Waar moet u op letten als u prednisolon gebruikt ? – Pas op met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. Prednisolon kan de kans op deze bijwerking verhogen.
U kunt zwaarder worden en een bol gezicht krijgen. Ook komen huidklachten zoals blauwe plekken voor en kan er botontkalking optreden. Als u prednison langer dan 3 weken gebruikt, stop dan niet in één keer. Bespreek dit eerst met uw arts of apotheker.
Omdat prednison dat ook als bijwerking heeft kunt u ze beter niet samen gebruiken. Paracetamol kan wél veilig gebruikt worden. Plastabletten, antistollingsmiddelen, middelen tegen epilepsie en aidsremmers gaan ook niet goed samen met prednison.
Prednison behoort tot de corticosteroïden, een groep geneesmiddelen die vergelijkbaar zijn met de hormonen die in het lichaam zelf worden aangemaakt door de bijnieren (bijnierschorshormonen). Prednison werkt onder andere ontstekingsremmend en onderdrukt het afweersysteem.
Wees voorzichtig in de zon: gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Bij gebruik van prednison maken de bijnieren minder corticosteroïden aan. Zolang u prednison gebruikt, is dat geen probleem.
Prednisolon behoort tot de geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Het vermindert ontstekingsverschijnselen, waardoor klachten als jeuk, roodheid en zwelling afnemen. Artsen schrijven het voor bij oogontsteking en ontstoken ogen door allergie.
Je mag alles eten en drinken als je prednison gebruikt. Je kunt gematigd alcohol drinken als je prednison gebruikt. Alcohol beïnvloedt de werking van het medicijn niet. Er treden geen extra bijwerkingen op als je prednison gebruikt en alcohol drinkt.
Als u prednisolon gebruikt samen met ontstekingsremmende pijnstillers (bijvoorbeeld brufen®, diclofenac, naproxen, meloxicam, etc.) dan zal uw arts of apotheker u adviseren er een maagbeschermer bij te gebruiken om de kans op maagproblemen/maagzweren te verminderen.
Bij inspanning, ziekte of stress geeft de bijnierschors juist een grote hoeveelheid in een keer af. De behandeling met prednison moet ook een dergelijk patroon vertonen: daarom moet u `s ochtends meestal meer prednison gebruiken dan `s avonds en moet u soms bij ziekte of ernstige stress extra prednison innemen.
Stemmingsverandering, slapeloosheid, hoofdpijn en duizeligheid. Dunnere huid, grotere kans op blauwe plekken en minder snelle wondgenezing. Je kunt puistjes, galbulten of huiduitslag krijgen. Ook roodheid van de huid in het gezicht komt voor.
Als u vaker per jaar een stootkuur nodig heeft, of meerdere weken tot maanden (een lage dosering) prednisolon gebruikt: de meeste lastige of vervelende bijwerkingen gaan over als u aan het middel gewend bent geraakt. Dat is na enkele dagen tot weken.
“Prednison is een paardenmiddel. Het grijpt in op cellen in het hele lichaam en daarom zie je overal effect.” Prednison heeft als doel de afweer te onderdrukken en heeft daardoor nare bijwerkingen zoals hoge bloeddruk, botontkalking en kans op diabetes.
Prednison tabletten (oraal)
Afhankelijk van de ernst van de behandeling is de dosering gebruikelijk 0,5 tot 1 mg per kg lichaamsgewicht verdeeld over twee tot vier afgiften. Soms is de dosering hoger. Bij voldoende resultaat verlaagt de arts dit geleidelijk tot één dosis per dag of één keer per twee dagen.
Vooral het vollemaansgezicht (moon face) vinden veel patiënten storend. Dat neveneffect verdwijnt slechts geleidelijk maar meestal wel volledig bij afbouw van de medicatie.
Een stootkuur met prednisolon duurt meestal enkele dagen tot 2 weken. De hoeveelheid per dag is meer dan bij een langdurige behandeling met prednisolon. Bij een stootkuur zijn er meestal geen ernstige bijwerkingen. Voor de stootkuur kan de arts tabletten, capsules of drank voorschrijven, of een of meer injecties geven.
Stop nooit zomaar met prednisolon als je het langer dan drie weken achter elkaar hebt gebruikt. Het is belangrijk dat je het gebruik van prednisolon langzaam afbouwt, vooral als je het medicijn langdurig gebruikt. Je lichaam is gewend geraakt aan het medicijn.
Tegen de pijn, roodheid en zwelling schrijven artsen meestal medicijnen voor. Ofwel een stootkuur met een corticosteroïd, zoals prednison of prednisolon, ofwel een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals diclofenac. Prednison remt de ontsteking. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Prednison komt in 5 mg, 20 mg en 30 mg in tabletvorm. Aanbevolen dosering is op basis van een volwassen persoon. Startdosering is minimaal 1 tablet en maximaal 12 tabletten per 24 uur. Overschrijding is in bepaalde gevallen toegestaan, wat afhankelijk is van type aandoening.
Een behandeling van enkele maanden of langer bestaat vaak uit een hoeveelheid tot 20 mg prednisolon per dag. U start deze behandeling meestal met een stootkuur van een grotere hoeveelheid prednisolon per dag. Daarna bouwt u de hoeveelheid in enkele dagen tot weken af tot de onderhoudsdosering.
Prednison wordt gegeven bij verschillende aandoeningen waarbij ontstekingsverschijnselen een rol spelen, zoals: astma, chronische longziekten, reuma en allergische reacties. Ook gebruiken we prednison bij sommige vormen van kanker, bij afstotingsreacties na orgaantransplantaties en bij bijnierziekten.
Bij lage doseringen (10 mg prednison per dag of minder) kúnnen echter ook bijwerkingen optreden. Als u last heeft van bijwerkingen, neem dan contact op met uw reumatoloog of uw huisarts. Stop nooit met het gebruik van de tabletten. Als u prednison gebruikt gaan de bijnieren namelijk minder corticosteroïden maken.
Prednison is een corticosteroïd, dit is een sterke ontstekingsremmende stof. Het lichaam maakt in de bijnieren zelf ook corticosteroïden aan. Prednison heeft ongeveer dezelfde werking als de lichaamseigen corticosteroïden. Prednison wordt meestal in de vorm van tabletten van 5 mg gebruikt.
Tijdens gebruik van prednison houdt uw lichaam vocht vast. U kunt hierdoor in gewicht aankomen. Daarnaast bevordert prednison de eetlust. Probeer hier niet te veel aan toe te geven om extra gewichtstoename te beperken.