Vaak ontstaat dit doordat bacteriën die in de mond leven via een gaatje in de tand of kies bij wortelkanaal komen. Hierdoor sterft de zenuw af die aan de binnenzijde in het wortelkanaal van een tand of kies loopt. Bacteriën kunnen dan via het wortelkanaal afdalen en een ontsteking vormen in het bot.
Ook een lekkende vulling of een flinke klap tegen de kies kan een ontstoken kies veroorzaken. Een abces kan ontstaan door bijvoorbeeld een tandvleesontsteking (parodontitis). Een abces is een met pus gevulde zwelling die verholpen wordt door grondige reiniging onder het tandvlees.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Daarom maken we eens in zoveel tijd röntgenfoto's. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruit ziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Ook helpen röntgenfoto's bij het vaststellen van de mate van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
We kunnen er zo voor kiezen om een gaatje te vullen, een wortelkanaalbehandeling uit te voeren of het abces te verwijderen. De tandarts achterhaalt eerst uw klachten, maakt een röntgenfoto en stelt op basis hiervan een behandelplan op maat op.
Kies zit los door een ontsteking van het tandvlees
Het tandvlees ziet er rood en gezwollen uit en bloedt makkelijk. Aanraking kan pijnlijk zijn. Wanneer er niets aan ontstoken tandvlees wordt gedaan dringen bacteriën steeds dieper achter het tandvlees naar binnen. Uiteindelijk ontstaat er parodontitis.
Tandpijn door stress is een veel voorkomend probleem. Stress tast namelijk je immuunsysteem aan. Hierdoor merk je problemen aan het gebit eerder op: je voelt pijn. Eigenlijk is stress een goede manier om te achterhalen of er iets mis is met je tanden of kiezen.
Ontstoken tandvlees kan bloeden, roder dan normaal zijn en wat opgezet zijn. Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies. De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt.
Zo kunnen op lange termijn de wanden van de bloedvaten door een chronische ontsteking aangetast raken. Er ontstaat dan een verhoogd risico op hoge bloeddruk en zelfs op een beroerte of hartaanval. Ook de hersencellen kunnen worden aangetast wat de ziekte van Alzheimer tot gevolg kan hebben.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
U krijgt meer pijn bij het drinken van warme of koude dranken. Tijdens het kauwen verergert uw tand- of kiespijn, waardoor u aan één kant gaat kauwen en liever zacht voedsel eet.
Het komt voor in verschillende vormen en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een kapotte vulling, gaatjes of ontstoken tandvlees. De pijn kan langzaam op komen zetten en steeds erger worden of juist acuut ontstaan. Kiespijn wordt meestal ervaren als een stekende en zeurende pijn.
Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden. Dit kan op verschillende manieren: De tandarts kan het wortelkanaal opnieuw schoonmaken met een wortelkanaalbehandeling.
U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water. Spoel vervolgens 30 seconden uw mond met het zoute water. Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
Goede pijnstillers bij kiespijn zijn Ibuprofen en paracetamol en kunnen zonder recept in de drogist of online drogist aangekocht worden. Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is.
Signalen en symptomen van osteomyelitis van de kaak
Zwelling in het gezicht. Gevoeligheid voor aanraking. Stijfheid in de kaak. Sinus uitvloed.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen. Soms ontstaat een kaakholteontsteking door een infectie aan de tandwortel.
Pijnstiller/ontstekingsremmer. 400 mg zonder voorschrift. Inname op een volle maag. Maximum 2,4g/dag.