belangrijkste bestemming voor de Nederlandse wintersporter. Frankrijk staat met één op de vijf wintersportvakanties op de tweede plaats. Duitsland is met 10 procent derde. Daarna volgt Zwitserland met een aandeel van 7 procent.
Tirol is ongetwijfeld de bekendste deelstaat van Oostenrijk. Tirol is onder Nederlandse wintersporters zelfs de meest populaire regio in de hele Alpen. Uit onderzoek van Statistik Austria blijkt dat van alle overnachtingen 's winters bijna 13% uit Nederland komt.
Een paar ski's gaan tegenwoordig tussen de 80 en 100 skidagen mee. Als je ski's ouder zijn dan 10 jaar zijn maar nog niet zoveel skidagen hebben gehad is het te overwegen om toch nieuwe ski's te kopen omdat de techniek en materialen weer zoveel verbeterd zijn dat nieuwe ski's je veel meer plezier op de piste geven.
Hetzelfde geldt voor de skiërs. Kent u de reactiesnelheid die u nodig hebt om een obstakel te vermijden wanneer u met hoge snelheid van de piste afdaalt? Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
De 31-jarige Simon Billy skiede gisteren met 255,5 kilometer per uur van de steile piste Chabrières af. Niemand anders ging ooit zo hard. Het vorige wereldrecord werd gevestigd door de Italiaan Ivan Origone, die er in 2016 met 254,958 kilometer per uur naar beneden raasde.
Zolang je fysiek gewoon fit bent kun je met overgewicht gewoon skiën ook als je de techniek nog niet 100% beheerst.
Skiën is een goede workout voor het hele lichaam en versterkt de spieren. Helemaal niet gek dus dat je de eerste dagen last hebt van spierpijn! Wie met een actieve houding skiet krijgt een sterkere core en traint het hele lichaam.
De gemiddelde skiër verbruikt tussen de 400 en 560 calorieën per uur. Voor het gemak gaan we even uit van een gemiddelde skiër. Hij of zij pakt graag de rode piste en gaat soepel naar beneden. Af en toe doet deze gemiddelde skiër extra z'n best om sportief te skiën.
Val-Thorens is het hoogste skistation van Europa en het hoogste punt van het domaine des 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld met meer dan 600 km skipistes en is open van 26 november 2022 tot 8 mei 2023.
Zo'n 1 miljoen Nederlanders gaan dit seizoen op wintersport, van wie ongeveer een derde de komende weken.
Waarom op wintersport in Oostenrijk? De meest uitdagende pistes, kindvriendelijke skigebieden, gezellige wintersportdorpen en een bruisende après-ski: een skivakantie in Oostenrijk bied je alles voor de mooiste avonturen in de sneeuw.