Voor elke vorm van oogheelkundige zorg heeft u een verwijzing nodig. Deze brief kan afgegeven worden door de huisarts, maar ook door de jeugdarts of een specialist.
Heb je bijvoorbeeld zeer geïrriteerde ogen of gaat je zichtsvermogen plotseling sterk achteruit? Dan zal de opticien je doorverwijzen naar de oogarts. Deze is gespecialiseerd in ogen en de zorg die daarbij komt kijken. Een oogarts mag diagnoses stellen en operaties uitvoeren.
Vaak is ook een verwijzing van de huisarts naar bijvoorbeeld de oogarts nodig om die zorg vergoed te krijgen. De oogarts is een medisch specialist. De oogarts is in staat afwijkingen van het oog, het visuele systeem, de oogkas, de oogleden en de traanwegen en daarmee samenhangende ziekten te diagnosticeren.
Zo'n jaarlijkse analyse duurt een uurtje, kost circa € 50,- en is voor eigen rekening.
Als u naar Het Oogziekenhuis komt voor een afspraak, betaalt u wel altijd zelf uw eigen risico. Het maakt niet uit of uw zorgverzekeraar de behandeling vergoedt.
Pijnlijke ogen of plotseling achteruitgang zicht
In de volgende gevallen kan een oogarts of optometrist u helpen: Uw ogen (of oog) voelen constant zeer pijnlijk of geïrriteerd aan. Uw zicht is plotseling in een zeer snel tempo achteruit gegaan. Uw ogen kunnen plotseling zeer slecht tegen (zon)licht.
Afspraak bij de polikliniek oogheelkunde. Als nieuwe patiënt kunt u op het spreekuur komen als u een verwijsbrief van uw huisarts heeft. Op basis van de ernst van ziekten en afwijking aan het oog maken we, in overleg met u, een afspraak. Bij de polikliniek oogheelkunde kunt u telefonisch een afspraak maken.
Een oftalmoloog of oogarts heeft zich verdiept in de oogheelkunde. Hij onderzoekt afwijkingen, ziekten en letsels van het oog. Eerst volgde de basisopleiding tot arts, waarna hij nog een aantal jaren specialisatie nodig had om zich te laten registeren als oogarts.
Een oogmeting bij Specsavers is altijd gratis en zonder verplichtingen. U zit dus nergens aan vast.
Basisverzekering. Als u een doorverwijzing van de huisarts heeft vergoedt uw verzekeraar de behandeling bij de oogarts vanuit de basisverzekering. Soms moet u rekening houden met een eigen risico wat u eerst moet betalen.
Hoe vaak moet ik mijn ogen laten meten? Wij adviseren om iedere twee jaar je ogen opnieuw te laten opmeten, ook als je al een bril of lenzen draagt. Dan weet je namelijk zeker of je huidige kijkoplossing nog bij je past.
- oogonderzoek: 39,66 euro; - medisch onderzoek: 42,15 euro; - kosten rijbewijs: 25,00 euro.
Uit de praktijkproef blijkt dat consumenten de grootste kans op een goede oogmeting hebben bij Specsavers en Eye Wish. Deze ketens lieten het minst vaak een meting zien die anders is dan de overige metingen. Eyelove kwam het vaakst tot een afwijkende oogmeting.
De opticien voor volwassenen
De opticien is prima in staat om jouw ogen goed te onderzoeken en geeft bovendien altijd een accurate meting. Ook voor de mutualiteit en de teruggave van zorgkosten is het niet nodig om eerst een oogarts te bezoeken. De vergoeding is namelijk even hoog.
Glaucoom komt veel voor: ongeveer 2 van de 100 mensen boven de 45 jaar hebben glaucoom. Een zeldzame vorm van glaucoom is acuut glaucoom. De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Uw kin ligt in een kinsteun en uw voorhoofd steunt tegen een band. U kijkt in het apparaat naar een speciaal punt op het scherm. U blijft het hele onderzoek strak naar dit punt kijken. Ondertussen onderzoekt een infrarode lichtbundel uw oog.
Bij volwassenen hebben de lees- en/of focusproblemen meestal andere oorzaken dan bij kinderen. Bij volwassenen (40 jaar en ouder) ontstaan lees- en focusproblemen meestal doordat het accommodatievermogen van de ogen minder wordt. Vaak ontstaan de klachten door een onderliggende brilsterkte (hypermetropie).
Het beroep is sinds 2000 in Nederland wettelijk erkend en beschermd onder de wet BIG (wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Een optometrist is hoger en breder opgeleid dan een opticien en kan in de eerste lijn 'als filter' taken overnemen van de huisarts en oogarts.
Vaak duurt het lang voor u voor een eerste afspraak bij de oogarts terecht kunt. De regel is dat een patiënt voor een eerste afspraak binnen vier weken bij een polikliniek terecht kan.
Met een fundoscopie kan uw oogarts de binnenkant van uw oog bekijken. Hier liggen het netvlies, de macula en de kop van de oogzenuw. Zo kunnen bijvoorbeeld netvliesklachten onderzocht worden zoals maculadegeneratie, een maculagat of netvliesloslating. Van de achterkant van uw oog kan ook een foto van worden gemaakt.
Hoe lang duurt een eerste bezoek bij de oogarts? Uw bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. U meldt zich eerst bij de balie om u in te schrijven.
Oogartsen en optometristen gebruiken meestal de applanatiemethode om de druk in het oog te meten. Het oog wordt dan verdoofd en voorzien van een lichtreflecterende stof. Vervolgens wordt een kunststof cilindertje met een bepaalde druk tegen het hoornvlies geplaatst. Hierdoor plat het hoornvlies af.
Tot de leeftijd van 45 jaar: een oogonderzoek om de 5 jaar (en als je ogen niet op school of op het werk worden gecontroleerd: om de 3 jaar). Van 45 tot 65 jaar: een controleafspraak om de 2 of 3 jaar. Na 65 jaar: om de 2 jaar. Als je een bijzondere aandoening hebt, kan je oogarts je vragen om hem vaker te raadplegen.