Bij de juiste positie van de tong in rust ligt de tongpunt nét achter de boven- ste snijtanden tegen het gehemelte aan. Bij de verkeerde positie ligt de tong vaak zichtbaar (mond geopend) laag in de mond tegen de ondertanden of onderlip aan. Bij verkeerd slikken wordt de tong tegen of tussen de tanden geduwd.
Open mondgedrag
Normaal gesproken is de mond gesloten, rust tongpunt tegen het gehemelte achter de boventanden en wordt er door de neus geademd. Wanneer de mond gedurende de dag regelmatig open is in rust (bijvoorbeeld tijdens tv kijken), is er sprake van open mondgedrag.
De tong is gemaakt om tegen het gehemelte te rusten. Het puntje van de tong ligt daarbij tegen de 'papilla incisiva', het kleine bolletje in het midden van je gehemelte vlak achter je bovenste snijtanden.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen. Ontdek de juiste plek voor je tong. Als je de juiste plek voor je tong hebt gevonden, dan moet je je tong 'leren' om altijd op deze plek te liggen. Dit kun je oefenen door er zo vaak mogelijk aan te denken.
Normaal passen de bovenste en onderste tandenrij goed op elkaar als je de mond sluit. Als je de tanden niet goed meer op elkaar kan zetten, en dus niet goed aansluiten, spreken we van malocclusie. Vaak zorgt dit voor extra spanning in het kaakgewricht, en kan dit pijn veroorzaken in de kaak en/of het aangezicht.
Tijdens het slikken verplaatst de tong zich voorwaarts,tegen of tussen de voortanden aan (zoals in het filmpje hierboven). Hiermee zorgt de tong ervoor dat de tanden naar voren gaan staan en er ontstaat een overjet.
Zo zegt de tongpunt iets over het Hart en de emoties. Een zeer rode tongpunt kan betekenen dat er emotionele onrust is. Ook een kleine dip in de tongpunt kan betekenen dat er op emotioneel vlak iets niet goed gaat. Het midden van de tong staat voor het spijsverteringssysteem.
Een gevolg van openmondgedrag is dat de tong laag onder in de mond ligt. De tong wordt dan tussen de tanden geperst bij het slikken; tongpersen. Doordat de tong tijdens dit afwijkend slikken telkens tegen de tanden duwt, heeft dit vrijwel altijd gevolgen voor de stand van de tanden of kiezen en de vorm van de kaak.
Vaak gaan slissen en lispelen samen met duim- en vingerzuigen. Een logopedist kan helpen ervan af te komen. Na onderzoek naar de oorzaak, kan een behandeling starten, gericht op versterking van de spieren in de mond en het juiste gebruik van de tong. Als je slist, spreek je bepaalde letters niet goed uit.
Bij de juiste positie van de tong in rust ligt de tongpunt nét achter de boven- ste snijtanden tegen het gehemelte aan. Bij de verkeerde positie ligt de tong vaak zichtbaar (mond geopend) laag in de mond tegen de ondertanden of onderlip aan. Bij verkeerd slikken wordt de tong tegen of tussen de tanden geduwd.
Een ontstoken gehemelte is vaak erg pijnlijk, zeker wanneer het gehemelte in aanraking komt met voedsel of drinken. Je kunt de ontsteking herkennen aan rood, geïrriteerd slijmvlies van het gehemelte. Soms zie je ook witte plekken in de mond.
Waarom is hij een beetje geribbeld? Een geribbeld gehemelte fungeert als een soort antislipmat. Samen met je tong en de aanspanning van je wang tijdens het eten, zorgt het geribbelde gehemelte ervoor dat een brok eten niet per ongeluk je slokdarm inschiet.
Bij een ontsteking van de tong is het van belang elke dag zoveel mogelijk bacteriën uit je mond te verwijderen. Dit kan door elke dag 2 keer goed je tanden te poetsen en te flossen. Maak ook je tong goed schoon door deze te poetsen of een tongschraper te gebruiken.
Als je wakker wordt stijgt de adrenaline weer en ook je tongspanning.Als je je dan vervolgens moet haasten, heb je daar extra veel energie voor nodig en stijgt de spanning in je tong nog meer. Je tong gaat daardoor tegen je gehemelte of je tanden aan drukken.
Gun de kaakgewrichten zoveel mogelijk rust. Zorg er voor geen bewegingen te maken waarbij het kaakkopje uit de kom schiet. Ondersteun de kaak bij gapen. Bijt niet in hele appels, want daarbij beweegt u de kaak naar voren.
Je kan met je tong de mond van de ander in glippen en langzaam de mond, tong en lippen verkennen. Doen jullie dat beiden dan spelen de tongen om elkaar heen, als in een soort dans.
Dat gebeurt meestal door middel van een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee het beste in beweging kunnen worden gezet. Een van de bekendste vaste beugels is de slotjesbeugel. Door een combinatie van slotjes, ringetjes, draadjes en elastiekjes worden de tanden en kiezen rechtgezet.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Het dagelijks poetsen of schrapen van de tong heeft normaliter geen extra gunstig effect op de gezondheid van de mond en het tandvlees. Het tongreinigen wordt dan ook niet als onderdeel van de dagelijkse mondhygiëne beschouwd. Op de tong vinden veel soorten micro-organismen een verblijfplaats.
De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën gemakkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszout en een glas water.
Bij alles wat u eet is het belangrijk om een goede houding te hebben, het is het beste om rechtop in een stoel aan een tafel eten. Tijdens het eten is het belangrijk dat u niet afgeleid bent, zodat u rustig kunt kauwen en slikken.
Je kunt je tong alleen inslikken als die zozeer is losgescheurd dat hij niet meer goed vast in je mond zit. Zolang de weefsels van de tong en de spieraanhechting in de onderkaak, het tongbeen en de schedelrand intact zijn, blijft hij in de mondholte. Je tong kan wel ademhalingsproblemen veroorzaken.
Meestal sta je er helemaal niet bij stil hoe belangrijk je tong is. Je hebt hem nodig om te slikken, te praten en te proeven. Pas als je tong gevoelig of zelfs pijnlijk is, kom je erachter dat simpele dingen als eten, drinken en zelfs praten niet meer zo vanzelfsprekend zijn.