Was je handen maar ook je duimen, vingertoppen, het gebied tussen je vingers, nagels, nagelriemen en vergeet je polsen niet! Het is beter om sieraden af te doen tijdens het handen wassen. Onder sieraden blijven vuil en bacteriën gemakkelijk zitten. Spoel je handen altijd goed af onder stromend water.
Waarom is hygiëne zo belangrijk? Hygiëne in de zorg is erg belangrijk: ziekteverwekkers ontstaan door bacteriën en virussen. En bacteriën kun je het beste zo veel mogelijk verwijderen door goed schoon te maken. Het schoonmaken van bedden, ruimtes, handen, mensen, kleding.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Voor infectiepreventie is het juist naleven van de regels rondom handhygiëne noodzakelijk. Natuurlijk reinig je je handen op de juiste manier, maar ook op het juiste moment. Zorg wanneer je de kamer van een cliënt binnengaat dat je begint met het toepassen van handhygiëne. Hetzelfde geldt bij het verlaten van de kamer.
Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Slechte hygiëne geeft ons niet alleen een slecht gevoel over onszelf, het kan tot sociaal isolement en depressie leiden. Het is ook nog eens slecht voor onze gezondheid, het kan namelijk in verschillende aandoeningen resulteren. Variërend van uitslag, huid- of urineweginfecties tot darm -en maagproblemen.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Bij persoonlijke verzorging gaat het om het ondersteunen of overnemen van zelfzorg bij mensen met een aandoening of beperking. Persoonlijke verzorging is gericht op het opheffen van het tekort aan zelfredzaamheid van de cliënt.
Als u voedsel bereidt of verwerkt, dan moet u zich aan de wettelijke hygiënevoorschriften houden. U vindt ze in het Warenwetbesluit 'Bereiding en behandeling van levensmiddelen' en het Warenwetbesluit 'Hygiëne van levensmiddelen'. Hou ook rekening met Europese regels.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen.
Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen. Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Een goede handhygiëne kan overdracht van micro-organismen voorkomen en dus ook het ontstaan van infecties. Onder handhygiëne verstaan we de maatregelen die genomen moeten worden om de overdracht van micro-organismen via de handen naar patiënten en voorwerpen te voorkomen, maar ook van patiënten naar medewerkers.
Zowel 'hiegiejeene' als 'hiegiejène' is juist. Beide uitspraakvarianten staan in de naslagwerken; ze komen ook allebei veel voor. De uitspraak 'hiegiejène' komt het meest overeen met de oorspronkelijke Franse uitspraak, maar 'hiegiejeene' sluit beter aan bij de spelling van het woord hygiëne.
Het is je taak als hygiënist om te zorgen dat de instelling waar je werkt infectievrij is. Een hygiënist spoort infecties op en bestrijdt ze vervolgens, maar het is nog fijner als je die infecties kunt voorkomen. Dit lukt helaas niet altijd, met als gevolg dat er in bijvoorbeeld een ziekenhuis mensen nog zieker worden.