DeDC-isolatieschakelaar voor zonnepanelenis een elektrisch beveiligingsapparaat dat zichzelf handmatig kan loskoppelen van de modules in het fotovoltaïsche systeem op zonne-energie.In fotovoltaïsche toepassingen worden PV DC-isolatoren gebruikt om zonnepanelen handmatig los te koppelen voor onderhoud, installatie of ...
DC-kant/gelijkstroom
De zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom (DC). De omvormer heeft een DC-kant (direct current) met één of meerdere inputs. Daarop worden de zonnepanelen aangesloten. Via de DC-kabels sturen de zonnepanelen deze gelijkstroom naar de "ingang" van de omvormer(s).
Een werkschakelaar zoals de 25 ampère 2 polen is verplicht sinds 2017 volgens de NEN1010. Met de Emat werkschakelaar kun je veilig ieder zonnepanelen systeem aan en uit schakelen voor eventueel onderhoud of storingen.
Zonnepanelen installeren: veiligheid voorop
Ook dit is wettelijk verplicht. Volgens de NEN1010 moeten installateurs altijd een werkschakelaar plaatsen, zodat er altijd veilig kan worden gewerkt aan de omvormer -- indien dat nodig is. ZelfOpwekken.nl zorgt tevens dat elk systeem correct wordt geaard.
Bij oudere groepenkasten en kleinere groepenkasten kom je vaak tegen dat er geen hoofdschakelaar in zit. Vaak zit er nog wel een aardlekschakelaar die dient als hoofdschakelaar. Tegenwoordig is voor zonnepanelen aansluiten op de groepenkast een hoofdschakelaar verplicht.
1-fase of 3-fase aansluiting
Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen. In oudere woningen is vaak een 1-fase aansluiting.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Omvormers tot een stroom van 2,25A mogen direct op het lichtnet worden aangesloten, via een bestaande wandcontactdoos. Bij omvormers groter dan 2,25A heeft u twee mogelijkheden. Het uitbreiden van de installatiekast met extra groepen of het zonnepaneel aansluiten via de onderverdeler ZV16.
Stap 1: Op de onderkant van de omvormer zit kleine, roodkleurige schakelaar. Dit is de DC-schakelaar. Zet deze om, zodat de omvormer nu de stroom die vanaf de panelen naar de omvormer loopt, afsluit.
De kabel van de omvormer naar de meterkast
Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2. Deze kabeldikte kan berekend worden met behulp van het vermogen van de omvormer en de lengte van de kabel.
De airco werkschakelaar wordt tussen de voeding en de airco buitenunit geïnstalleerd om de airco veilig te kunnen afschakelen van het net.
Benodigde hoofdaansluiting en vrije groep
In principe is uw hoofdaansluiting leidend voor de grootte van de omvormer. De meeste huishoudens hebben een aansluiting van 1 x 35A of 3 x 25A. De hoofdaansluiting vergroten van 1 x 25A naar 1 x 35A is soms gratis, of u betaalt eenmalig een relatief klein bedrag.
Voor de AC-bekabeling (wisselstroom) van omvormer naar groepenkast wordt standaard uitgegaan van 2,5 mm2 installatiekabel. Het soort installatiekabel is afhankelijk van het aantal fasen. Voor 1-fase systemen gebruikt men 3-aderige kabel en voor 3-fase is 5-aderige kabel nodig.
Hoe werken DC/AC omvormers? De gelijkspanning (DC) word door een wisselrichter omgezet in wisselspanning (AC). De wisselrichter bestaat uit halfgeleiders in een brugschakeling. Hierna wordt de wisselspanning getransformeerd naar de goede spanning.
AC en DC zijn de afkortingen van wisselstroom (AC, alternating current) en gelijkstroom (DC, direct current). Het verschil is dat bij wisselstroom de spanning continu wisselt tussen positief en negatief. Bij gelijkstroom is de spanning continu gelijk.
DC-kabels zijn stroomkabels die worden gebruikt in DC-transmissie- en distributiesystemen (Gelijkstroom). AC-draden, voor zijn deel, worden gebruikt voor AC (wisselstroom) voersystemen.
Gelijkstroom is een elektrische stroom met een constante, zelfde richting. De energie verplaatst zich namelijk alleen van een positieve naar een negatieve pool (van plus naar min). Gelijkstroom wordt in het Engels aangeduid met DC: Direct Current.
Een remautomaat zorgt er dus voor dat wanneer je meer dan 40 Ampère zou afnemen, terwijl je groepenkast hier niet geschikt voor is, de installatie wordt afgeschakeld. De kans dat je (op een bepaald moment) meer dan 40 Ampère afneemt is heel klein.
Als je wifi niet werkt, dan doen jou zonnepanelen het nog wel! De zonnepanelen hebben geen wifi-verbinding nodig om te werken. De omvormer heeft slechts een wifi-verbinding nodig om de data naar de app te kunnen leveren zodat deze voor u te zien is op je telefoon of tablet.
Op een gewoon stopcontact mag je wettelijk maximaal 600 Wp aansluiten. Dat komt neer op 1 set van 2 zonnepanelen. Als je dus meerdere zonnepanelen rechtstreeks op een stopcontact wil plaatsen, heb je een aparte groep nodig in je meterkast.
Het is wel een risico. Installateurs moeten elektrische installaties zoals zonnepanelen installeren volgens het Bouwbesluit waarin wordt verwezen naar de norm NEN 1010:2020 (Nederlandse Normalisatie Instituut, 2021). Daarin staat dat zonnepanelen niet via het stopcontact aangesloten mogen worden.
Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
Een 1 fase omvormer is meestal goedkoper en efficiënter en wordt daarom meestal aanbevolen bij onze zonnepaneel installaties. Een 1 fase omvormer kan zonder problemen op een driefasige aansluiting worden aangesloten. De netbeheerder adviseert daarin op welke fase uw zonnepanelen dan aangesloten dienen te worden.
Parallel schakelen zorgt dan voor een hogere opbrengst, waardoor je het prijsverschil terugverdiend. Bij serie geschakelde zonnepanelen kan de opbrengst van alle panelen namelijk omlaag gaan als één paneel minder oplevert.
De uv-bestendige kabelbuis wordt zo als het ware afgedekt door de regenpijp, waarvan de ankerpunten ook kunnen dienen voor de bevestiging van de kabelbuis. Langs de regenpijp loopt de AC-bekabeling vervolgens naar de grond.Daar boren we een tweede gat, waardoor de kabels tenslotte naar kelder en meterkast kunnen.